Kamus Utama Basa Sunda


Dina acara Miéling Poé Basa Indung Sadunya 2015 di Balé Rumawat Unpad, Jalan Dipatiukur, sababaraha waktu katukang, Yayasan Kebudayaan Rancagé kalawan gawé bareng reujeung Universitas Padjadjaran (Unpad) medalkeun Kamus Utama Basa Sunda. Kamus ieu dieusi ku 150.000 kecap dina Basa Sunda. Kamus ieu mangrupa buku anu kandelna 10.000 lambaran kalawan dibagi kana genep jilid.

Rarancang buku Kamus Utama Basa Sunda ditarima ku Wakil Gupernur Jawa Barat
Rarancang buku Kamus Utama Basa Sunda ditarima ku Wakil Gupernur Jawa Barat

Sanajan masih kénéh dina wangunan rarancang, buku kamus ieu dipiharep jadi tarékah anu alus pikeun ngali basa daérah hususna Basa Sunda. Sahanteuna, cenah lamun hiji mangsa Basa Sunda téh euweuh anu ngagunakeun deui, aya bukti yén kungsi aya basa anu ngaranna Basa Sunda.

Kamus ieu dijieun ngagunakeun téknologi jeung software husus. Dina nyusunna, teu leupas tina buku sumber jeung dokumén dina Basa Sunda. Aya dua rébu buku Basa Sunda ditambah lima rébu dokumén séjénna saperti majalah jeung makalah. Unggal kecap dina buku jeung dokumén éta di-scan tuluy dipilihan. Hasilna, ditéangan hartina reujeung ditambahan ku conto kalimahna. Pikeun nyusunna ngabéakeun waktu ti taun 2012 nepikeun ka 2014 kamari.

Medalna Kamus ieu teu lepas tina pangrojong pamaréntah propinsi Jawa Barat anu ngawaragadanana. Pamaréntah mantuan ngawaragadan dina nyitak buku Kamus ieu. Malahan ka hareupna mah pamaréntah miharep supaya Kamus Utama Basa Sunda ieu dijieun dina wangunan digital mangrupa é-book. Hal ieu dipiharep supaya leuwih lega ambahan sumebarna ieu kamus. Lain ngan ukur pikeun urang Sunda di tatar parahiyangan wungkul, tapi nepi ka wewengkon séjénna.

(Potret meunang nginjeum ti Unpad)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s