Piala Dunia 1950, Uruguay Ngajungkelkeun Pinunjul Brasil


-

Kajawaraan Piala Dunia anu mimiti dilumangsungkeun dina taun 1930 kapegat heula ku perang dunya kadua. Piala Dunia 1942 henteu bisa diayakeun kusabab waktu harita geus asup wancina perang dunya kadua di wewengkon Éropah katut sagara Pasifik. Pon kitu deui reujeung Piala Dunia 1946 henteu bisa dilumangsungkeun kusabab kakara réngsé perang. Loba nagri anu ngiluan perang reujeung nagri anu dijadikeun tempat perang, ngalaman hirup katalangsara.

Sanggeus perang réngsé dina taun 1945, FIFA seja neruskeun deui kajawaraan Piala Dunia ieu anu bakal dilumangsungkeun dina taun 1950. Hanjakal masih kénéh loba nagri anu hususna di padaratan Eropah anu tacan rinéh. Loba nagri anu masih kénéh keur ngawangun nagrina tina urut ruksak kusabab perang. Teu anéh nalika gempungan FIFA anu dilumangsungkeun di Luxemburg, ping 1 Juli 1946 euweuh nagri ti wewengkon padaratan Eropah anu hayangeun jadi nu boga hajat ieu Piala Dunia. Anu maju kalawan hayangeun jadi anu boga hajat Piala Dunia 1950 téh nagri Brasil ti wewengkon padaratan Amérika Kidul. Antukna FIFA milih Brasil jadi anu boga hajat Piala Dunia 1950.

Mapag kajawaraan Piala Dunia 1950, Brasil langsung ngawangun sababaraha tempat tatandang (stadion) anyar diantarana waé stadion pangaggréngna dina waktu harita anu dingaranan Maracana. Stadion ieu mangrupakeun stadion pangedéna sadunya anu bisa ditempatan ku nu lalajo nepikeun ka 200 rébu urang.

Pikeun kajawaraan Piala Dunia 1950 ieu, ngaranna diganti anu tadina World Cup jadi World Football Championship. Sedengkeun piala anu diparebutkeunana dingaranan Jules Rimet. Ieu ngaran dicokot pikeun ngahargaan ka anu mitemeyan mibanda kahayang ngalumangsungkeun Piala Dunia, nyaéta Jules Rimet salaku pupuhu FIFA anu nyangking ieu kalungguhan salila 25 taun.

Stadion pangagrengna waktu harita, Stadion Maracana
Stadion pangagrengna waktu harita, Stadion Maracana

Sakumaha Piala Dunia 1938, jumlah pamilon dina undakan puncer Piala Dunia 1950 téh nyaéta 16 tim. 14 tim anu asalna tina undakan kualifikasi ditambah jawara Piala Dunia saméméhna reujeung anu boga hajat. Dina undakan kualifikasi, aya 34 nagri anu ngiluan. Jawara kadua dina Piala Dunia saméméhna: Hongaria, Cekoslowakia jeung Argéntina henteu ngiluan kana ieu undakan kualifikasi.

Hasil tina undakan kualifikasi, ti wewengkon Amérika Kidul diwakilan ku Chili, Bolivia, Paraguay jeung Uruguay ditambah nu boga hajat, Brasil. Ti wewengkon Eropah diwakilan ku Yugoslavia, Swiss, Spanyol, Inggeris, Swédia, Turki, Skotlandia ditambah jawara Piala Dunia saméméhna, Itali. Ti wewengkon Amérika Kalér mucunghul dua tim: Amérika jeung Méksiko. Ditambah satim wakil ti Asia, India.

Aya genep stadion anu dipaké tatandang salila Piala Dunia 1950 ieu kaasup stadion Maracana. Stadion anu disayagakeun pikeun ngalumangsungkeun tatandangna nyaéta: Estadio Sete de Setembro di Belo Horizonte, Estadio Durival de Britto (Curitiba), Estadio dos Eucaliptos (Porto Alegre), Estadio Ilha do Retiro (Recife), Estadio do Maracana (Rio de Jeneiro) jeung Estadio do Pacaembu (Sao Paulo).

Wangunan tatandang dina undakan puncer Piala Dunia 1950 rada béda lamun dibandingkeun reujeung wangunan saméméhna (Piala Dunia 1934 jeung 1938). Lamun Piala Dunia saméméhna mah ngagunakeun sistem gugur (éléh langsung balik), dina Piala Dunia 1950 mah ngagunakeun sistem grup kalawan tatandangna satengah kompetisi (dua tim ngan ukur tatandang sakali). Dina undakan kahiji, pamilon Piala Dunia dibagi kana opat grup. Jawara kahiji unggal grup langsung asup kana undakan kadua. Opat tim ieu dihijikeun kana hiji grup pikeun nangtukeun tim mana anu jadi jawarana. Jadi pikeun nangtukeun jawarana, henteu hiji lawan hiji, tapi kudu ngumpulkeun niléy panggedéna. FIFA ngagunakeun ieu sistem supaya anu éléh henteu langsung balik ka sarakanana sakumaha Piala Dunia 1934 jeung 1938.

Pikeun milih tim anu asup ka grup mana waé, diayakeun undian anu dilumangsungkeun di dayeuh London ping 30 April 1950. Nalika diayakeun undian ieu, tilu tim/nagri teu jadi ngiluan undakan puncer Piala Dunia. Tilu tim ieu nyaéta Turki, Skotlandia jeung India. Cenah mah salasahiji pasualan anu nyababkeun India teu jadi ngiluan téh kusabab dina méngbalna kudu maraké sapatu. Ari pamaén India mah resepeun kénéh teu maké sapatu. Atuh, undakan puncer Piala Dunia 1950 téh ngan ukur diiluan ku 13 tim. Sedengkeun Skotlandia bolay ngiluan kusabab sakumaha jangjina moal ngiluan Piala Dunia lamun henteu jadi jawara di tatandang British Home Championship. Ari alesan Turki mah, cenah ampir sarua reujeung India.

Tim Inggeris mimiti ngiluan Piala Dunia
Tim Inggeris mimiti ngiluan Piala Dunia

Dina undakan kahiji, tim Inggeris anu mitemeyan ngiluan Piala Dunia, langsung gagal, kaéléhkeun ku tim Spanyol. Tim Itali salaku jawara Piala Dunia saméméhna ogé sarua henteu bisa asup kana undakan saterusna, kusabab kaéléhkeun ku Swédia. Hal ieu bisa dikaitkeun reujeung tiwasna sababaraha urang pamaén béntang Itali anu asalna ti tim Torino. Dina bulan Méi 1949, kapal ngapung Superga anu mawa pamaén Torino ngalaman cilaka anu niwaskeun pamaén Torino éta.

Sanggeus ngaliwatan tatandang dina undakan kahiji, kaluar opat tim anu jadi jawara unggal grupna, nyaéta Brasil (grup 1), Spanyol (grup 2), Swédia (grup 3) jeung Uruguay (grup 4). Opat tim dihijikeun di hiji grup dina undakan kadua. Sakumaha tatandang dina undakan kahiji, dina undakan kadua ogé unggal tim baris ngalakukan tatandang sakali ngalawan hiji tim séjénna. Atuh, unggal tim bakal ngalakonan tilu kali tatandang.

Tim Brasil anu dieusi ku pamaén béntangna waktu harita kayaning Ademir, Zizinho, Jair jeung Chico bisa meunang dua kali dina dua kali tatandang munggaran dina undakan kadua. Nalika ngalawan Swédia, Brasil bisa nyitak tujuh gul kalawan kaasupan sagul (7-1). Nalika ngalawan Spanyol ogé Brasil bisa nyitak loba gul, genep bari dibales sagul (6-1). Nilik kana ieu kaayaan, loba anu ngajagokeun tim Brasil pikeun jadi jawara Piala Dunia 1950. Pon kitu deui reujeung rahayat Brasil waktu harita, geus mibanda kayakinan yén nagrina bakal jadi jawara Piala Dunia 1950. Komo deui dina tatandang panungtungan, Brasil kudu ngalawanan tim Uruguay anu henteu dijagokeun. Ditambah deui nilik kana tatandang saméméhna, tim Uruguay ngan ukur bisa meunang kalawan béda sagul nalika ngalawan Swédia jeung ditahan ku Spanyol dua gul, 2-2. Sanajan tatandang Brasil ngalawan Uruguay ieu mangrupakeun bagéan tina tatandang di grup, tapi ibarat undakan final. Sababna mah hasil tina ieu tatandang kacida mangaruhan kana saha anu jadi jawarana.

Tina dua kali tatandang saméméhna, Brasil ngumpulkeun niléy opat (harita mah niléy nalika meunang téh dua, sedengkeun imbang niléyna hiji). Ari Uruguay ngumpulkeun niléy tilu. Niténan kana jumlah niléy anu geus dikumpulkeun, pikeun tim Brasil ku maén imbang ogé geus ngajadikeunana jawara Piala Dunia 1950, komo deui lamun meunang. Ngan lamun Brasil éléh, tangtuna Uruguay anu bakal jadi jawarana.

Dina ping 16 Juli 1950 jam tilu pasosoré kalawan ngagunakeun tempat di stadion Maracana, dayeuh Rio de Janeiro, tatandang tim Brasil ngalawan tim Uruguay dilumangsungkeun. Tatandang minangka undakan final ieu dipingpin ku wasit asal Inggeris, Goerge Reader, kalawan disaksian ku nu lalajo di stadion anu jumlah leuwih ti 203 rebu urang. Jumlah anu lalajo ieu nepikeun ka ayeuna acan aya anu nyaruaan. Lobana anu lalajo ieu bisa disebutkeun teu anéh. Rahayat Brasil geus mibanda kayakinan yén Brasil bakal nyangking kalungguhan jadi jawara Piala Dunia. Malahan maranéhna geus nyayagakeun raraméan anu lumayan rongkahna pikeun mapag jawara Piala Dunia anu anyar.

Tatandang dimimitian. Salila babak kahiji, daérah tukang tim Uruguay katut gawangna susah pisan diliwatanana ku pamaén tim Brasil. Julio Perez, Juan Schiaffino, Ghiggia jeung Obdulio Varela babarengan nahan panarajang pamaén Brasil. Babak kahiji dipungkas bari taya gul anu bisa dicitak.

Gul anu dicitak ku Schiaffino pikeun males gul Brasil
Gul anu dicitak ku Schiaffino pikeun males gul Brasil

Nincak babak kadua, tim Brasil kakara bisa nyitak gul. Dina menit ka-46, Albino Friaca Cardoso nyitak gul ka gawang Uruguay. 1-0 pikeun Brasil. Nu lalajo geus surak galumbira, Brasil bakal meunang. Kari nungguan waktu tatandang béak, Brasil jadi jawara.

Gul kadua tim Uruguay anu dicitak ku Alcides Ghiggia ka gawang tim Brasil, malikeun kaayaan. Uruguay meunang 2-1
Gul kadua tim Uruguay anu dicitak ku Alcides Ghiggia ka gawang tim Brasil, malikeun kaayaan. Uruguay meunang 2-1

Tapi tim Uruguay bisa males ieu gul dina menit ka-66 ngaliwatan Juan Alberto Schiaffino. Saterusna, tim Brasil bisa ngawasa jalanna tatandang. Nu lalajo henteu hariwang sanajan tim anu dirojongna ditahan ku tim Uruguay ogé. Saterusna, dua tim anu tatandang angger silih serang nepikeun ka nincak menit ka-79, Alcides Edgardo Ghiggia mawa bal mapay sisi kénca daérah tukang Brasil, ditungtungan ku ngasupkeun bal ka gawang Brasil. Uruguay malikeun gul jadi 2-1. Nepikeun ka waktu tatandangna érép, gul henteu robah. Nu lalajo anu tadina gumbira bakal mapag tim Brasil jadi jawara, henteu jadi. Malikan jadi sedih kingkin, ceurik balilihan. Ieu kajadian nepikeun ka ayeuna nelah Maracanazo (Cilaka di Macarana).

Kapten Uruguay narima Piala Jules Rimet
Kapten Uruguay narima Piala Jules Rimet
DATA NGEUNAAN PIALA DUNIA 1950
Waktu : 24 Juni – 16 Juli 1950
Jawara : Uruguay
Jawara Kadua : Brasil
Jawara Katilu : Swedia
Jawara Kaopat : Spanyol
Jumlah Pamilon : 13
Jumlah Tatandang : 22
Jumlah Gul : 88
Rata-rata gul : 4 gul
Kartu Beureum :
Gol Ka Gawang Sorangan :
Jumlah Nu Lalajo : 1.036.000 urang
Rata-rata nu Lalajo : 47.091 urang unggal tatandang
Lalajo Panglobaan : 203.000 urang (tatandang final Brasil ngalawan Uruguay)
Panglobana Gul : 9 – Ademir Marques de Menesis (Brasil)
Ngaran Stadion : Estadio Sete de Setembro di Belo Horizonte, Estadio Durival de Britto (Curitiba), Estadio dos Eucaliptos (Porto Alegre), Estadio Ilha do Retiro (Recife), Estadio do Maracana (Rio de Jeneiro) jeung Estadio do Pacaembu (Sao Paulo)
Tim Uruguay anu nyangking kalungguhan jawara Piala Dunia 1950
Tim Uruguay anu nyangking kalungguhan jawara Piala Dunia 1950
DATA TATANDANG PIALA DUNIA 1950
NO WAKTU TEMPAT TATANDANG GUL
UNDAKAN KAHIJI
Grup 1
1 24 Juni 1950 Brasil – Meksiko 4 – 0
2 25 Juni 1950 Yugoslavia – Swiss 3 – 0
3 28 Juni 1950 Brasil – Swiss 2 – 2
4 28 Juni 1950 Yugoslavia – Meksiko 4 – 1
5 1 Juli 1950 Brasil – Yugoslavia 2 – 0
6 2 Juli 1950 Swiss – Meksiko 2 – 1
Grup 2
7 25 Juni 1950 Inggeris – Chili 2 – 0
8 25 Juni 1950 Spanyol – Amerika 3 – 1
9 29 Juni 1950 Spanyol – Chili 2 – 0
10 29 Juni 1950 Amerika – Inggeris 1 – 0
11 2 Juli 1950 Spanyol – Inggeris 1 – 0
12 2 Juli 1950 Chili – Amerika 5 – 2
Grup 3
13 25 Juni 1950 Swedia – Itali 3 – 2
14 29 Juni 1950 Swedia – Paraguay 2 – 2
15 2 Juli 1950 Itali – Paraguay 2 – 0
Grup 4
16 2 Juli 1950 Uruguay – Bolivia 8 – 0
UNDAKAN KADUA (FINAL)
17 9 Juli 1950 Brasil – Swedia 7 – 1
18 9 Juli 1950 Uruguay – Spanyol 2 – 2
19 13 Juli 1950 Brasil – Spanyol 6 – 1
20 13 Juli 1950 Uruguay – Swedia 3 – 2
21 16 Juli 1950 Uruguay – Brasil 2 – 1
22 16 Juli 1950 Swedia – Spanyol 3 – 1

DATA TATANDANG UNDAKAN FINAL PIALA DUNIA 1950
Tatandang : Brasil – Uruguay
Waktu : 16 Juli 1950 jam 3 pasosore
Tempat : Estadio Maracana, Rio de Jenerio
Wasit : George Reader (Inggris)
Kartu Koneng :
Kartu Beureum :
Nu Lalajo : 203.000 urang
Nu Ngagulkeun : Albino Friaca Cardoso 46′ (Brasil); Juan Alberto Schiaffino 66′, Alcides Edgardo Ghiggia 79′
Tim Brasil : Barbosa, Augusto, Juvenak, Bauer, Danilo, Bigode, Friaca, Zizinho, Ademir, Jair, Cico; Flavio Costa (Nu Ngalatih)
Tim Uruguay : Roque Maspoli, Matias Gonzales, Eusebio Tajero, Schuber Gambetta, Obdulio Varela, Victor Andrade, Alcides Ghiggia, Julio Perez, Omar Miguez, Juan Schiaffino, Ruben Moral; Juan Lopez (Nu Ngalatih)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s