Pangwangunan Jalan Tol Bakal Dimangpaatkeun pikeun Kamajuan Sumedang


Pangwangunan jalan tol Cisumdawu (Cileunyi – Sumedang – Dawuan) anu ngaliwatan wewengkon Sumedang teu bisa diantepkeun waé mangpaatna. Sanajan pangwangunana masih tacan réngsé keur dikeureuyeuh, pamaréntah Sumedang geus nyayagakeun ancer-ancer pikeun ngala mangpaat tina pangwangunan ieu jalan tol. Sagala rupa mangpaat tina jalan tol ieu moal diantepkeun.

Sakumaha anu diwartakeun ku Pikiran Rakyat, pamaréntah Sumedang ngaliwatan Badan Perencanaan Pembangunan Daerah (Bappeda) Kabupatén Sumedang, bakal ngamangpaatkeun pangwangunan jalan tol Cisumdawu pikeun ngaronjatkeun pangwangunan di Kabupatén Sumedang. Harepanana, mangpaat ayana jalan tol ieu mawa pangaruh anu alus kana ngaronjatna beubeunangan (pendapatan) daérah pikeun ngawaragadan pangwangunan jeung ngaronjatkeun ékonomi masarakat, heuseusna masarakat anu kaliwatan ku jalan tol.

Sawatara mangpaat anu bakal diala téh diantarana waé nyaéta ngagunakeun jalan tol ieu pikeun patalimarga kandaraan anu narikan barang atawa hasil tatanén ti wewengkon Sumedang. Kuayana jalan tol ieu ngakutan barang atawa hasil tatanén téh bakal leuwih gampang jeung leuwih gancang. Pikeun ngarojong kana ieu mangpaat, pamaréntah Sumedang bakal ngawangun jalan di wewengkon Sukasari anu nepungkeun Sukasari jeung Lémbang. Jalan anu panjangna kurang leuwih 18 km ieu bakal dipaké pikeun narikan hasil tatanén (sayuran) heuseusna di wewengkon Sukasari anu bakal dikirim ka dayeuh kayaning Batawi atawa Cirebon. Jalan ieu bakal ditepungkeun ka jalan tol di panto tol Pamulihan.

Jalan tol Cisumdawu
Jalan tol Cisumdawu

Kuayana panto tol di Pamulihan ogé dipiharep bakal jadi lawang panto pikeun anu ngadon pakanci ka wewengkon Sumedang. Urang luar Sumedang anu hayang pakanci ka Sumedang bisa ngaliwatan jalan tol terus kaluar ti lawang panto Pamulihan. Ti dieu bisa ngajugjugan tempat wisata anu aya di wewengkon Sumedang kayaning éndahna Cadas Pangéran, ulin-ulinan ka dayeuh Sumedang bari sakalian meuli Tahu, ngajugjugan ka Alun-alun Sumedang, Musium Prabu Geusan Ulun katut Taman Hutan Rakyat Gunung Kunci jeung Palasari. Pikeun ngarojong kana ieu kahayang, pamaréntah Sumedang bakal ngabebenah wewengkon dayeuh Sumedang. Salian ulin-ulinan di dayeuh Sumedang, bisa ogé pakanci ka Jatigedé. Ka hareupna di wewengkon bendungan Jatigedé bakal diwangun lapangan Golf, jeung wisata cai.

Wewengkon Buahdua ogé teu tinggaleun bakal ngala mangpaat ku ayanan ieu jalan tol. Di wewengkon ieu bakal diwangunan Pembangkit Listrik Tenaga Panas Bumi (PLTPB) atawa geothermal. Ku ayanan jalan tol ieu, aksés ka ieu wewengkon bakal leuwih gampang jeung gancang.

Teu tinggaleun ogé wewengkon pangwétanna di Kabupatén Sumedang. Di wewengkon Kacamatan Ujungjaya bakal diwangun kawasan industri pikeun ngarojong ayana Bandara Kertajati. Kawasan industri ieu bakal diwangun di lahan anu legana nepikeun ka 1.800 héktar. Kawasan industri ieu bakal narik invéstasi anu gedé dina pangwangunana.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s