Piala Dunia 1930, Piala Dunia Munggaran di Nagri Uruguay


Logo Piala Dunia 1930
Logo Piala Dunia 1930

Nalika ngayakeun gempungan di dayeuh Amsterdam ping 26 Méi 1928, FIFA (Federation Internationale de Football Association) miboga kahayang pikeun nyieun kajawaraan méngbal profesional husus disagédéngeun kajawaraan Olimpiade. Ieu kajawaraan téh bisa diiluan ku sakabéh anggahota FIFA, anu ka tompérnakeun nelahna kajawaraan Piala Dunia. Pupuhu FIFA waktu harita, Jules Rimet miboga kahayang supaya nagri Uruguay jadi anu boga hajat dina kajawaraan anu munggaran. Ieu kahayang téh didadasaran kusabab nagri Uruguay mangrupakeun jawara cabang olahraga méngbal dina Olimpiade 1924 di Paris, Perancis.

Dina gempungan saterusna di dayeuh Barcelona taun 1929, FIFA kalawan resmi nangtukeun yén nagri Uruguay jadi anu boga hajat Piala Dunia anu munggaran anu bakal dilumangsungkeun dina taun 1930. Kawijakan FIFA anu nunjuk Uruguay jadi nu boga hajat Piala Dunia ieu henteu leupas tina nyongcolangna tim méngbal Uruguay dina Olimpiade 1924 jeung 1928. Dina dua kali Olimpiade éta, tim méngbal Uruguay bisa jadi jawarana. Salian ti éta, dasar tinimbangan séjénna, nyaéta nagri Uruguay bakal miéling milangkala 100 taun konstitusina. Ditambah ogé Uruguay sanggupeun pikeun ngawaragadan sakabéh pamilon anu ngiluan Piala Dunia jeung Uruguay sanggupeun pikeun ngawangun stadion anyar anu gedé. Sabenerna mah, salian ti Uruguay aya nagri séjén anu nyalonkeun jadi anu boga hajat Piala Dunia ieu nyaéta Itali, Spanyol, Walanda jeung Swedia.

Pikeun nangtukeun pamilon ieu Piala Dunia, FIFA ngahaja ngondang sakabéh anggahotana pikeun ngiluan ieu Piala Dunia. Jadi harita mah henteu ngaliwatan undakan kualifikasi heula. Hanjakal henteu sakabéh anggahota FIFA anu diondang daraékeun ngiluan kana ieu kajawaraan. Utamana nagri-nagri anu aya di wewengkon Éropah. Salian ti pundung kusabab henteu kapilih jadi anu boga hajat, sababaraha nagri embungeun ngiluan kusabab nagrina keur dina kaayaan werit. Maranéhna embungeun ngirimkeun tim méngbalna ka nagri anu jauh kacida, kudu ngaliwatan sagara anu lega (sagara Atlantik). Anu nyatujuan jadi pamilon mah nyaéta sababaraha nagri anu aya di wewengkon Amérika kayaning Argéntina, Brasil, Bolivia, Chili, Méksiko, Paraguay, Peru jeung Amérika.

Ti wewengkon Éropah, lamun euweuh pameredih ti pupuhu FIFA mah sigana moal aya anu datang. Untung waé Jules Rimet salaku pupuhu FIFA harita ménta ka sababaraha nagri di wewengkon Eropah pikeun ngirimkeun tim méngbalna. Ahirna mah opat nagri ti wewengkon Eropah sayaga pikeun indit Uruguay ngaliwatan sagara. Bélgia, Perancis, Rumania jeung Yugoslavia ngirimkeun tim méngbalna ka ieu kajawaraan. Tim méngbal Rumania naék kapal SS Conte Verde di dayeuh Genoa Itali, terus nyampeur tim méngbak Perancis di Villefranche-sur-Mer katut tim méngbal Bélgia di Barcelona. Nyimpang ogé ka Rio de Janeiro pikeun nyampeur tim méngbal Brasil. Ieu kapal nepi ka Uruguay dina ping 4 Juli 1930. Sedengkeun tim méngbal Yugoslavia mah naék kapal Florida di Marseille.

Kajawaraan Piala Dunia 1930 dilumangsungkeun ti mimiti ping 13 Juli nepikeun ka ping 30 Juli 1930. Tempat tatandangna dilaksanakeun di dayeuh Montevideo wungkul, utamana di Stadion Centenario anu ngahaja diwangun husus pikeun ieu kajawaraan. Salian ti Stadion Centenario aya dua stadion séjénna anu dijadikeun tempat tatandang nyaéta Stadion Pocitos jeung Stadion Parque Central. Jumlah pamilon anu ngiluan kana ieu kajawaraan Piala Dunia 1930 ieu nyaéta 13 tim méngbal (nagri): tujuh tim ti wewengkon Amérika Kidul (Uruguay, Argéntina, Brasil, Bolivia, Chili, Paraguay jeung Peru), dua tim ti wewengkon Amérika Kalér (Méksiko jeung Amérika) ditambah opat tim ti wewengkon Éropah (Perancis, Bélgia, Rumania, Yugoslavia).

Dina ngalumangsungkeun ieu kajawaraan, 13 tim pamilon dibagi kana opat grup. Grup 1 dieusi ku tim Argéntina, Perancis, Chili jeung Méksiko. Grup 2 dieusi ku Yugoslavia, Brasil, jeung Bolivia. Grup 3 dieusi ku Uruguay, Rumania jeung Peru, sedengkeun Grup 4 diiluan ku Amérika, Paraguay jeung Bélgia.

Tatandang munggaran Piala Dunia 1930 dilumangsungkeun di Stadion Pocitos, Montevideo. Ieu tatandang ngadukeun tim Perancis reujeung tim Méksiko. Dina ieu tatandang, tim Perancis bisa ngéléhkeun tim Méksiko kalawan gulna 4-1. Pamaén Perancis, Lucien Laurent jadi pamaén anu pangheulana (munggaran) ngagulkeun sapanjang kajawaraan Piala Dunia.

Opat tim ti opat grup dina tatandang undakan kahiji ieu, asup ka undakan saterusna (undakan semifinal). Opat tim anu asup undakan semifinal ieu nyaéta Argéntina ti Grup 1, Yugoslavia ti Grup 2, Uruguay ti Grup 3 jeung Amérika ti Grup 4. Dina tatandang undakan semifinal ieu, tim Argéntina ngalawan tim Amérika, sedengkeun tim Uruguay ngalawanan tim Yugoslavia. Hasilna, tim Argéntina bisa ngéléhkeun tim Amérika kalawan gulna 6-1. Sedengkeun tim Uruguay bisa ngéléhkeun Yugoslavia 1-0. Atuh, dua tim anu asup undakan final téh mangrupakeun final anu ditutunggu hususna ku urang Amérika Kidul. Dua tim anu dina mangsa harita mah nyongcolang pisan jeung geus jadi musuh bubuyutan ti jaman Copa Amérika anu dimimitian ti taun 1916. Tatandang ieu ogé bisa disebutkeun mangrupakeun tatandang ulangan final Olimpiade saméméhna, 1924 reujeung 1928 anu dimeunangkeun ku tim Uruguay.

Pamaen Uruguay Jose Nasazzi jeung pamaen Argentina Manuel Ferreira mingpin timna asup ka lapangan di Final
Pamaen Uruguay Jose Nasazzi jeung pamaen Argentina Manuel Ferreira mingpin timna asup ka lapangan di Final

Tatandang undakan final ieu dilumangsungkeun di Stadion Centenario anu miboga kamampuhan pikeun dieusi ku 100 rébu urang nu lalajo. Kabeneran anu nyaksian langsung kana ieu tatandang téh lobana 93 rebu urang. Loba anu lalajo ieu teu anéh kusabab manjing ieu tatandang, tikét kapal ti Buenos Aries ka Montevideo érép dibeulian ku anu hayang lalajo langsung di stadion. Saméméh tatandang dilaksanakeun, wasit anu mingpin ieu tatandang undakan final, John Langenus bingungeun. Sababna mah, dua tim anu arék tanding téh mawa bal séwang-séwangan. Bal saha atuh anu arék dipaké? Ahirna mah wasit nyieun kawijakan bakal ngagunakeun dua bal anu dibawa ku unggal tim dina dua babak tatandang. Sanggeus suten (diundi), babak kahiji ngagunakeun bal bawaanana tim Argéntina, sedengkeun babak kaduana maké bal bawana tim Uruguay. Hasilna, teuing kabeneran teuing henteu. Dina babak kahiji tim Argéntina bisa meunang ngalawan tim Uruguay 2-1, sedengkeun dina babak kaduana tim Uruguay bisa malikeun jumlah gul anu ahirna bisa ngéléhkeun tim Argéntina 4-2.

Gul kaopat tim Uruguay ti Hector Castro ka gawang Argentina
Gul kaopat tim Uruguay ti Hector Castro ka gawang Argentina

Dina babak kahiji, tim Argéntina bisa mingpin jumlah gul 2-1 ngaliwatan Carlos Paucelle jeung Guillermo Stabile anu dibales ku gul Pablo Dorado. Dina babak kadua, tim Uruguay bisa nyitak tilu gul pikeun malikeun kaayaan ngaliwatan Pedro Cea, Santos Iriarte jeung Hector Castro. Ahirna, tim Uruguay bisa jadi jawara Piala Dunia anu munggaran.

Pamaen tim Uruguay sanggeus ngelehkeun tim Argentina
Pamaen tim Uruguay sanggeus ngelehkeun tim Argentina

Hasil lengkep tatandang Piala Dunia 1930

Undakan Kahiji

Grup 1: Perancis – Meksiko 4 – 1; Argentina – Perancis 1 – 0; Chili – Mekskiko 3 – 0; Chili – Perancis 1 – 0; Argentina – Meksiko 6 – 3; Argentina – Chili 3 – 1;

Grup 2: Yugoslavia – Brasil 2 – 1; Yugoslavia – Bolivia 4 – 0; Brasil – Bolivia 4 – 0;

Grup 3: Rumania – Peru 3 – 1; Uruguay- Peru 1 – 0; Uruguay – Rumania 4 – 0;

Grup 4: Amerika – Belgia 3 – 0; Amerika – Paraguay 3 – 0; Paraguay – Belgia 1 – 0;

No Tim Mengbal Maen Meunang Imbang Eleh Gul Niley
Grup 1
1 Argentina 3 3 0 0 10 – 4 6
2 Chili 3 2 0 1 5 – 3 4
3 Perancis 3 1 0 2 4 – 3 2
4 Meksiko 3 0 0 3 4 – 13 0
Grup 2
1 Yugoslavia 2 2 0 0 6 – 1 4
2 Brasil 2 1 0 1 5 – 2 2
3 Bolivia 2 0 0 2 0 – 8 0
Grup 3
1 Uruguay 2 2 0 0 5 – 0 4
2 Rumania 2 1 0 1 3 – 5 2
3 Peru 2 0 0 2 1 – 4 0
Grup 4
1 Amerika 2 2 0 0 6 – 0 4
2 Paraguay 2 1 0 1 1 – 3 2
3 Belgia 2 0 0 2 0 -4 0

Undakan Semifinal

Argentina – Amerika 6 – 1; Uruguay – Yugoslavia 6 – 1;

Undakan Final

Uruguay – Argentina 4 – 2 (Pablo Dorado 12′, Pedro Cea 57′, Santos Iriarte 68′, Hector Castro 89′; Carlos Peucelle 20′, Guillermo Stabile 37′)

Pupuhu FIFA, Jules Rimet masrahkeun piala ka pupuhu organisasi mengbal Uruguay, Dr. Raul Jude
Pupuhu FIFA, Jules Rimet masrahkeun piala ka pupuhu organisasi mengbal Uruguay, Dr. Raul Jude

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s