Lamun Saré, Alusanan Dinu Poék


Meunang inpo ti Kompasiana anu ngajéntrékeun ngeunaan mangpaat sare dinu poék, cenah alus pisan pikeun awak lamun saré dinu kaayaan poék. Nurutkeun éta inpo, ahli Biologi Joan Roberts ngayakeun panalungtikan anu hasilna nuduhkeun yén awak bisa nyieun hormon melatonin nalika dina kaayaan euweuh cahya (poék). Hormon melatonin mangrupakeun salasahiji hormon anu dibutuhkeun ku awak pikeun ngajaga awak tina serangan sababaraha rupa panyakit. Salasahiji panyakit anu diperangan ku hormon ieu téh nyaéta daging jadi (kanker) dina pinareup jeung kanker prostat.

Sare
Sare

Ieu hormon moal jadi atawa dijieun lamun awak katojo ku cahya. Sanajan cahyana ngan ukur saeutik, angger mangaruhan yén moal nyieun hormon melatonin. Jadi, lamun saré alusna mah dina kaayaan poék taya cahya saeutik-eutik acan. Tambahanana, jalma anu saré kalawan disorot ku cahya anu lila leuwih bisa katerapan ku panyakit kanker tibatan jalma anu henteu katojo ku cahya nalika saréna.

Lamun ditalungtik deui mah, hal ieu téh geus jadi ageman pikeun urang Islam. Rosululloh geus ngadawuh, “Pareuman lampu dina waktu peuting nalika saré, tutupan panto, tutupan wawadahan katut dahareun jeung inuman.” (H.R. Muttafaqun ‘alaih).

(Gambar meunang nginjeum ti http://putripetry.blog.uns.ac.id/)