Mangpaat Kacang Panjang pikeun Kaséhatan


Dina keur usumna mah, manggihan kacang panjang téh ampir unggal poé. Di dapur, ngabugbrug diwadahan. Salian ti meunang ngala ti kebon téh, aya kalana mangrupakeun pangirim ti tatangga anu mulang tas ti kebon. Biasana mah kacang panjang téh dijadikeun deungeun sangu, naha diangeun, diseupan (diteundeun di luhureun sangu anu diseupankeun) atawa didahar atahna langsung dicoélkeun kana sambel.

Areuy kacang panjang di kebon
Areuy kacang panjang di kebon

Salian ti ngeunah dipaké pikeun deungeun sangu téh, nurutkeun inpo ti loka Makanan Sehat, kacang panjang téh loba mangpaatna pikeun kaséhatan awak. Mangpaatna diantarana pikeun:

  1. Ngadalikeun atawa nurunkeun gula darah
  2. Nurunkeun darah tinggi
  3. Nyegah panyakit jantung
  4. Mantuan gawé padaharan (organ pencernaan)
  5. Ngurangan kaserang panyakit daging jadi (kanker)
  6. Ngubaran sembelit
  7. Ngubaran rématik
  8. Ngubaran diaré, arthritis jeung gangguan dina saluran kemih
  9. Mantuan ngubaran panyakit ginjal jeung arateul
  10. Ngajaga kulit supaya henteu kaserang éwateun
  11. Ngubaran kulit boléksék kusabab kaduruk

Jadi, salian ti pikeun nambahan segut kana dahar ku jalan dijieun deungeun sangu, ogé loba mangpaatna pikeun kaséhatan awak.

Mangpaat Cikur Pikeun Ubar


Geningan taneman Cikur kacida pisan loba mangpaatna utamana pikeun ubar. Aya sababaraha panyakit anu bisa diubaran kalawan maké Cikur, diantarana waé panyakit balideg, nyeri sirah, batuk, misalah, asup angin, jeung panyakit séjénna. Kamampuhan Cikur dina ngubaran sababaraha panyakit, henteu leupas tina sari pati Cikur anu diwangun ku minyak atsiri, asam metal kanil, jeung sari pati séjénna.

Cikur

Ceuk inpo anu diancokeun di blog Simple Life, aya sababaraha mangpaat Cikur pikeun kaséhatan, diantarana waé bisa dipaké pikeun ngubaran eungap (mengi), rematik, ngubaran nyeri sirah sabeulah, ngubaran tetanus, batuk, éwateun reujeung pikeun ngaleutikan awak.

  1. Ngaleutikan awak. Lamun anu hayang ngaleutikan awak, bisa ku jalan ngeueum sasiki beuti cikur ditambahan ku saséndok leutik tipung béas reujeung sapotong gula kalapa dina sagelas cai panas. Sanggeus tiis, terus disaring. Inum caina sapoe tilu kali.
  2. Ngubaran nyeri sirah sabeulah. Bubukeun cikur sapotong anu gedéna sagedé ramo, ditambah tilu sénti jahé, tilu sénti lampuyang, satengah séndok leutik adas jeung 5 cm pulasari terus ditambahan ku cai genep séndok. Peres terus ditambahan ku madu saeutik. Inum sapoé tilu kali, dua séndok.
  3. Ngubaran sesek napas. Parud cikur sacukupna terus diperes. Ala caina dicampur dua séndok madu katut endog hayam kokonéngna. Campurkeun nepikeun ka rata, terus antepkeun heula. Inum.
  4. Batuk. Cikur sagedé curuk tilu siki diparud, terus diasupkeun kana cai satengah gelas anu geus dicampuran uyah. Dicampurkeun tuluy diperes maké kaén. Inum unggal isuk reujeung burit.

(Gambar meunang nginjeum ti http://muslimahzone.com/)

Cécéndét


Tangkal cécéndét geus teu bireuk deui, komo pikeun barudak mah. Dina mangsa usum hujan, lamun ulin ka kebon pipireun imah téh osok loba tangkal cécéndét. Pikeun barudak mah resepna téh ngala buahna anu geus asak, terus didahar. Nya lumayan waé ngeunah da rada amis-haseum. Malahan lamun anu tacan asak bener ogé osok maksakeun diala.

Tangkal cecendet

Tangkal cécéndét téh kaasup taneman anu miboga tangkal anu pendék. Jadina biasana dina keur usum hujan di tempat anu bala ngahiji reujeung jujukutan atawa di tegalan. Tangkal cecendet biasana mah ngarampidak atawa ngarangkadak. Tina satangkal téh miboga sababaraha dahan anu miboga dahan deui. Daunna rada paranjang, sedengkeun buahna ngagarantung dibungkusan ku bungkus anu wangunna saperti segi lima. Ari buahna mah baruleud leutik. Buah anu ngora jeung atah kénéh rupana héjo, sedengkeun anu geus asak mah semu konéng.

Sanajan buahna dipikaresep ku barudak, tapi urang lembur mah tara maksakeun pikeun melak ieu tangkal. Jadi, tangkal cécéndét jadina ku sorangan (jadi sorangan). Ceuk warta mah, tangkal cécéndét téh sabenerna miboga mangpaat séjénna hususna pikeun ubar.