Piala Dunia 1938, Itali jadi Jawara Kadua Kalina


-

Manjing ahir taun 1930-an, kaayaan dunya hususna di wewengkon padaratan Éropah keur harénghéng. Kaayaan pulitik di ieu wewengkon keur meumeujeuhna panas. Hal ieu disababkeun nagri Jérman ngaleyek (nyerang) sababaraha nagri tatanggana ditambah ku perang sodara di nagri Spanyol. Sanajan kaayaanana keur harénghéng, henteu ngaruntagkeun kahayang FIFA pikeun ngalumangsungkeun Piala Dunia entragan katiluna, taun 1938. Dina gempungan (kongres) FIFA anu dilumangsungkeun di dayeuh Berlin dina ping 15 Agustus 2936, FIFA milih nagri mana anu baris jadi nu boga hajat Piala Dunia 1938. Aya tilu nagri anu daptar jadi calon nu boga hajat. Tilu nagara éta nyaéta Jérman, Perancis jeung Argéntina. Hasil gempungan, nangtungkeun Perancis jadi nagri anu bakal ngalumangsungkeun Piala Dunia 1938.

Hasil ieu kacida nguciwakeun pikeun sababaraha nagri anu aya di wewengkon Amérika Kidul, hususna nagri Argéntina anu ngahaja daptar jadi anu boga hajat. Pikeun urang Amérika Kidul mah Piala Dunia 1938 téh kuduna dilumangsungkeunana di wewengkon Amérika. Gantian sanggeus saméméhna diayakeun di wewengkon Éropah. Kusabab kitu, sababaraha nagri ti Amérika Kidul anu tadina arék ngiluan kana ieu Piala Dunia, henteu jadi ngiluan. Amérika Kidul ngan ukur diwakilan ku nagri Brasil. Nagri Argéntina reujeung Uruguay, teu jadi ngiluan.

Dipilihna Perancis jadi anu boga hajat ku FIFA téh lain taya sabab. FIFA mibanda tinimbangan pakait reujeung tempat lumangsungna Piala Dunia. Lamun dilaksanakeun di wewengkon Amérika (Kidul) jauh teuing tempatna, ditambah deui leuwih loba nagri anu jadi anggahota FIFA anu cicingna di wewengkon Éropah.

Sakumaha Piala Dunia saméméhna, dina nyanghareupan Piala Dunia entragan 1938 ogé diayakeun heula undakan kualifikasi. Pikeun nangtukeun pamilon Piala Dunia 1938, FIFA ngayakeun undakan kualifikasi anu diiluan ku 37 tim/nagri. Aya dua tim anu langsung asup ka undakan puncer Piala Dunia 1938, nyaéta anu boga hajat (Perancis) katut jawara Piala Dunia saméméhna (Itali). Kusabab jumlah pamilon undkaan puncer Piala Dunia ngan ukur 16 tim, anu bisa asup ngaliwatan undakan kualifikasi ngan ukur 14 tim/nagri. Dina undakan kualifikasi ieu salian Uruguay jeung Argéntina anu mundur, nagri Spanyol ogé mundur kusabab di nagrina aya pacogrégan (perang sodara).

Hasil tina undakan kualifikasi ieu mucunghul 14 tim anu asup kana undakan puncer Piala Dunia 1938. Ti wewengkon Éropah aya 11 tim/nagri, ditambah satim ti Amérika Kidul, satim ti lautan Karibia reujeung satim ti wewengkon Asia. Ti wewengkon Asia pikeun anu munggaran tim Indo Walanda (ayeuna mah nagri Indonésia) bisa asup ka undakan puncer Piala Dunia. Indo Walanda asup ka Piala Dunia kusabab Jepang anu jadi lawanna teu jadi ngiluan undakan kualifikasi. Ti wewengkon Karibia diwakilan ku nagri Kuba. ti Amérika Kidul diwakilan ku nagri Brasil. Ti wewengkon Éropah diwakilan ku 13 nagri kaasup jawara saméméhna reujeung anu boga hajat. Ti 13 tim ieu, dina prungna undakan puncer Piala Dunia anu jadi ngiluan téh ngan ukur 12 tim. Sababna mah nagri Austria bedo ngiluan Piala Dunia kusabab nagrina runtag sanggeus dicaplok ku nagri Jérman. FIFA henteu ngaganti tempat Austria ku Latvia anu dina undakan kualifikasi diéléhkeun ku Austria. Antukna, anu ngiluan kana undakan puncer Piala Dunia 1938 ngan ukur 15 tim/nagri.

Tim Jérman salaku anu nyaplok Austria, nyokotan ogé sababaraha urang pamaén bal Austria anu aralusna pikeun ngiluan ka tim méngbal Jérman. Pamaén Austria kayaning Wilhelm Hahnemann (ti kleub  Admira Wien), Hans Mock, Josef Stroh, Leopold Neumer (Austria Wien), Hans Pesser, Rudolf Raftl, Stefan Skoumal, Franz Wagner (Rapid Wien), jeung Willibald Schmaus (First Vienna) diilukeun ka tim Jérman. Ieu lalampahan dilakukeun pikeun mapakan kapinunjulan tim Itali.

Nincak undakan puncer Piala Dunia 1938 anu dilumansungkeun mimiti ping 4 Juni nepikeun ka ping 19 Juni 1938. Tatandangna dilumangsungkeun di sapuluh stadion anu sumebar di salapan dayeuh anu aya di nagri Perancis. Stadion anu dipaké tatandang ieu nyaéta: Parc Des Princes (di dayeuh Paris), Stade de la Meinau (Strasbourg), Stade Olympique de Colombes (Paris), Stade de la Cavee Verte (Le Havre), Stade Chapou (Toulouse), Stade Velodrome Municipal (Reims), Velodrome (Marseille), Stade Victor Boucquey (Lille), Stade du Fort Carre (Antibes) jeung Parc Lescure (Bordeaux).

Cara tatandang dina undakan puncer Piala Dunia ieu sarua reujeung Piala Dunia 1934. Tatandangna mimiti undakan kahiji ngagunakeun format sistem gugur (anu éléh langsung balik). 16 tim ngalumangsungkeun tatandang dina undakan kahiji pikeun milih dalapan tim anu asup kana undakan kadua (parapatfinal). Unggal tatandang anu dilumangsungkeun, sakumaha biasa salila 90 menit. Lamun salila waktu normal éta angger gulna sarua, diteruskeun kana babak tambahan salila 30 menit. Lamun dina babak tambahan ieu angger waé gulna sarua kénéh, tatandangna bakal dibalikan deui nepikeun ka aya anu meunang.

Kusabab nagri Austria henteu jadi ngiluan, lawan dina undakan kahijina nyaéta Swédia meunang bari henteu kudu tatandang heula. Swédia langsung asup ka undakan parapatfinal. Tim Jérman anu ngahaja ngagunakeun pamaén ti Austria, teu bisa asup kana undakan kadua sanggeus diéléhkeun ku tim Swiss ngaliwatan tatandang ulang. Anu boga hajat reujeung jawara Piala Dunia saméméhna, bisa ngéléhkeun lawanna séwang-séwangan (Perancis ngéléhkeun Bélgia 3-1 langsung, Itali ngéléhkeun Norwégia 2-1 ngaliwatan babak tambahan). Indo Walanda salaku wakil Asia diéléhkeun ku tim Hungaria kalawan gul anu loba, 6-0. Cékoslowakia ogé meunang dina undakan kahiji ngalawan tim Walanda 3-0.

Tatandang Brasil ngalawan Cekoslowakia dina undakan Parapatfinal
Tatandang Brasil ngalawan Cekoslowakia dina undakan Parapatfinal

Nincak undakan kadua (parapatfinal), tim anu boga hajat kudu ngalayanan tim jawara saméméhna. Hasilna, Itali meunang ngalawan Perancis, 3-1. Swédia meunang ogé ngalawan Kuba kalawan gulna 8-0. Brasil ngéléhkeun Cékoslowakia sanggeus tanding ulang, Hungaria ngéléhkeun Swiss.

Undakan semifinal dieusi ku opat tim: Itali, Hungaria, Swédia jeung Brasil. Dina ieu undakan, Hungaria kudu ngalawanan Swédia, sedengkeun Itali ngalawan Brasil. Hasilna, Hungaria bisa ngéléhkeun Swédia kalawan gulna 5-1. Jawara Piala Dunia saméméhna bisa ngéléhkeun Brasil kalawan gulna 2-1. Dina ieu tatandang, tim Brasil ngahaja henteu ngasupkeun pamaén pangalusna, Leonidas. Nu ngalatih Brasil ngahaja sigana mah henteu ngilukeun Leonidas kana ieu tatandang, da mibanda kayakinan bakal bisa ngéléhkeun Itali.

Undakan final ngadukeun Itali reujeung Hungaria. Sedengkeun Brasil kudu ngalawan Swédia pikeun marebutkeun jawara katiluna. Brasil ahirna bisa nyangking jawara katilu sanggeus bisa ngéléhkeun Swédia 4-2.

Tatandang undakan final dilumangsungkeun di Stade Olympique de Colombes, Paris. Kusabab anu maénna lain nagri Perancis anu jadi boga hajat, anu lalajo téh henteu minuhan ieu stadion. Kakara sabaraha menit ieu tatandang dimimitian, tim Itali geus bisa nyitak gul. Dina menit kagenep, Gino Colaussi bisa nyitak gul pikeun Itali. Hanjakal ieu gul téh bisa dibales ku Hungaria dua menit satutasna ngaliwatan al Titkos. Saterusna, Silvio Piola bisa nambahan gul Itali dina menit ka-16. Dina menit ka-35, Colaussi bisa nyitak gul kaduana. Babak kahiji dipungkas kalawan gul 3-1 pikeun Itali.

Kapten Itali, Giuseppe Meazza sasalaman jeung kapten Hungaria Gyorgy Sarosi saacan tatandang final
Kapten Itali, Giuseppe Meazza sasalaman jeung kapten Hungaria Gyorgy Sarosi saacan tatandang final

Babak kadua dibuka. Itali mintonkeun strategi defensif (nungguan jeung nahan panarajang) kusabab geus meunang kalawan béda dua gul dina babak kahiji. Sanajan susah ditembusna, panahan panarajang tim Itali ieu ahirna mah katembus ogé. Dina menit ka-70, tim Hungaria bisa nyitak gul ngaliwatan Gyorgi Sarosi. Kagulan ku Hungaria, Itali bisa nambahan deui gul ngaliwatan Silvio Piola dina menit ka-82 pikeun ngajaga béda gul tetep dua. Nepikeun ka waktu normal érép, taya deui gul anu dicitak. Itali meunang 4-2. Itali bisa nyangking jawara Piala Dunia pikeun kadua kalina.

Tatandang undakan final Piala Dunia 1938
Tatandang undakan final Piala Dunia 1938

Hanjakal Piala Dunia 1938, sakumaha Piala Dunia 1934, ninggalkeun carita anu henteu leupas tina urusan pulitik. Pamingpin Itali waktu harita, Benito Mussolini ngancam pamaén Itali supaya kudu jadi jawara deui. Nalika tatandang parapatfinal ngalawan Perancis, Itali bisa meunang sanggeus ngémbarkeun perkara béda ras. Dina tatandang di undakan final ogé, cenah mah pamaén bal Hungaria ngarasa karunya ka pamaén Itali, sieun dirogahala. Lamun Hungaria meunang ngalawan Itali, pamaén Itali bakal ditelasan patina. Atuh, tim Hungaria milih ngéléhan manéh tibatan kudu ngorbankeun pamaén Itali.

Tim Itali ngarumpul sanggeus jadi jawara Piala Dunia pikeun kadua kalina
Tim Itali ngarumpul sanggeus jadi jawara Piala Dunia pikeun kadua kalina
DATA NGEUNAAN PIALA DUNIA 1938
Waktu : 4 – 19 Juni 1938
Jawara : Itali
Jawara Kadua : Hungaria
Jawara Katilu : Brasil
Jawara Kaopat : Swedia
Jumlah Pamilon : 15 tim
Jumlah Tatandang : 18
Jumlah Gul : 84
Rata-rata gul : 4,67 unggal tatandang
Kartu Beureum : 4
Gol Ka Gawang Sorangan : 1
Jumlah Nu Lalajo : 483.000 urang
Rata-rata nu Lalajo : 26.833 urang
Lalajo Panglobaan : 59.000 (Itali ngalawan Prancis dina undakan parapatfinal)
Panglobana Gul : 7 – Leonidas (Brasil); 6 – Gyula Zsengeller (Hungaria); 5 – Gyorgy Sarosi (Hungaria), Silvio Piola (Itali)
Ngaran Stadion : Parc Des Princes (di dayeuh Paris), Stade de la Meinau (Strasbourg), Stade Olympique de Colombes (Paris), Stade de la Cavee Verte (Le Havre), Stade Chapou (Toulouse), Stade Velodrome Municipal (Reims), Velodrome (Marseille), Stade Victor Boucquey (Lille), Stade du Fort Carre (Antibes), Parc Lescure (Bordeaux)

DATA TATANDANG PIALA DUNIA 1938
NO WAKTU TEMPAT TATANDANG GUL
UNDAKAN KAHIJI
1 5 Juni 1938 Parc Des Princes, Paris Swiss – Jerman 1 – 1 (babak tambahan)
2 5 Juni 1938 Stade de la Meinau, Strasbourg Brasil – Polandia 6 – 5 (babak tambahan)
3 5 Juni 1938 Stade Olympique de Colombes, Paris Perancis – Belgia 3 – 1
4 5 Juni 1938 Stade de la Cavee Verte, Le Havre Cekoslowakia – Walanda 3 – 0 (babak tambahan)
5 5 Juni 1938 Stade Chapou, Toulouse Kuba – Rumania 3 – 3 (babak tambahan)
6 5 Juni 1938 Stade Velodrome Municipal, Reims Hungaria – Indo Walanda 6 – 0
7 5 Juni 1938 Stade Gerland, Lyon Austria – Swedia w.o.
8 5 Juni 1938 Velodrome, Marseille Itali – Norwegia 2 – 1 (babak tambahan)
Tatandang Tambahan (Tatandang balikan deui)
9 9 Juni 1938 Parc Des Princes, Paris Swiss – Jerman 4 – 2
10 9 Juni 1938 Stade Chapou, Toulouse Kuba – Rumania 2 – 1
UNDAKAN KADUA (PARAPATFINAL)
11 12 Juni 1938 Stade Victor Boucquey, Lille Hungaria – Swiss 2 – 0
12 12 Juni 1938 Stade Parc Lescure, Bordeaux Brasil – Cekoslowakia 1 – 1 (babak tambahan)
13 12 Juni 1938 Stade Olympique de Colombes, Paris Itali – Perancis 3 – 1
14 12 Juni 1938 Stade du Fort Carre, Antibes Swedia – Kuba 8- 0
Tatandang Tambahan (Tatandang balikan deui)
15 14 Juni 1938 Stade Parc Lescure, Bordeaux Brasil – Cekoslowakia 2 – 1
UNDAKAN KATILU (SEMIFINAL)
16 16 Juni 1938 Parc Des Princes, Paris Hungaria – Swedia 5 – 1
17 16 Juni 1938 Velodrome, Marseille Itali – Brasil 2 – 1
UNDAKAN MAREBUTKEUN JAWARA KATILU
18 19 Juni 1938 Parc Lescure, Bordeaux Brasil – Swedia 4 – 2
UNDAKAN FINAL
19 19 Juni 1938 Stade Olympique de Colombes, Paris Itali – Hungaria 4 – 2

DATA TATANDANG UNDAKAN FINAL PIALA DUNIA 1934
Tatandang : Itali – Hungari 4 – 2
Waktu : 19 Juni 1938
Tempat : Stade Olympique de Colombes, Paris
Wasit : Georges Capdeville (Perancis)
Kartu Koneng :
Kartu Beureum :
Nu Lalajo : 55.000
Nu Ngagulkeun : Gino Colaussi 6′, 35′, Silvio Piola 16′, 82′ (Itali); Gal Titkos 8′, Gyorgi Sarosi 70′ (Hungaria)
Tim Itali : Vittorio Pozzo (nu ngalatih); Olivieri, Foni, Rava, Serantoni, Andreolo, Locatelli, Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi
Tim Cekoslowakia : Alfred Schaffer (nu ngalatih); Szabo, Polgar, Biro, Szalay, Szucs, Lazar, Sas, Zsengeller, Sarosi, Vincze, Titkos

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s