Étém


Etem
Etem

Nempo gambar ieu, pasti inget ka jaman baheula. Di pilemburan mah geus jadi parabot anu biasa dipaké nalika panén paré waktu harita. Arék panén paré di sawah atawa di huma.

Ayeuna mah geus jarang anu makéna. Da geningan panén téh ayeuna mah ngagunakeun arit. Supaya gancang sigana mah. Da panéna ayeuna mah langsung diarit reujeung tangkalna.

Baheula, mangsa panén masih kénéh ngagunakeun étém, panén téh rada lila. Sabab harita mah panén paré téh diteukteukanana tina gagangna, sarenggeuy saranggeuy, henteu jeung tangkalna. Siga anu leukleuk. Unggal ranggeuyan dihijikeun jadi saeundang kalawan ditalian maké tali tila awi. Dua eundan paré dihijikeun jadi sageugeus, sarua ditalian.

Sanggeus jadi geugeus, diakutan ka imah. Arék ditanggung (ku lalaki) atawa diais (ku awéwé).