Piala Dunia 1934, Piala Dunia Pindah ka Éropah


 

Sanggeus réngsé ngayakeun Piala Dunia anu munggaran di nagri Uruguay dina taun 1930, ieu kajawaraan téh diteruskeun deui ku FIFA ku jalan ngayakeun Piala Dunia anu kadua dina taun 1934. Pikeun entragan kadua ieu, aya dua nagara anu marebutkeun hancengan pikeun jadi anu boga hajatna. Duanana mangrupakeun nagri ti wewengkon Éropah, nyaéta Itali reujeung Swédia. Sanggeus gagal jadi anu boga hajat Piala Dunia anu munggaran, dua nagri ieu papada hayang pisan ngalumangsungkeun Piala Dunia anu kadua. Pikeun nangtukeunana, FIFA kudu ngalumangsungkeun gempungan nepikeun ka dalapan kalina. Anu tungtungna mah Komite Eksekutif FIFA dina gempungan panungtungan anu dilumangsungkeun di Stockholm ping 9 Oktober 1932 nunjuk nagri Itali jadi nu boga hajat bari henteu maké surat sora.

Mikeun hancengan ka nagri Itali ieu sigana mah henteu leupas tina pangaruh pamingpin Itali waktu harita, Benito Mussolini anu kacida hayangna ngalumangsungkeun Piala Dunia di nagri anu dipingpinna. Inyana nepikeun ka nyawiskeun waragad anu gedena 3,5 yuta Lira pikeun ngarojong dilumangsungkeunana Piala Dunia di Itali. Sanggeus ditunjuk jadi anu boga hajatna, Itali nyayagakeun dalapan tempat pikeun Piala Dunia 1934 ieu. Dayeuh-dayeuh kayaning Turin, Milan, Genoa, Bologna, FLorence, Roma, Napoli jeung Trieste disayagakeun pikeun ngalumangsungkeun tatandang Piala Dunia. Utamana stadion-stadion di éta dayeuh disayagakeun pikeun lumangsungna tatandang pamilon Piala Dunia: Stadion San Siro (Milan), Luigi Ferraris (Genoa), Giovanni Berta (Firenze), Littoriale (Bologna), Giorgio Ascarelli (Napoli), Nazionale PNF (Roma), Littorio (Trieste), jeung Benito Mussolini (Turin). Stadion San Siro di dayeuh Milan mangrupakeun stadion pangedéna anu disayagakeun kalawan bisa dieusi ku 55 rébu urang jalma.

Ngeunaan pamilonna, FIFA geus nangtukeun jumlah tim anu bisa ngiluan kana ieu Piala Dunia nyaeta ngan 16 tim/nagri. Sedengkeun jumlah nagri anu daptar hayangeun ngiluan Piala Dunia 1934 aya 32 tim. Atuh ku kituna, dina nangtukeun pamilon ieu henteu saperti Piala Dunia saméméhna ku ngaliwatan ondangan. Dina Piala Dunia 1934 mah mimiti diayakeun undakan kualifikasi pikeun nangtukeun nagri mana waé anu bisa asup ka undakan puncer Piala Dunia. Ieu undakan téh angger dilumangsungkeun nepikeun ka ayeuna. Itali salaku anu boga hajat ogé kudu ngiluan undakan kualifikasi ieu.

Dina undakan kualifikasi salian diiluan ku nagri ti wewengkon Éropah jeung Amérika, ogé diiluan ku sababaraha nagri ti Afrika jeung Asia kayaning Mesir, Paléstina (British Mandate Palestine) jeung Turki anu dihijikeun ka Grup 12 zona Asia & Afrika. Mesir jadi wawakil ti ieu grup sanggeus ngéléhkeun nagri Paléstina kalawan Turki anu teu jadi ngiluan kusabab acan siap. Ahirna, Piala Dunia 1934 ieu diiluan ku 12 tim ti wewengkon Éropah, dua tim Amérika Kidul, satim ti Amérika Kalér jeung satim ti Afrika.

Husus tim ti Amérika Kidul, salaku jawara Piala Dunia 1930 tim Uruguay henteu ilubiuang kana ieu Piala Dunia. Anu ngiluan téh ngan ukur Brasil jeung Argéntina wungkul anu bisa langsung asup kusabab lalawanana Chili jeung Peru teu jadi ngiluan. Cenah mah, Uruguay téh pundung kusabab dina Piala Dunia 1930 loba tim ti wewengkon Éropah anu henteu ngiluan kana Piala Dunia 1930. Ti wewengkon Amérika Kalér diluuhan ku tim Amérika. Sedengkeun 12 tim ti wewengkon Éropah nyaéta Itali, Spanyol, Austria, Perancis, Hongaria, Swiss, Walanda, Cékoslowakia, Rumania, Swédia, Jérman, Bélgia.

Undakan puncer Piala Dunia 1934 dilumangsungkeun dina ping 27 Méi nepikeun ka ping 10 Juni 1934. Dina undakan kahijina, béda reujeung tatandang di Piala Dunia 1930 anu ngagunakeun format grup. Dina Piala Dunia 1934 mah ngagunakeun format sistem gugur. 16 tim ngalumangsungkeun tatandang hiji lawan hiji, tim anu dipunjulkeun ngalawan tim anu henteu dipunjulkeun. Dalapan tim anu dipunjulkeun nyaéta Argéntina, Brasil, Jérman, Italia, Walanda, Austria, Cékoslowakia jeung Hungaria ngalawanan tim anu henteu dipunjulkeun nyaéta Spanyol, Prancis, Bélgia, Swiss, Rumania, Amérika, Mesir jeung Swédia. Sanajan jadi pinunjul, tim Argéntina, Brasil, jeung Walanda gagal asup ka undakan saterusna (parapatfinal). Lima tim séjénna mah bisa asup kana éta babak saterusna.

Cenah mah dina Piala Dunia 1934 itu, hasilna kacida dipangaruhan ku urusan pulitik. Tim méngbal Itali salaku anu boga hajat kudu jadi jawarana ku pamingpin Itali harita. Malahan nepikeun ka diancam sagala supaya kudu jadi jawarana. Lamun henteu, cenah bakal diparaéhan. Salian ti éta, aya sababaraha kawijakan ti wasit anu mingpin tatandang tim Itali anu kacida nguntungkeun tim Itali. Nalika tatandang dina undakan semifinal jeung final loba kawijakan wasit anu nguntungkeun Itali.

Tatandang undakan parapat final, tim Jérman bisa ngéléhkeun tim Swédia 2-1. Sedengkeun tim Cékoslowakia sanajan kudu susah bisa ngéléhkeun tim Swiss 3-2. Tim Austria ogé bisa ngéléhkeun Hungaria 2-1. Hiji deui tatandang anu ngadukeun tim Itali ngalawan Spanyol ditungtungan ku tanding deui (tanding ulang). Sanggeus meunangkeun hasil imbang 1-1, Itali kudu tanding deui ngalawan Spanyol. Hasilna, Itali bisa meunang 1-0.

Tatandang antara tim Itali ngalawan tim Austria di undakan semifinal
Tatandang antara tim Itali ngalawan tim Austria di undakan semifinal

Nincak undakan semifinal, Itali kudu ngalawan Austria sedengkeun Cékoslowakia ngalawanan Jérman. Hasilna, Itali bisa ngéléhkeun Austria 1-0, sedengkeun Cékoslowakian bisa ngéléhkeun Jérman 3-1.

Kapten tim Itali keur sasalaman reujeung kapten tim Cekoslowakia samemeh tatandang undakan final
Kapten tim Itali keur sasalaman reujeung kapten tim Cekoslowakia samemeh tatandang undakan final

Undakan final matandangkeun tim Itali reujeung Cékoslowakia. Tatandang geus méakeun waktu sajam, tapi taya gul anu bisa dicitak. Itali kagét nalika tim Cékoslowakia bisa ngagulkeun ti heula. Dina menit ka-71, Antoni Puc bisa nyitak gul ka gawang Itali. Untung selang 10 menit ti harita, Itali bisa males gul Cékoslowakia ngaliwatan Raimundo Orsi. Gul 1-1 teu robah sanajan waktu 90 menit. Nincak babak tambahan, Itali untung bisa ngagulkeun deui ngaliwatan Angelo Schiavio.

Tatandang anu campuh di undakan final antara tim Itali ngalawan tim Cekoslowakia
Tatandang anu campuh di undakan final antara tim Itali ngalawan tim Cekoslowakia

Kalawan dieusi ku sababaraha urang pamaén luar Itali anu asalna ti padaratan Amérika Kidul kayaning Luis Monti, Raimundo Orsi, Enrico Guaita, jeung Anfilogino Guarisi, tim Itali jadi jawara Piala Dunia 1934.

Gumbirana tim Itali sanggeus jadi jawara di Piala Dunia 1934
Gumbirana tim Itali sanggeus jadi jawara di Piala Dunia 1934
DATA NGEUNAAN PIALA DUNIA 1934
Waktu : 27 Méi 1934 – 10 Juni 1934
Jawara : Itali
Jawara Kadua : Cekoslowakia
Jawara Katilu : Jerman
Jawara Kaopat : Austria
Jumlah Pamilon : 16 tim
Jumlah Gul : 70
Rata-rata gul : 4,12 unggal tatandang
Kartu Beureum : 1
Gol Ka Gawang Sorangan :
Jumlah Nu Lalajo : 395.000 urang
Rata-rata nu Lalajo : 23.235 urang
Lalajo Panglobaan : 55.000 urang (Itali – Cekoslowakia di final)
Panglobana Gul : 4 – Oldrich Nejedly (Cekoslowakia); 4 – Angelo Schiavio (Itali), Edmund Conen (Jerman); 3 – Raimundo Orsi (Itali), Leoporld Keilholz (Swiss)
Ngaran Stadion : Luigi Ferraris, Benito Mussolini, Giovanni Berta, San Siro, Littorio, Stadio Nazionale del P.N.F., Giorgio Ascarelli, Littorale

DATA TATANDANG PIALA DUNIA 1934

NO WAKTU TEMPAT TATANDANG GUL
UNDAKAN KAHIJI
1 27 Mei 1934 Luigi Ferraris Spanyol – Brasil 3 – 1
2 27 Mei 1934 Benito Mussolini Austria – Perancis 3 – 2
3 27 Mei 1934 Giovanni Berta Jerman – Belgia 5 – 2
4 27 Mei 1934 San Siro Swiss – Belanda 3 – 2
5 27 Mei 1934 Littorio Cekoslowakia – Rumania 2 – 1
6 27 Mei 1934 Stadio Nazionale del P.N.F. Itali – Amerika 7 – 1
7 27 Mei 1934 Giorgio Ascarelli Hungaria – Mesir 4 – 2
8 27 Mei 1934 Littorale Swedia – Argentina 3 – 2
UNDAKAN KADUA (PARAPATFINAL)
9 31 Mei 1934 Benito Mussolini Cekoslowakia – Swiss 3 – 2
10 31 Mei 1934 San Siro Jerman – Swedia 2 – 1
 11 31 Mei 1934 Littorale Austria – Hungaria 2 – 1
12 31 Mei 1934 Giovanni Berta Itali – Spanyol 1 – 1 (babak tambahan)
13 1 Juni 1934 Giovanni Berta Itali – Spanyol 1 – 0 (tanding ulang)
UNDAKAN KATILU (SEMIFINAL)
14 3 Juni 1934 Stadio Nazionale del P.N.F. Cekoslowakia – Jerman 3 – 1
15 3 Juni 1934 San Siro Itali – Austria 1 – 0
UNDAKAN MAREBUTKEUN JAWARA KATILU
16 7 Juni 1934 Giorgio Ascarelli Jerman – Austria 1 – 0
UNDAKAN FINAL
17 10 Juni 1934 Stadio Nazionale del P.N.F. Itali – Cekoslowakia 2 – 1 (babak tambahan)

 

DATA TATANDANG UNDAKAN FINAL PIALA DUNIA 1934
Tatandang : Itali – Cekoslowakia
Waktu : 10 Juni 1934
Tempat : Stadio Nazionale PNF, Roma
Wasit : Ivan Eklind (Swedia)
Kartu Koneng :
Kartu Beureum :
Nu Lalajo : 50.000 urang
Nu Ngagulkeun : Raimundo Orsi 81′, Angelo Schiavio 95′ (Itali); Antonin Puc 71′ (Cekoslowakia)
Tim Itali : Vittorio Pozzo (Nu Ngalatih); Gianpiero Combi, Eraldo Monzeglio, Luigi Allemandi, Attilio Ferraris, Luis Monti, Luigi Bertolini, Enrique Guaita, Giuseppe Meazza, Giovanni Ferrari, Raimundo Orsi, Angelo Schiavio
Tim Cekoslowakia : Karel Petru (Nu Ngalatih); Frantisek Plánicka, Josef Ctyroky, Ladislav Zenisek, Rudolf Krcil, Stefan Cambal, Josef Kostalek, Antonín Puc, Oldrich Nejedly, Frantisek Svoboda, Frantisek Junek, Jiri Sobotka

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s