Kakawihan Barudak: Hét Hét Embé Janggotan


Hét-hét embé janggotan
Pa Kuwu kariaan
laukna lauk bilatung
kéjona kéjo gandrung
prang prung bedog buntung
trongtrang bedog rompang
hét-hét embé janggotan
badubangpak….

(Dicutat tina: http://www.facebook.com/note.php?note_id=384326600734)

Kakawihan séjénna:

  1. Kakawihan Barudak: Ayun Ambing
  2. Kakawihan Barudak: Prang Pring
  3. Kakawihan Barudak: Acung-acungan
  4. Kakawihan Barudak: Nang Ning Nang
  5. Kakawihan Barudak: Olé-oléan
  6. Kakawihan Barudak: Néngnongnéngjak
  7. Kakawihan Barudak: Trang-trang Kolentrang
  8. Kakawihan Barudak: Surser
  9. Kakawihan Barudak: Sieuh-sieuh
  10. Kakawihan Barudak: Nanggerang – Nanggorek
  11. Kakawihan Barudak: Galah Ginder
  12. Kakawihan Barudak: Oyong-oyong Bangkong
  13. Kakawihan Barudak: Punten Mangga
  14. Kakawihan Barudak: Bang Bang Kalima Gobang
  15. Kakawihan Barudak: Sakentrung
  16. Ayang Ayanggung

Pamali: Teu Meunang Ngucapkeun Embé atawa Miara Embé


Pikeun urang lembur (pangpangna lembur Ciburuan), anu ngaranna embé atawa kambing jeung ucapan embé téh jadi hiji hal anu dipahing atawa dipantang pisan. Mun ngingu embé atawa kambing teu meunag di lembur, nginguna atawa nyieun kandangna kudu jauh ti lembur. Pon kitu deui jeung ucapan atawa kecap embé. Kacida dipahingna pisan. Sakali aya jalma anu ngucapkeun embé, osok aya kajadian hujan angin dor dar gelap.

Sakali mangsa aya masarakat anu hayangeun ngingu kambing teh, teu meunang diingu di lembur, nyieun kandangna kudu jauh ti lembur. Nya kapaksa nyieun kandangna teh di sawah anu lumayan jauh ti lembur.

Kambing keur liar di kebon

Memang perkara ieu mah da kumaha kayakinan jalmana. Mun jalmana yakin mah tangtu, biasana eta pantangan teh mun dilanggar osok kajadian. Tapi, mun jalmana henteu yakin mah, biasana tara kajadian nanaon sanajan dirempak oge.

Pernah baheula mah, pun guru di sakola, ngucapkeun eta kecap. Tapi teu kajadian nanaon. Taya hujan anu turun, taya angin anu ngagelebug komo dibarengan ku dor dar gelap mah.

Jadi, tetep wae eta pantangan teh kumaha kayakinan….