Real Madrid jadi Jawara Liga Champions 2017


Ahirna katohyan ogé kleub mana anu jadi jawara Lia Champions Éropah 2017. Sanggeus ngayakeun tatandang anu dilumangsungkeun janari tadi, kleub Real Madrid mucunghul salaku jawara anyar Liga Champions. Ieu kleub jadi jawara sanggeus bisa ngéléhkeun kleub Juventus kalawan gulna 4-1.

Real Madrid jadi jawara Liga Champions 2017 (poto: Republika)

Real Madrid anu saméméhna mangrupakeun kleub jawara Liga Champions 2016, bisa meunangkeun deui Liga Champions. Nurutkeun itungan, jawara ieu mangrupakeun anu kaduawelasna pikeun Real Madrid. Panglobana jadi jawara lamun dibandingkeun reujeung kleub séjénna. Salian ti éta, Real Madrid jadi hiji-hijina kleub anu bisa jadi jawara Liga Champions kalawan noron sanggeus robah wangunan tina Piala Champions jadi Liga Champions.

Pikeun kleub Juventus sorangan, éléhna dina undakan puncer Liga Champions ieu mangrupakeun kajadian anu katujuh kalina. Sanggeus saméméhna éléh ogé dina Liga Champions saperti taun 2003 jeung 2015.

Advertisements

Juventus Diadu jeung Real Madrid di Undakan Puncer Liga Champions


Wanci janari leutik ayeuna, baris diayakeun tatandang undakan puncer Liga Champions Éropah. Heueuh, Liga Champions Éropah geus nincak kana undakan puncer deui. Dina ieu undakan baris nepungkeun dua kleub anu kakoncara di wewengkon Éropah nyaéta Juventus anu asalna ti nagri Itali. Ieu kleub bakal ngalawanan kleub anu asalna ti nagri Spanyol nyaéta Real Madrid. Ieu tatandang baris dilumangsungkeun di dayeuh Cardiff anu perenahna di nagri Wales, tegesna di Stadion Cardiff.

Juventus ngalawan Real Madrid di undakan puncer Liga Champions

Nilik kana dua kleub anu tatandang dina undakan puncer ieu, duanana mangrupakeun kleub jagona dina liga méngbal unggal nagrina séwang-séwangan. Kleub Juventus mangrupakeun jawara Liga Itali salila genep kali kalawan noron nepikeun ka taun ayeuna. Sedengkeun Real Madrid ogé jawara Liga Spanyol taun ayeuna kalawan ditambah salaku jawara Liga Champions taun kamari. Atuh, ieu tatandang téh disawang bakal lumangsung kalawan campuh. Duanana baris ngusahakeun pikeun ngéléhkeun lawanna pikeun meunangkeun gelar jawara Liga Champions.

Nilik kana sajarahna, dua kleub ieu mibanda hasil anu sarimbagan. Nurutkeun sajarahnya, dua kleub anu baris tatandang ieu geus diadu 18 kali. Tina kabéh éta tatandang, duanana mibanda jumlah meunang anu sarua nyaéta dalapan kali kalawan gedegna dua kali. Atuh tatandang ieu mangrupakeun tatandang anu ka-19.

Kleub mana anu baris meunang? Tunggu waé hasil tatandangna….

Real Madrid, AS Monaco, Juventus jeung Atletico Madrid Asup Undakan Semifinal Liga Champions Éropah


Ahirna mah kanyahoan opat kleub di Éropah anu asup kana undakan Semifinal Liga Champions 2017 taun ayeuna. Sanggeus ngayakeun dua kali tatandang dina undakan parapatfinal, tina dalapan kleub téh kari opat kleub anu maju kana undakan saterusna. Opat kleub kasebut nyaéta Real Madrid, AS Monaco, Juventus jeung Atletico Madrid.

Opat kleub éta bisa ngéléhkeun lawanna séwang-séwangan ku ngaliwatan dua kali tatandang, di tempatna sorangan jeung nyorog ka tempat lawanna. Real Madrid bisa asup kana undakan semifinal sanggeus bisa ngéléhkeun kleub asal nagri Jérman, nyaéta Bayern Muenchen kalawan gulna 6-3 tina hasil dua kali tatandang. Dina tatandang munggaran anu dilumangsungkeun di tempatna kleub Bayern Muenchen, Real Madrid bisa ngéléhkeun anu boga imah kalawan gulna 2-1. Terus dina tatandang kaduana anu dilumangsungkeun di dayeuh Madrid, Real Madrid ogé bisa ngéléhkeun Bayern kalawan gulna 4-2.

Tuluy kleub AS Monaco bisa asup kana undakan semifinal sanggeus ngéléhkeun kleub asal Jérman ogé, nyaéta Borussia Dortmund kalawan gulna 6-3 deui hasil tina dua kali tatandang. Tatandang munggaran anu dilumangsungkeun di kandang Dortmund, AS Monaco bisa ngéléhkeun anu boga imah 3-2. Jeung dina tatandang kaduna nalika dilumangsungkeun di kandang AS Monaco, ieu kleub meunang deui kalawan gulna 3-1.

Kleub katiluna nyaéta Juventus anu bisa ngéléhkeun kleub nyoncolang asal nagri Spanyol nyaéta Barcelona. Juventus bisa ngéléhkeun Barcelona kalawan gulna 3-0 hasil tina dua kali tatandang. Tatandang munggaran anu dilumangsungkeun di J Stadium, anu mangrupakeun kandangna Juventus, manéhna bisa ngéléhkeun Barcelona kalawan gulna 3-0. Dina tatandang kadua, taya anu meunang alias gedeg. Gulna 0-0.

Kleub kaopat nyaéta Atletico Madrid anu sadayeuh reujeung Real Madrid. Ieu kleub bisa asup kana undakan semifinal sanggeus bisa ngéléhkeun kleub asal nagri Inggris, Leicester City kalawan gul anu teu béda jauh, 2-1. Dina tatandang munggaran anu dilumangsungkeun di kandang Atletico Madrid, manéhna meunang 1-0. Terus tatandang kadua anu diayakeun di kandang Leicester City, dua kleub ieu taya anu meunang. 1-1.

Piala Liga Champions Eropah

Tah, dina undakan semifinal ieu tacan jelas saha ngalawan sahana mah. Kusabab kudu nungguan heula hasil ngundi pikeun undakan semifinal ieu. Undian bakal diayakeun di kantor puseur UEFA dina poé Jumaah ayeuna. Panasaran mana ngalawan manana? Tungguan waé hasil undianana….

Undakan Méngbal Parapatfinal Liga Champion Éropah


Tatandang méngbal Liga Champion Éropah geus nincak kana undakan parapatfinal deui. Anu hartina manjing kana ieu undakan, patandang anu ngiluanana kari dalapan kleub deui anu marebutkeun tikét kana undakan saterusna, undakan semifinal. Dalapan kleub anu asup kana undakan parapatfinal téh nyaéta Bayern Muenchen, Real Madrid, Barcelona, Dortmund, Atletico Madrid, Leicester, Juventus jeung Monaco.

parapatfinal-lc-2017
Tatandang undakan parapatfinal Liga Champion 2017

Pikeun nangtukeun tatandang dina ieu undakan geus dilakukan undian anu dipimaksud nangtukeun kleub mana ngalawan kleub mana. Hasilna, tatandang dina undakan parapatfinal téh nepungkeun Atletico Madrid reujeung Leicester, Dortmund ngalawan Monaco, Bayern Muenchen papanggih jeung Real Madrid katut Juventus ngalawan Barcelona. Kleub anu disebutkeun tiheula jadi anu boga hajat dina tatandang munggaran, terus nyorog dina tatandang kadua. Sakumaha tatandang saméméhna, tatandang dina ieu undakan ogé dilumangsungkeun dua kali, di tempatna di di tempat lawanna.

Tatandang kahiji dilumangsungkeun dina ping 11 jeung 12 April, sedengkeun tatandang kaduana diayakeun dina ping 18 jeung 19 April 2017.

(Gambar meunang nginjeum ti UEFA.com)

Portugal, Sanajan Méngbalna Goréng tapi Jadi Jawara Éropah


Taya anu nyangka yén Portugal bakal jadi jawara Piala Éropa 2016. Memang saméméhna mah tim Portugal mangrupakeun salasahiji tim anu jadi pinunjul kahiji dina kajawaraan Piala Éropa 2016. Komo deui nempo lawan anu bakal disinghareupan dina undakan kahijina, Portugal bakal gampang asup kana undakan kadua. Di grup F, Portugal ngahiji reujeung tim Austria, Hungaria jeung Islandia.

Hanjakal dina prakna tatandang kajawaraan Piala Éropa, kapinunjulan tim Portugal téh siga euweuh tapakna. Sanajan diunggulkeun, tapi teu bisa meunang dina tatandang undakan kahiji. Tilu kali méngbal ngalawan sakabéh lawan di grup F, taya anu bisa dimeunangkeun ku Portugal. Antukna, Portugal kabagéan jadi jawara tilu di grup F disahandapeun Hungaria jeung Islandia. Portugal bisa asup kana undakan kadua sanggeus bisa nyangking jawara katilu pangalusna reujeung opat tim séjén.

Nincak undakan kadua, kitu kénéh. Cara méngbal Portugal masih kénéh teu nyirikeun salasahiji tim anu diunggulkeun. Ngalawan tim Kroasia, Portugal kudu ngaliwatan babak tambahan pikeun ngéléhkeun lawanna. Gul hiji-hijina dina ieu tatandang dicitak ku Ricardo Quaresma di panungtungan babak tambahan.

Tatandang undakan katilu, Portugal ditangtang ku Polandia. Dina ieu tatandang, Portugal tinggaleun tiheula sanggeus kagulan dina menit kadua ku pamaén béntang Polandia, Robert Lewandowski. Portugal kakara bisa males dina menit ka-33. Nepikeun ka babak tambahan dilumangsungkeun, gulna angger gedeg teu nambahan. Pikeun nangtukeun anu meunangna, diteruskeun kana babak adu pinalti. Tina adu pinalti ieu, Portugal bisa ngéléhkeun Polandia 5-3 sanggeus tajongan Blaszczykowski teu asup balna kusabab balna katepak ku kiper Portugal.

Dina undakan kaopat atawa undakan semifinal, Portugal kudu ngaladénan tim Wales. Tatandang ieu kakara bisa dimeunangkeun ku Portugal dina waktu normal reujeung gulna kawilang alus, dua gul. Portugal bisa ngéléhkeun Wales 2-0 pikeun ngasupkeun timna kana undakan puncer Piala Éropa 2016.

Tatandang panungtungan Piala Éropa 2016, Portugal kudu ngalawanan anu boga hajat, Perancis. Perancis anu alus méngbalna dina tatandang saméméhna, leuwih dipunjulkeun pikeun ngéléhkeun Portugal pikeun nyangking jawara Éropah. Sanajan kitu Portugal anu ngalaman diéléhkeun ku Yunani dina Piala Éropa 2004 dina undakan puncer teu nyerah kitu waé. Portugal sakuat tanaga nahan panarajang jeung ngalawan pikeun ngéléhkeun Perancis, sabab hayang pisan jadi jawara Éropah.

Jawara anyar Eropah, Portugal
Jawara anyar Eropah, Portugal

Ahirna, kahayang Portugal jadi jawara Éropah téh tinekanan oge sanggeus dina tatandang undakan puncer ieu bisa ngéléhkeun Perancis ngaliwatan babak tambahan.

(Potret meunang nginjeum ti Kompas)

Ngéléhkeun Perancis, Portugal Jadi Jawara Anyar Piala Éropa


Ahirna mah ceungceuman Portugal pikeun jadi jawara Éropah bisa kalaksanakeun ogé sanggeus dina undakan puncer Piala Éropa entragan 2016 bisa ngéléhkeun anu boga hajat, tim Perancis. Dina tatandang anu dilumangsungkeun di Stade de France dayeuh Paris ieu Portugal bisa ngéléhkeun Perancis kalawan gulna sasiki anu dicitak dina babak tambahan.

Perancis salaku anu boga hajat leuwih dijagokeun pikeun jadi jawara Piala Éropa 2016 tibatan tim Portugal. Teu anéh lamun salila tatandang tim Perancis leuwih loba ngawasa jalanna méngbal. Hanjakal sagala panarajang pamaén Perancis neunggar hahalang pamaén Portugal. Mangpirang-pirang kasempetan anu dipibanda ku pamaén Perancis teu bisa dijadikeun gul. Pamaén Portugal sorangan sakali-kali mah ngayakeun panarajang balesan. Ngan nyakitu téa taya anu bisa dijadikeun gul.

Dina babak kahijina, teu pati loba kasempetan anu dipibanda ku dua patandang pikeun ngagulkeun. Dina ieu babak, béntang lapangan Portugal sakaligus kaptén timna, Cristiano Ronaldo cilaka nepikeun ka teu bisa neruskeun méngbalna. Hal ieu sanggeus ngalaman katabrak ku Dimitri Payet dina menit kadalapan. Tuur kenca manéhna kadupak ku suku pamaén Perancis kasebut. Sanajan maksakeun pikeun neruskeun méngbalna, ahirna mah dina menit ka-24 pamaén asal Real Madrid éta teu bisa neruskeun méngbalna tur diganti ku Ricardo Quaresma.

Tatandang di undakan puncer Piala Eropa 2016 antara Perancis ngalawan Portugal
Tatandang di undakan puncer Piala Eropa 2016 antara Perancis ngalawan Portugal

Nincak babak kadua, pamaén Portugal leuwih wani pikeun ngawasa jalanna tatandang. Pikeun ngungkulanana, Perancis ngaganti pamaén Dimitri Payet ku Kingsley Coman. Antukna, jalanna méngbal leuwih campuh. Dua tim silih tarajang, hanjakal kasempetan pikeun ngagulkeun batal teu bisa ngajadi gul. Kasempetan alus anu dipibanda ku pamaén ti dua patandang teu bisa dijadikeun gul. Waktu normal tatandang dipungkas ku gedeg, 0-0.

Tatandang diteruskeun kana babak tambahan. Dina babak tambahan ieu, pamaén Portugal leuwih tanghinas dina ngayakeun panarajangna. Sawatara kasempetan pikeun ngagulkeun dipibanda ku pamaénna. Untung waé kiper Perancisna bisa ngungkulanana. Ahirna mah ku terus-terusan ditarajang mah gawang Perancis kagulan ogé. Dina menit ka-109 pamaén gaganti, Eder bisa ngasupkeun bal ka gawang Perancis. 1-0 pikeun Portugal.

Tinggaleun sagul, pamaén Perancis sakuat tanaga pikeun ngabalesna. Hanjakal nepikeun ka waktu tambahan béak, taya deui gul anu bisa dicitak. Tungtungna, Portugal jadi jawara anyar Piala Éropa. Kahayang Portugal pikeun jadi jawara Éropah téh bisa kacumponan sanggeus dina taun 2004 anu dilumangsungkeun di nagrina bolay kusabab diéléhkeun ku tim Yunani.

(Potret meunang nginjeum ti internet)

Undakan Final Piala Éropa 2016


Tatandang undakan semifinal Piala Éropa 2016 geus réngsé. Dua patandang anu meunang dina undakan semifinal tersebut langsung asup kana undakan puncer Piala Éropa pikeun marebutkeun jawara Piala Éropa 2016. Dua patandang anu asup kana undakan puncer éta nyaéta Portugal reujeung Perancis.

Pikeun Portugal sorangan, asup kana undakan puncer Piala Éropa mangrupakeun anu kadua kalina sanggeus dina entragan 2004. Sedengkeun pikeun Perancis mangrupakeun anu katilu kalina sanggeus bisa asup kana undakan puncer Piala Éropa dina entragan 1984 jeung 2000. Ngeunaan nyangking jawara Piala Éropa, Portugal mah tacan pernah jadi jawarana kusabab dina undakan puncer Piala Éropa taun 2004 diéléhkeun ku tim Yunani. Sedengkeun tim Perancis mah pernah dua kali jadi jawara Piala Éropa taun 1984 jeung 2000.

Nurutkeun sawangan sawatara pengamat méngbal, jalanna tatandang undakan puncer Piala Éropa 2016 bakal saimbang. Hal ieu dumasar kana hasil tatandang saméméhna dina undakan semifinal. Ngan, kusabab Perancis mah salaku anu boga hajat, leuwih dipunjulkeun.

Tatandang undakan puncer Piala Eropa 2016 anu nepungkeun Perancis reujeung Portugal
Tatandang undakan puncer Piala Eropa 2016 anu nepungkeun Perancis reujeung Portugal

Tatandang undakan puncer Piala Éropa 2016 bakal dilumangsungkeun dina poé Senén wanci janari leutik.

(Gambar meunang nginjeum ti Kompas)