Mangpaat Bendung Réngrang Pikeun Ngaronjatkeun Hasil Tatanén di Sumedang


Bendung Réngrang sanajan leuwih leutik lamun dibandingkeun reujeung bendungan Jatigedé, bakal leuwih karasa mangpaatna pikeun urang Sumedang tibatan bendungan Jatigedé. Bendung Réngrang leuwih mangpaat pikeun widang tatanén di wewengkon Sumedang. Hasil tina ieu bendungan, bisa dimangpaatkeun pikeun nyaian pasawahan di wewengkon Kacamatan Paséh, Conggéang, Ujungjaya jeung Kacamatan Tomo.

Kuayana bendung Réngrang, sahanteuna lahan pasawahan anu kakeueum ku bendungan Jatigedé bisa kagantian. Leuwih jauhna bisa nambahan lahan pasawahan anu bisa kacaian ku ieu bendungan. Lahan anu saméméhna ngandelkeun cai hujan pikeun nyaianana bisa ngagunakeun cai tina ieu bendungan.

Nurutkeun inpo anu diancokeun ku Pikiran Rakyat, mangkak tumuwuhna ékonomi widang tatanén (pertanian) di Sumedang lain ngaronjat. Anu aya mah nyirorot. Nurutkeun catetan, mangkak tumuwuhna ékonomi widang pertanian ti taun 2013 nepikeun ka 2014 kamari, turun nepikeun ka 2,12%. Padahal widang pertanian ieu mangrupakeun andelan dina ngaronjatkeun ékonomi masarakat di Sumedang. Pangrojong widang pertanian kana mangkak tumuwuhna ékonomi di Sumedang jadi pangpunjulna (nomer hiji manjing kana undakan 21,71%) tibatan widang séjénna saperti widang industri.

Nilik kana ieu kaayaan, kudu gancang ditéangan tarékah kumaha cara ngungkulanana, supaya teu kalalanjonan. Supaya ka hareupna bisa ngaronjatkeun deui pangrojong kana mangkak tumuwuhna ékonomi. Salasahiji tarékahna téh nyaéta kumaha supaya lahan anu ngahasilkeun tatanén utamana pasawahan bisa ngalegaan lain ngurangan. Lahan pasawahan anu kakeueum ku bendungan Jatigedé bisa kagantian.

Belah mana nya diwangunna Bendung Rengrang teh?
Belah mana nya diwangunna Bendung Rengrang teh?

Bendung Réngrang anu mangrupakeun tanda kanyaah (pangbeberah) ti pamaréntah puseur pikeun urang Sumedang kusabab lahanna kakeueum ku bendungan Jatigedé. Kuayana bendung Réngrang, urang Sumedang bisa ngala mangpaat tina ayana bendungan. Lamun geus ngajanggélék jadi bendungan mah, lahan di hilireun bendung Réngrang anu aya di wewengkon kacamatan anu kasebut bakal kacaian. Pasawahan anu tadina ngandelkeun cai hujan sataun sakali bisa digarap sababaraha kali dina sataunna. Anu antukna bisa ngaronjatkeun deui widang tatanén kana tumuwuhna ékonomi di Sumedang.

5 thoughts on “Mangpaat Bendung Réngrang Pikeun Ngaronjatkeun Hasil Tatanén di Sumedang

  1. Disagigireun leungitna lahan tatanen nu kakeueum ku jatigede, lahan pikeun tatanen oge nyirorot lantaran kaeurad ku tol cisumdawu, tur nu rubah pungsi jadi pilemburan kiwari. Tah sakedahna pamarentah Sumedang nyandak “advantage” ku ayana jatigede. Diantawisna wae ku nerapkeun peraturan nu neken pengelola plta sangkan listrik di kabupaten sumedang jadi prioritas. Lajeng dina widang pertanian, pamarentah peryogi nyandak lengkah nu kreatip pikeun ngaronjatkeun hasil tatanen, utamina ngeunaan lengkah “pertanian pikeun kaum nonoman”.

    Like

  2. Aya. Kanggo Sumedang bakal dipangdamelkeun (diwaragadan kitu) pembangkit listrik di girangeun bendungan Jatigede sareng bendungan Rengrang ieu. Pamu listrik ti Jatigede mah kanggo jaringan listrik Jawa Bali sapertosna mah

    Like

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s