Pamaréntah Sumedang Didongsok Nyieun Wisata di Sabudeureun Tampomas


Dewan Kebudayaan Sumedang (DKS) ngadongsok pamaréntah Sumedang pikeun gura-giru nyieun rarancang poko (masterplan) katut DED (Detail Enginering Desaign) wewengkon wisata Tampomas. Ieu kahayang téh loyog reujeung Perda No. 2 tahun 2012 ngeunaan Revisi Tata Ruang Wilayah anu nyebutkeun yén Tampomas jadi wewengkon wisata. Hal ieu ogé dirojong ku ayana poroyék jalan tol Cisumdawu anu ngaliwatan suku gunung Tampomas anu bakal ngaronjatkeun poténsi wisata di ieu wewengkon.

Sanajan rarancang poko ieu tacan dijieun, poténsi wisata di sababaraha wewengkon anu aya di suku gunung Tampomas geus mucunghul. Di opat wilayah kacamatan anu aya di sabudeureun gunung Tampomas (kacamatan Cimalaka, Paséh, Conggéang jeung kacamatan Buahdua) mibanda poténsi anu rupa-rupa. Di widang wisatana, aya wisata cai panas anu perenahna di Cileungsing jeung Sekarwangi. Di widang sajarah, dua wilayah kacamatan mibanda sababaraha rupa parabot titinggal jaman baheula (artépak). Malahan Gunung Tampomas mibanda carita sajarah anu aya pakaitna reujeung Karajaan Padjadjaran. Cenah, saacanna ngadeg Karajaan Padjadjaran, Prabu Siliwangi ngadegkeun heula Karajaan Medang Kahiyangan di deukeuteun Gunung Tampomas.

Di widang budaya, Désa Cikurubuk Kacamatan Buahdua mangrupakeun tempat medalna seni budaya kuda rénggong anu geus kawentar heuseusna di Jawa Barat. Kasenian kuda rénggong bisa jadi ikon pikeun Kacamatan Buahdua dina ngawangun tempat wisata Tampomas.

Di wewengkon Kacamatan Cimalaka jeung Paséh anu mibanda lahan anu dikalian keusikna, urut lahan galianana bisa dijadikeun tempat wisata ogé. Sakumaha anu geus dipigawé ku Bunda Bilqis. Di lahan galian keusik inyana, Bunda Bilqis ngawangun lahan sawah, cai nyusu pikeun masarakat jeung sirkuit balap motor grasstrack. Leuwih jauhna di tempat ieu bisa dilengkepan ku tempat paméran jeung tempat hiburan.

Wewengkon Gunung Tampomas
Wewengkon Gunung Tampomas

Kusabab kitu, geus sakuduna pamaréntah Sumedang gura-giru nyieun rarancang poko (masterplan) jeung DED pangwangunan wewengkon gunung Tampomas. Poténsi ieu dipiharep bisa ngaronjat ku réngséna pangwangunan jalan tol Cisumdawu. Ulah nepikeun urang Sumedang ka hareupna, ngan ukur jadi anu lalajo di tempatna sorangan.

(Inpo jeung potret meunang nyutat ti Pikiran Rakyat Online)

5 thoughts on “Pamaréntah Sumedang Didongsok Nyieun Wisata di Sabudeureun Tampomas

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s