Rorodaan: Rorodaan Nu Sejenna


Rorodaan sejenna salian anu bisa ditumpakan teh aya deui rorodaan anu ngan ukur didorong. Rorodaan ieu mah aya sababaraha rupa. Aya rorodaan anu dijieunna tina dampal sendal capit, aya oge anu tina kai.

Rorodaan anu dijieunna tina dampal sendal capit mah ngan ukur bisa didorong. Ari gilindingna bisa ngan ukur hiji, bisa oge tilus siki nyarupaan kana gilinding rorodaan anu bisa ditumpakan. Gilindingna laleutik, buleudna kira-kira sapigeulangan leungeun. Ari paranti ngadorongna make gagang awi meunang ngarautan/ngalemeskeun. Dina rorodaan ieu mah supaya rada nyeni teh osok ditambahan ku kaleng urut kale susu. Tutupna diganti make balon. Tah eta tutu anu geus diganti ku balon teh osok ditakolan. Panakolna bisa tina gagang awi atawa kai. Nakolanana teh lamun rorodaanna dipajukeun. Jadi lamun rorodaan eta dipajukeun osok disada.

Rorodaan gilinding hiji

Aya oge rorodaan gilindingna hiji anu dijieunna tina kai, terus gagangna teh dijieunna tina leunjeuran awi tali. Rorodaan ieu mah lumayan kuat, da bisa dipake pikeun narik naon wae saperti narik wadah cai. Rorodaan iue teh sarua wae didorong, ngan ngadorongna biasana mah eta gagang tina leunjeuran awi teh diteundeun dina taktak. Dina tengah-tengah leunjeuran awi anu jadi gagangna tea, ditendeunan palang anu pondok jeung rada leutik cukup pikeun nyekelan, minangka setirna.

(Gambar meunang moto ti koran Pikiran Rakyat)

Rorodaan: Rorodaan Gilindingna Tilu


Rorodaan teh mangrupakeun kaulinan barudak anu make gilinding. Roda teh mun dina basa Sunda mah gilinding. Tapi sanajan kitu leuwih dipikawanoh ku ngaran rorodaan tibatan gigilindingan. Rorodaan ampir sarua jeung momobilan, ngan anu ngabedakeunana teh ditempo tina jumlah gilindingna. Gilinding rorodaan mah biasana kurang ti opat, bisa tilu, bisa dua bisa oge hiji. Sedengkeun momobilan mah biasana gilindingna opat atawa leuwih. Dina wangunanana oge biasana mah aya anu ngabedakeunana. Wangunana momobilan mah biasana nyarupaan kana wangunan mobil nyaan. Sedengkeun rorodaan mah biasana henteu aya wangunana anu ngawengkuna. Rorodaan bisa dijieun kalawan wangunan anu bebas.

Sumber foto: http://www.facebook.com/note.php?note_id=170986280858#!/photo.php?pid=2860371&op=1&view=all&subj=170986280858&aid=-1&auser=0&oid=170986280858&id=39459917948

Rorodaan aya sababaraha rupa. Rorodaan aya anu osok ditumpakan ku barudak, aya oge rorodaan anu ngan saukur didodorong make tali atawa panyorong. Salian ti eta aya oge rorodaan anu osok dipake narikan wadah cai (jaliken atawa ember) ti tampian.

Rorodaan anu oso ditumpakan mah biasana gilindingna teh aya tilu, jiga bemo atawa sapedah gilindingna tilu. Dipajukeunana biasana di jalan anu mudun jeung rada rata henteu garinjul. Ari rorodaan ieu dijieunna tina kai papan atawa bahbir (kai panyesaan nyieun papan atawa tihang). Awakna diwangun ku wangunan kotak rada manjang ka hareup. Panjangna bebas, kumaha kahayang. Mun hayang bisa mawa leuwih ti saurang budak anu tumpakna, biasana mah rada dipanjangan. Wangunana sina kuat, dipakuan. Terus pikeun nyambungkeun kana setirna (dijieunna misah), biasana make leunjeuran tangkal kopi anu ukuranana kira-kira tilu ramo leungeun. Tapi teu aya patokan oge, da nu penting mah kuat pikeun nahan panumpang rorodaan. Di handapna diterapan gilinding dua siki, di kenca jeung katuhu. Gilindingna biasana dijieun tina papan atawa bahbir keneh anu dijieun supaya mangrupakeun gilinding (buleud). Dua gilinding ieu dihijikeun make as jiga as dina momobilan.

Sedengkeun setirna diwangun ku hiji gilinding jeung setir anu dijieun tina leunjeuran awi tali atawa awi nu sejenna. Minangka setangna dijieun tina dahan kai atawa tina awi keneh meunang ngaraut. Gilinding ieu diterapkeun kana awi minangka jangkana. Tengah-tengah awi tea dibolongan pikeun diasupkeun kana tangkal kopi anu aya dina wangunan awak rorodaan tea.

Saterusna mah setir jeung awak rorodaan teh dihijikeun. Palang tangkal kopi tea diasupkeun kana setir tina leunjeuran awi anu dibolongan tea.

Tinggal make di jalan anu mudun….

Aya sababaraha hal anu bisa dijadikeun elmu atawa pelajaran dina kaulinan ieu. Utamana wae ngeunaan:

  1. Kumaha cara nyieun rorodaan anu kuat. Nyieun rorodaan anu kuat kudu neangan bahan anu kuat. Papan anu kuat, palangna oge reujeung setirna oge dijieun tina bahan anu kuat.
  2. Mun ditengetan mah bisa dijieun bahan pelajaran elmu pasti anu diajarkeun ti sakola. Utamana wae elmu Fisika. Misalna wae elmu anu aya pakait jeung Gaya. Supaya rorodaa hayang lancar majuna, aya hal-hal anu bisa diterapkeun kana rorodaan. Nyieun gilindingna kudu buleud, entong penjol. Terus oge asna biasana teh osok diulasan ku minyak keletik supaya leueur. Terus oge biasana mah osok bisa dikira-kira nepi ka mana rorodaan teh majuna mun dina hiji jalan anu muduna sakitu. Supaya ulah ngeleuwihan bates, da teu salilana jalan anu dipake rorodaan teh panjang.
  3. Diajar motekar kumaha nyieun rorodaan anu alus. Da diantara barudak anu maen rorodaan teh osok tanding, pajauh-jauh majuna rorodaan atawa pakuat-kuat.