Jajaluk


Geus jadi kabiasaan lamun ninggang mangsana bulan puasa, anu ngaranna jalma jajaluk téh beuki meuweuh, heuseusna di dayeuh gedé kayaning Bandung atawa Batawi. Bulan puasa mangrupakeun bulan anu barokah pikeun sakabeh jalma. Dina ieu bulan heuseusna jalma anu ngagem agama Islam silih ronjatkeun amal ibadahna. Rupa-rupa ibadah, arék ibadah mahdhoh atawa ghoir mahdhod dilakonan. Ngalaksanakeunana leuwih-leuwih ti bulan séjénna.

Kaasup ngeunaan méré mawéh ka papada jalma, dina ieu bulan leuwih ngaronjat. Loba jalma anu leuwih béréhan, barang béré ka papada jalma. Jalma anu kabeneran boga ngadon méré ka jalma séjén anu mikabutuhna.

Jajaluk
Jajaluk

Hanjakal ieu hal téh osok dimangpaatkeun ku sawaréh golongan jalma. Leuwih béréhanana jalma dina ieu bulan dimangpaatkeun pikeun kapentingan diri pribadi. Loba jalma anu ngadon néangan paméré ti jalma séjén leuwih ti biasana. Lain anu hayang méré néangan anu béréeun tapi anu hayang dibéré néangan anu méré. Jalma-jalma leuwih ngeunah néangan paméré batur. Anu tungtungna, néangan paméré téh jadi pakasaban pikeun sawaréh jalma.

(Gambar meunang nginjeum ti Abu Fawaz Asy-Syirboony)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s