Pikeun Nu Motekar, Hahalang jadi Jalan Kapinunjulan


Perkara anu ngahalangan atawa jadi panghalang dina ngahontal kahayang, pikeun jalma anu motekar mah dijadikeun jalan pikeun ngaronjatkeun ajen-inajen dirina. Hahalang teh ditarekahan supaya bisa diungkulan, henteu diculjeunkeun.

Hal ieu kaalaman ku barudak sakola anu ngiluan kana KIR ASIC (Kelompok Ilmiah Remaja Al-Ma’soem Science Club) SMP Al-Ma’soem Cipacing Jatinangor. Dua urang barudak sakola eta SMP anu ngiluan KIR ASIC nyaeta Lubba Ailiati jeung Syauqiyyah Syahlaa nyieun alat pikeun praktek pangajaran Fisika. Alat ieu dijieun didadasaran ku kasusah dina diajar Fisika anu jejerna bias cahaya. Teori ngeunaan bias cahaya susah pikeun dicangkemna kusabab euweuh alat anu nembrakeun ngeunaan bias cahaya.

Alat pikeun ngukur bias cahaya anu dijieun teh kawilang basajan. Bahanna tina wadah kaca kalawan ukurana jangkungna 30 senti, panjangna 60 senti jeung panjang kagigirna (lebar) 20 senti. Wadah ieu diwangun sarimbagan reujeung akuarium. Di bagean sisi gigir belah luhurna diterapan busur 180 derajat kalawan dilapisan ku plat seng dijaruman pikeu tutunjuk. Dina dadasarn wadahna aya jidar tina beusi anu panjangna 50 senti dikeueumkeun.

Lubba Ailiati ti KIR ASIC meunangkeun medali perak
Lubba Ailiati ti KIR ASIC meunangkeun medali perak

Cai anu ngeusi wadah mangrupakeun campuran tina cai reujeung gula anu babandinganana hiji jeung satengah. Pikeun nyobana bisa ngagunakeun laser anu biasa dijual saharga lima rebuan. Cahaya laserna ditojokeun kana wadah terus diukur sabaraha gede mengkolna cahaya laser sanggeus ngaliwatan cai dina eta wadah. Saterusna, cahaya anu mengkol teh diitung ngagunakeun itungan rumus Fisika. Hasilna, teu jauh beda reujeung meunang ngukur anu ngagunakeun alat digital anu mahal.

Alat beubeunanganana dua urang barudak sakola SMP Al-Ma’soem ieu diilukeun kana kajawaraan ilmiah rumaja Asia-Pacific Conference of Young Scientists (APCYS) 2016 anu kalima dina ping 17 Juli mangkukna di University Gurgaon, New Delhi, India. Hasilna, alat anu dijejeran ku “Designing Liquid Refractive Index Measuring” ieu dileler salaku jawara kadua atawa medali perak.

(Warta meunang nyutat ti Tempo.co)

PAUD di Purwakarta Ngajarkeun Kaulinan Barudak


Saawatara waktu anu geus kaliwat, Pamaréntah Kabupatén Purwakarta geus nyieun kawijakan yén anu ngokolakeun lembaga atikan pikeun barudak leutik kénéh (PAUD) teu meunang ngajarkeun kaulinan anu modérn komo deui dijualbeulikeun ka barudak anu dialajarna. Contona waé kaulinan anu kudu dibeuli anu ngakibatkeun kolot budak nu diatikna ngaluarkeun duit loba.

Barudak leutik anu keur dialajar di PAUD
Barudak leutik anu keur dialajar di PAUD

Pangajaran kaulinan pikeun barudak PAUD kudu leuwih condong kana tradisional jeung teu kudu ngaluarkeun duit loba. Salila ieu pangajaran di sakola PAUD leuwih condong loba ngaluarkeun duit. Padahal sakuduna mah pangajaran di PAUD téh leuwih condong kana ngaronjatkeun kamotékaran barudak jeung teu ngabeungbeuratan kolot budak. Salasahiji carana nyaéta ngamangpaatkeun sagala hal anu aya di sabudeureun kayaning taneuh, dangdaunan jeung bahan lianna anu bisa dijadikeun bahan nyieun anu mangpaat. Jadi teu kudu meuli anu geus jadi.

Lamun geus kitu, kolot budak anu sakola di PAUD teu kudu ngaluarkeun duit loba pikeun meuli kaulinan anu modérn. Leuwih ti éta, barudak sakola bakal leuwih motékar dina ngamangpaatkeun anu aya.

Galaksi, Pagelaran Seni Sunda Barudak Sakola di Bekasi


Ratusan barudak sakola anu aya di dayeuh Bekasi mintonkeun rupa-rupa kamonésan dina pagelaran anu dingaranan Galaksi. Galaksi anu mangrupakeun singketan tina Gelar Aksi Karakter Siswa Indonesia taun 2015 dilumangsungkeun di gedong Islamic Center, Dayeuh Bekasi, dina poé Senén ping 21 Séptémber 2015. Dina ieu pagelaran dipintonkeun rupa-rupa kasenian Sunda anu diantarana waé nyaéta kaulinan barudak Sunda.

Pagelaran ieu diiluan ku 33 sakola SMA anu aya di dayeuh Bekasi. Salian ti mintonkeun mangpirang-pirang kasenian Sunda, ogé mintonkeun rupa-rupa pasanggiri saperti MTQ, film dokumenter, guntreng basa Indonesia, karya tulis, jeung nyieun lagu Sunda.

Pagelaran Seni Sunda Barudak Sakola di Bekasi
Pagelaran Seni Sunda Barudak Sakola di Bekasi

Numutkeun Kepala Dinas Pendidikan Dayeuh Bekasi, Rudi Sabarudin pagelaran Galaksi mibanda tujuan pikeun miara niléy-niléy budaya Sunda (Jawa Barat) di dayeuh Bekasi jeung ngajarkeun ngeunaan éta budaya ka barudak sakola SMA di éta dayeuh. Jadi harepanana mah tina ieu pagelaran, barudak sakola bisa leuwih mihéman kana budaya anu aya di Bekasi heuseusna budaya Sunda.

(Inpo jeung gambar: Pojok Jabar)