Iwir-iwir


Tempat anu biasa waé sakumaha tempat séjénna. Tempat anu dijadikeun pakebonan tempat pepelakan, tempat melak tatanén urang lembur. Anu ngabédakeun reujeung tempat séjénna, di tempat ieu mah aya taneuh mangrupa gawir atawa lamping anu gurawés. Gawir anu lumayan jangkung, leuwih ti saratus métér di tempat anu pangjangkungna. Lamping ieu dipinuhan ku tatangkalan di lamping béh luhur kusabab taneuhna taneuh beureum. Sedengkeun lamping béh handap, taneuhna mangrupa taneuh porang atawa cadas, dipinuhan ku jujukutan.

Gawir/lamping di Iwir-iwir

Kusabab ayana ieu gawir sigana mah, ieu tempat disebutna Iwir-iwir. Gawir anu lungkawing ieu misahkeun patempatan antara Blok Opat, Blok Tilu reujeung wewengkon Kontrak (Peusar). Daérah Blok Opat-Blok Tilu mangrupa daérah pakebonan (di daerah luhureun lamping), sedengkeun wewengkon Kontrak (Peusar) mah  wewengkon campuran antara pakebonan reujeung pasawahan (daerah di handapeun lamping). Di daérah handapeun lamping mah kaayaanana kacida suburna. Cai ngocor (ti huluwotan) lumayan gedé. Taneuhna dipinuhan ku jinis taneuh porang jeung cadas. Atuh teu anéh lamun di hilirna loba sawah.

Hilir jeung Girang


Hilir jeung girang. Ngaran dua tempat anu papasangan. Lamun aya hilir pasti aya girang, pon kitu deui sabalikna lamun aya girang pasti aya hilir. Girang jeung hilir aya pakaitna reujeung cai jeung tempat ngocorna cai (susukan, walungan) katut patempatan anu kasorang ku paranti ngocorna cai. Cai osok ngocor ti girang muru ka hilir. Ngocorna bisa ngaliwatan selang, pancuran, susukan atawa walungan.

Girang nuduhkeun tempat mimiti atawa asal ngocorna cai. Tempat anu deukeut kana asal ngocorna cai (huluwotan, cai nyusu) biasa disebut girang. Girang biasana leuwih luhur tibatan hilir (sakumaha cara ngocorna cai, ti tempat anu luhur ka tempat anu leuwih handap). Girang lain ngan ukur ngaran pikeun hulu cai (huluwotan) wungkul, tapi ogé pikeun ngaran tempat disabudeureun hulu cai.

Ari hilir nuduhkeun tempat anu dituju ku cai anu ngocor, tempatna leuwih handap tibatan girang. Cai anu ngocor ti girang téh muru ka tempat anu disebut hilir. Tempat panungtungan anu disebut hilir biasana mah disebutna muara anu aya di basisir.

Cai walungan ngocor ti girang ka hilir

Ari tempat anu perenahna di tengah-tengah antara girang reujeung hilir, bisa disebut girang atawa hilir. Gumantung kana perenahna (tempat) cicing anu nyebut. Lamun perenah (cicingna) anu nyebut di deukeuteun hilir, patempatan anu perenahna di tengah-tengah antara girang jeung hilir disebutna girang. Lamun tempat cicingna anu nyebut di deukdeuteun girang, disebutna téh hilir.

(Gambar meunang nginjeum ti http://files.myopera.com/)