Ngeunaan Rarasaan


 
 

Naha rasa urang sarwa
Rasa nu ngancik na dada
Tetep tumetep teu cidra
Ti ajali salawasna
Ti mimiti salilana
Sapanjang implengan nyata

Naha rasa urang sarwa
Sing sarwa nyéngcélak aya
Ngeusi eusining subaya
Salawasna salilana
Teu tutas ku pegat nyawa
Teu tutas ku tilar dunya

Rasa melang lan hariwang
Rumasa hirup wangkelang
Rasa éta nu nyongcolang
Kumaha akibatna kasorang
Saeneng-eneng na jurang
Teu kacocéng sakalangkang

Rasa nandangan kapeurih
Taya ras-rasan teu nolih
Nyerina teu euih-euih
Giling gisik unggal usik
Hanjakal teu bisa balik
Keyeng mayeng taya titik

Naha rasa teu ka pupus
Nyangkaruk najan teu betus
Ngagerung najan teu harus
Nyantel pageuh na tuturus
Sapanjang dedeg nu banglus
Najan baheula teu lulus

Kumaha jirimna rasa
Angger ngagulidag rosa
Henteu robah pegat béja
Naha rasa ilang sirna
Kasaput robah mokaha
Béda tingkah marcapada

(Gambar meunang nginjeum ti trekearth.com)

Teu Tangtu, Jauh Jeung Deukeut Nurutkeun Rarasaan


Kabeneran pasosore teh mani bengras pisan. Jalan-jalan ulin ka imah babaturan, make sapedah. Anjog ka imah babaturan, teu nyampak di imah. Ceuk kolotna cenah mah kira-kira maghriban balikna teh. Sedengkeun ayeuna kakara jam lima. Hartina teh kudu ngadagoan sajam lilana. Dititah ngadagoan di imah babaturan teh kuring embung, da sieun kesel lamun kudu ngadagoan lila. Nya, kuring nyieun alesan hayang ulin heula, jalan-jalan. Nya kolot babaturan teh teu maksa pikeun ngadagoan di imahna. Sanggeus pamitan heula, kuring indit naek sapedah. Ngan…, bingung kudu ka mana? Ulin ka mana atuh…?

Ras inget kuring teh hayang apal wewengkon Banjaran. Nya kuring indit wae mapay jalan ka Banjaran. Ka Banjaran teh baheula wae basa ka babaturan, eta oge poho deui lebah-lebahna mah, teuing wewengkon mana.

Sasapedahan

Indit ti Baleendah teh kira-kira jam lima leuwih sapuluh menit. Mapay jalan ka beh kidulkeun. Jalanna lumayan datar oge, jadi teu pati cape ngaboseh sapedahna. Ngan jalanna teu lempeng, pungkal-pengkol. Ngaliwatan sababaraha pengkolan, tapi tacan katempo-tempo acan geningan anu ngaranna Banjaran teh. Anu ku kuring masih keneh apal mah, cirina Banjaran teh alun-alun reujeung masigitna. Nempo jam, geus nuduhkeun jam satengah genep. Hartina geus ampir satengah jam tapi tacan nepi wae ka Banjaran. Naha geningan jauh oge nya, Banjaran teh. Asa geus jauh ngaboseh sapedah teh, tapi tacan nepi keneh wae ka tempat tujuan. Sanggeus satengah jam leuwih, kakara katempo munara masigit Banjaran teh. Mani jauh geningan Banjaran teh. Sanggeus nepi mah kuring balik deui ka Baleendah. Da ti tadi ge tujuanana teh ngan ukur hayang apal wungkul lebah-lebahna Banjaran. Ari pek geningan Banjaran teh jauh oge ti Baleendah teh. Lamun ka Banjaran kira-kira satengah jam, tangtuna oge balikna ka Baleendah teh moal jauh ti sakitu. Pastina waktu maghrib teh geus nepi deui ke imah babaturan tea.

Anu jadi pikiran kuring mah ngeunaan anggangna Baleendah jeung Banjaran. Naha bet jauh geningan? Padahal mah basa kuring indit ti Cileunyi ka Bandungkeun, waktu satengah jam teh bisa nepi ka Gedebage, lamun ngabosehna antare teh. Sedengkeun Cileunyi ka Gedebage teh da rarasaan mah deukeut, teu jauh-jauh teuing. Tapi, naha nya waktu lalampahan Baleendah ka Banjaran, waktu satengah jam teh asa jauh pisan. Naha bet bisa?

Satengah jam Cileunyi ka Gedebage mah deukeut, sedengkeun satengah jam Baleendah ka Banjaran mah jauh? Naha bet bisa beda kitu? Naha pedah Cileunyi ka Gedebage mah mindeng pisan kitu? Sedengkeun ari ti Baleendah ka Banjaran mah kakara pisan?

Bisa jadi…!

Tapi da eta mah teu bisa jadi jaminan. Soalna lamun bener gara-gara anu ngabedakeunana teh mindeh jeung kakara, ari anggang anu sabenerna teh anu mana? Naha jauh atawa deukeut. Naha gara-gara mindeng disorang, lalampahan anu jauh teh jadi deukeut, atawa gara-gara kakara sakali, lalampahan anu deukeut teh jadi jauh?

Lamun ngukur kana waktu mah, lalampahan antara Baleendah ka Banjaran jeung Cileunyi ka Gedebage teh ampir sarua (lain sarua), kira-kirana mah ngabutuhkeun waktu satengah jam. Tapi, dina pipikiran lalampahan Cileunyi ka Gedebage teh asa leuwih deukeut tibatan lalampahan ti Baleendah ka Banjaran. Naha ieu kusabab diukurna teh ngan ukur ku rarasaan wungkul, henteu make ukuran anu bener atawa anu sarua.

Bisa jadi…!