Taman Endog Ngaleungit, Tilem Kunu Dagang


Geus lila sabenerna mah ieu kaayaan téh, ti saméméh Pasar Sandang diwangun deui. Taman Endog anu asalna tempat arulin jeung niis, ayeuna mah teu katara ti luar téh. Da kahalangan ku jongko anu daragang di sakurilingeunana. Jongko tempat daragang anu asalna ti pasar. Bari nungguan réngsé pasar diwangun, anu jualan téh daragangna pindah ka sabudeureun Taman Endog.

Kusabab dilingkung ku jongko anu jualan, Taman Endog jadi teu katempo ti saluareunana, boh ti jalan utama (Jalan Mayor Abdurahman) boh jalan anu ka Tegalkalong (Jalan Sebelas April). Lamun hayang nempo jeung nyaho kana kaayaan Taman Endog kudu asup heula ka jero taman ngaliwatan jalan leutik séséléké diantara jongko. Di jero tamanna cenah mah teu kaurus pisan. Tugu atawa monumén Endogna mah masih kénéh ngajega reujeung tangkal palemna masih kénéh aya, ngan hanjakal taman di sakurilingeunana geus teu siga deui. Sawatara pot kembang anu galedé geus teu nyari deui, komo kembangna mah. Babangkuan tina beusi tempat dariuk anu ngadon ulin ka Taman Endog ogé raruksak. Salian ti dikurilingan ku jongko tempat dagang, Taman Endogna dikurilingan ku pager tina séng.

Tugu/Monumen di Taman Endog anu kahalangan ku jongko dagangan
Tugu/Monumen di Taman Endog anu kahalangan ku jongko dagangan

Robahna kaayaan Taman Endog ieu teu leupas tina pindahna anu dagang ti jero pasar ka wewengkon Taman Endog. Sabab, pasar keur diwangun deui. Pangwangunana sorangan teu bisa langsung diwangun kusabab loba leungeun anu ngahalangan, ulaheun diwangun. Kakara taun ayeuna éta pasar bisa diwangun (direnovasi). Salila tacan réngsé mah pasarna, anu jualan téh bakal ngagunakeun lahan di sabudeureun Taman Endog. Kakara balik deui ka jero pasar lamun pangwangunan pasar geus réngsé.

(Inpo jeung potret meunang nyutat ti Detikom)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s