Rusiah Londok Bisa Lolondokan


Ngaranna ogé londok, geus biasa lamun lolondokan. Geus jadi pasipatanana lolondokan mah. Ngan naha bet bisa lolondokan? Cenah ceuk béja, londok bisa lolondokan ku jalan ngarobah naon anu aya dina kulitna pikeun nengtogkeun atawa malikeun cahya anu keuna kana éta kulit.

Londok anu bisa lolondokan
Londok anu bisa lolondokan

Nurutkeun panalungtikan Michel Milinkovitch ti paguron luhur University of Geneva di Swiss anu dipedalkeun ku jurnal Nature Communication, di jeroeun kulit pangluarna londok aya dua lapis sél husus anu disebut iridophore. Sél iridophore mibanda nanokristal anu wangunan jeung ukuranana béda-béda. Cahya anu keuna kana londok téh néngtog kana nanokristal anu aya dina sél iridophore ieu. Cahya anu dibalikeunana rupa-rupa. Nanokristal ieu anu jadi sabab londok bisa lolondokan.

Kulit anu aya sél iridophore-an ieu bakal robah rupana lamun londok ngalaman kaayaan anu béda, saperti senang, ambek atau nyingaheupan picilakaeun. Tim Milinkovitch manggihan lamun kulit londok biasana kendor, nanokristal dina sél iridophore bakal silih deukeutan, anu akibatna bisa malikeun cahya anu galurana pondok, saperti bulao. Tapi lamun londok eukeur sumanget atawa nyinghareupan picilakaeun, nanokristal téh bakal silih jauhan anu antukna bisa malikeun cahya anu galurana panjang saperti konéng, beureum atawa kayas.

Masih kénéh nurutkeun Milinkovitch, warna beureum moal robah pisan lamun londok eukeur sumanget. Anu robah téh ngan ukur caangna beuki cekas. Di béh jeroeun sél iridophore, aya lapisan anu leuwih kandel jeung bisa malikeun cahya panon poé anu aya inframerah-an. Lapisan ieu mah henteu bisaeun ngarobah rupa, tapi sigana mah ngan ukur malikeun panas jeung ngajaga awak londok supaya tiis.

Cenah, panimu ieu bisa dipaké pikeun nurutan londok anu diterapkeun dina téhnologi.

(Inpo jeung potret meunang nginjeum ti Dream.co.id)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s