Masang XAMPP dina Kompiuter Sorangan


Sanggeus ngundeur XAMPP, saterusna mah XAMPP-na dipasang dina kompiuter anu bakal dipaké pikeun nyieun program dina web. Cara masangna gampang, sakumaha masang program anu séjénna (catetan: ieu mah masangna dina Windows). Tinggal klik waé dua kali payil program xampp-win32. Bakal kaluar jandéla cara masang XAMPP. Tina jandéla anu kaluar, tangtukeun map anu arék dijadikeun tempat neundeun payil-payil anu diperlukeun pikeun ngajalankeun Apache katut pangrojongna. Sanggeus ditangtukeun, klik waé kenop Install. Tungguan nepikeun ka réngséna ngaguar payil-payil kana tempat anu geus dipilih tadi.

Jandela pikeun masang XAMPP

Terus bakal kaluar jandéla Command Prompt (jandéla paranti ngasupkeun paréntah kana kompiuter ku jalan ngetikeun paréntahna). Dina jandéla éta ketik waé pilihan anu disadiakeun, ketik hurup y atawa n sakumaha anu ditanyakeun.

Sanggeus réngsé, bisa dicoba naha Apache-na geus jalan atawa acan. Carana ngagunakeun panyungsi internét samisal Mozilla Firefox atawa Internet Explorer. Ketik alamat http://localhost/. Lamun kaluar kalimah anu ngawartakeun yen urang geus beres masang XAMPP dina kompiuter.

Jandela Mozilla Firefox lamun ngakses http://localhost anu nandakeun masang XAMPP-na bener
Advertisements

Saméméh Nyieun Program dina Web


Dina nyieun program anu rupana web, diperlukeun pakakas dina rupa pangladén web (web server). Pangladén web ieu téh mangrupakeun kompiuter anu diteundeunan program pangladén web (web server), anu gunana pikeun ngokolakeun data katut pidangan (lambaran web) ancoeun anu dipénta ku anu keur nyungsi lambaran web dina panyungsi internét. Biasana mah pangladén web téh diwangun ku kompiuter anu alus (canggih) jeung husus anu disebutna kompiuter server.

Ngan lamun pikeun ngawangun atawa nyieun program web mah bisa maké kompiuter biasa (desktop atawa léptop) anu diteundeunan program pangladén web. Jadi dina nyieun program web-na mah teu kudu maké kompiuter server sacara langsung. Kompiuter anu biasa dipaké pikeun nyungsi internét ogé bisa diteundeunan program pangladén web, terus diakses ku kompiuter éta. Hal ieu téh supaya gampang dina ngarobah program anu keur diwangunna. Salian ti éta, ogé gancang diaksésna dina panyungsi internét (kusabab program web jeung panyungsi internétna ngahiji dina hiji kompiuter). Lamun nyieun program webna geus réngsé, kakara program web anu dijieun dipindahkeun ka pangladén web anu nyata atawa anu bener.

Logo XAMPP

Supaya kompiuter anu biasa dipaké bisa digunakeun jadi pangladén web, éta kompiuter téh kudu diteundeunan atawa dipasang program pangladén web. Program pangladén web anu remen dipaké nyaéta Apache atawa IIS. Ngan anu bakal dicaritakeun jeung dipaké di dieu mah Apache wungkul. Apache dipilih kusabab Apache mah bisa diteundeun atawa dipasang dina Windows jeung dina Linux. Supaya gampang masangna, aya gémbolan program anu ngasupkeun Apache kana éta gémbolan ditambah ku program anu narjamahkeun script PHP katut databésna (MySQL) nyaéta XAMPP (pikeun dina Windows) atawa LAMPP (pikeun dipasang dina Linux).
Pikeun masang XAMPP atawa LAMPP, undeur heula programna tina loka ApacheFriends. Sanggeus diundeur, terus dipasang dina kompiuter anu arék dijadikeun pangladén web.