Samen


Anu ditunggu-tunggu nalika sakola salian ti dibagi rapot, teuaya deui kajaba ti samen. Samen kacida ditunggu-tungguna kusabab jadi tanda pindahna kelas atawa naék kelas. Asal kudu jadi catetan, naék kelas henteu ngendog. Pikeun budak anu meunang niléy alus mah biasana bungah bungangang kusabab bisa naék ka kelas anu leuwih luhur. Ngan hanjakal pikeun budak anu teu naék kelas, taun hareup bakal angger aya di kelas anu sarua. Tapi, jarang anu henteu naék kelas.

Naék kelas téh biasana mah osok ditandaan ku raraméan. Nalika samen, sakolaan osok ngayakeun raraméan. Baheula mah ngayakeunana téh dina waktu peuting. Ari ayeuna mah ngayakeunana téh osok ti beurang. Dina waktuna samen, unggal kelas osok ngutus wawakil kelasna pikeun pentas di panggung mintonkeun kamonésan séwang-séwangan. Aya anu ngadon ngibing, aya anu ngadon bobodoran, aya anu mintonkeun kasenian saperti dog-dog atawa calung. Pokona mah dina waktuna samen téh barudak anu miboga pangabisa dititah naék kana panggung.

Barudak keur latihan pikeun nyanghareupan samen

Ti béh ditu kénéh saacanna samen téh biasana mah osok latihan heula. Barudak latihan kalawan diaping ku guru-guru. Budak anu wantéran mah osok diajakan latihan pikeun mintonkeun kasenian anu bakal dipintonkeun.

Dina prungna samen, resep pisan kusabab di sakola aya raraméan. Loba anu dagang, aya panggung hiburan. Kolot-kolot barudak sakola ogé daratang hayang nempo budakna anu mintonkeun kamonésan di panggung. Rupa-rupa kasenian dipintonkeun di panggung. Aya anu serius, aya anu ngabodor. Waktu di SD baheula mah, acara anu ditungguan téh nyaéta acara kasenian calung atawa dog-dog. Salian ti acarana anu lumayan lila, di jerona ogé osok dicampuran ku bobodoran, gogonjakan.

Resep pisan….

(Gambar meunang nginjeum ti pesbuk)

Rajaban, Ngayakeun Acara Intihan


Ti buritna keneh barudak teh geus haget pisan pikeun nyinghareupan malem minggu. Panggung pikeun pentas geus ngajuglug di gigireun masigit. Toa jeung sapeker geus dipasang di deukeuteun panggung. Korsi ngajalajar di hareupeun panggung. Sedengkeun sababaraha urang ibu-ibu eukeur siap-siap kupruk-keprek di dapur imahna Mang Ahmad, nyiapkeun dahareun pikeun peuting.

Nya peuting ayeuna teh apanan bakal diayakeun acara intihan barudak ngaji. Dina raraga ngareuah-reuah poean Rajaban, barudak ngaji teh geus biasa ngayakeun acara intihan, anu dijerona teh dieusi ku acara mintonkeun kamonesan barudak ngaji. Barudak ngaji dibere tugas sewang-sewangan, aya anu dibere tugas pikeun sisindiran, pidatoan, nadoman, maca sajak katut sandiwara. Aya oge anu bagean maca surat tina Juzamma anu geus diapalkeun.

Kabehanana oge pikeun nyiapkeun acara peuting ayeuna, malem minggu. Barudak anu osok ngaraji jeung geus ngalaksanakeun latihan mah, mani sumanget pisan nyinghareupan malem ayeuna teh. Da dina malem ayeuna maranehna bakal mintonkeun kabisa jeung kamonesanana sewang-sewangan. Bakal mintonkeun hasil latihan salila kurang leuwih sabulan. Maranehna bakal naek ka panggung, anu bakal dilalajoanan ku urang lembur, hususna ku kolotna. Maranehna bungah yen geus bisa mintonkeun dirina, yen dirina geus bisa cumarita atawa sahanteuna bisa nangtung di luhur panggung bari dilalajoanan ku jalma rea. Nya, anu ngarasa era mah, pasti aya. Ngan lolobana mah da hayang gera naek, hayang gera naek. Pangpangna hayang gera rengse. Da geus rengse mah biasana osok gancang dibagi pincuk.

Waktu nyerelek teu bisa dipondah deui.

Sanggeus wanci Insya, sanggeus barudak rengse ngalaksanakeun solat Isya, nya prung wae atuh acara Intihan teh dimimitian. Sanggeus acara bubuka, diteruskeun kana pintonan barudak. Pintonanana rupa-rupa, aya anu sisindiran, pidatoan, nadoman, sajak, jeung sandiwara. Si Acim, si Duyeh, si Omon oge teu tinggaleun, mintonkeun bageanana. Si Acim bagean sisindiran, ari si Duyeh mah kabagean nadoman, sedengkeun si Omon kabagean pidatoan.

Barudak keur pentas dina Intihan

Atuh, kolot-kolotna anu baroga budak jeung budakna bisa naek ka panggung teh, kacida barungahna. Barudakna geus bisa mintonkeun kamampuhanana, kabisana. Teu saeutik kolot anu ngalungan duit ka panggung waktu budakna naek ka panggung.
Kira-kira nincak waktu jam 11 peuting, acara intihan teh rengse. Atuh barudak teh langsung muru ka emper masigit pikeun nyokot pincuk. Sanggeus kabagean kabehanana, nya dalahar balakecakan.

(Gambar meunang nginjeum ti http://www.kompasiana.com/)