Limus Sakeureut


Matak gila nempona, komo lamun kudu nyabakna mah. Geunyal.

Kitu téa Limus Sakeureut. Tapi ieu mah lain limus salimus-limusna. Komo limus tina tangkal limus anu bisa didahar. Najan ngaranna limus sakeureut, euweuh patalina reujeung buah limus. Dingaranan Limus Sakeureut téh pédah waé awakna siga limus meunang ngeureut.

Limus sakeureut

Lamun keur cicing mah teu siga mangkeluk anu hirup. Rada susah ngabédakeun mana huluna mana buntutna. Kajaba lamun keur ngarayap, kakara bisa apal mana hulu mana buntut. Dina huluna aya anténaan.

Dina usum hujan mah biasana osok loba Limus Sakeureut téh. Komo lamun di tempat anu baseuh/tiis/caméwék mah. Nempo kana pasipatanana, siga méar deui.

Mulung Limus


Rebun-rebun kénéh geus saget muru ka tampian anu perenahna di sisi lembur. Lamun teu kitu, bakal kabeurangan. Da tampianana biasa mah ti subuh kénéh geus pinuh ku urang lembur anu ngadon mandi jeung ngala cai. Indit ka cai ngan ukur mawa awak wungkul jeung anduk. Teu angkaribung barangbawa kawas anu séjén. Batur mah aya anu mawa wawadahan gérohaneun atawa komplang eusian, manéhna mah ngagandeuang waé. Ngan anu béda téh, leungeunna ngeukeuweuk kérésék.

Buah tangkal limus

Tayohna mah, isuk-isuk geus indit ka tampian téh lain ngan saukur hayang mandi wungkul. Aya pamaksudan séjén salian ti arék mandi.
Saméméh anjog ka tampian, manéhna nyimpang heula ka kebonn Mang Juha. Oh…, sigana mah arék barangpulung. Kabeneran apanan di kebonna Mang Juha téh keur usum bungbuahan utamana buah tangkal Limus. Limus téh keur meujeuhna karolot maju ka asak. Atuh ninggang dina buah (limus) anu asak, osok murag ku sorangan. Lamun bungbuahan anu geus murag tina tangkalna, biasana mah teu bisa diaku masih kénéh milik anu boga kebon atawa tangkal buahna. Buangbuahan anu geus murag mah biasana osok jadi milik anu manggihanana. Saha anu manggihan ti heula, nyaéta anu ngapimilikna. Hal ieu geus jadi kabiasaan jeung geus kamaphum. Anu boga tangkal atawa kebonna ogé teu bisa kukumaha deui. Paling carana téh kebonna dipageran atawa buahna dipupu keur kolotna kénéh atawa ditalian supaya ulah maruragan.

Najan kitu, sabenerna apanan anu ngapimilik mah tetep anu bogana. Teu meunang nyokot bogana batur lamun taya ijin tinu bogana….

(Gambar meunang nginjeum ti internet)