Sumedang Dayeuh (Kota) Buludru


Baheula mah, mangsa taun 1960-an dayeuh Sumedang téh matak pikabetaheun. Hawana matak seger, iuh linduh ku dangdaunan tina tatangkalan sisi jalan. Enya, waktu harita, sahanteuna nepikeun ka taun 1980-an ieu kaayaan téh masih bisa kaalaman. Di sisi jalan anu aya di dayeuh Sumedang, boh anu di puseur dayeuhna atawa di pasisianana, arajeg tatangkalan. Tatangkalan kayaning tangkal Asem jeung Mahoni ngajajar sisi jalan.

Teu anéh lamun nempo kana kaayaan ieu, Sumedang harita disebutna dayeuh (kota) buludru. Dayeuh anu katempona lir lawon buludru kusabab lobana tatangkalan katut daun tatangkalan anu ngiuhan wewengkon Sumedang.

Hanjakal ieu kaayaan téh teu lana. Dina entragan 1970-an, tatangkalan anu arajeg di sisi jalan téh mimiti ditaluaran. Alesanana, tatangkalan di sisi jalan téh geus karolot (geus mangpuluh-puluh taun), bisi rungkad atawa peunggas. Lamun éta tangkal peunggas atawa rungkad matak nyilakakeun ka jalma anu ngadon ngaliwat ka éta jalan atawa pangeusi anu deukeut ka éta tangkal. Ditambah ku pangwangunan dayeuh anu teu bisa dipondah deui. Loba wangunan gedong anu ngaradeg di sisi jalan, naha gedong imah atawa toko. Terus angkutan atawa kandaraan anu beuki loba nyababkeun jalan di dayeuh Sumedang kudu dilegaan. Tatangkalan sisi jalan téh beuki kalindih waé.

Sésa-sésa tatangkalan anu masih kénéh aya bisa katangén di sisi Alun-alun Sumedang. Éta ogé lamun tacan dituaran. Atawa lamun ti Sumedang arék ka Cirebonkeun, bisa nangénan di sisi jalan loba tatangkalan galedé anu ngiuhan jalan. Ibaratna mah saperti kitu kaayaan jalan di dayeuh Sumedang waktu harita.

Salasahiji tempat di jalan Sumedang muru ka Cirebon
Salasahiji tempat di jalan Sumedang muru ka Cirebon

Hiji deui sésana nyaéta tugu Adipura anu aya di parapatan (bunderan) Alamsari. Anu nuduhkeun baheula Sumedang kungsi dilélér Piala Adipura kusabab bisa ngajaga Sumedang anu resik beresih jeung éndah.

(Potret meunang nginjeum ti Cijelag Vilage)

3 thoughts on “Sumedang Dayeuh (Kota) Buludru

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s