Sumedang Bakal Mibanda Tilu Musieum


Nurutkeun inpo anu diancokeun ku loka warta Pikiran Rakyat, pamaréntah Sumedang ngaliwatan Dinas Kebudayaan, Pariwisata, Pemuda dan Olah Raga (Disbudparpora) Kabupatén Sumedang baris memener Musieum Prabu Geusan Ulun (MPGU) dina taun hareup (2014). Salian ti baris memener MPGU, pamaréntah ogé bakal ngawangun dua musieum anyar nyaéta Musieum Antropologi Rancakalong reujeung Musieum “Qolbu” Één Sukaésih di Kacamatan Cimalaka. Pikeun ngalaksanakeun éta pamaksudan, geus dicawiskeun waraga anu gedéna hiji satengah milyar anu asalna ti Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan.

Sababaraha wangunan di kompleks musieum PGU
Sababaraha wangunan di kompleks musieum PGU

Musieum Prabu Geusan Ulun anu geus aya bakal dibébérés supaya leuwih alus. Unggal rohanganana bakal dibebenah, pangeusina (banda titinggal jaman baheula/koléksi) bakal diperenahkeun supaya leuwih merenah katempona. Leuwih jauhna, unggal banda titinggal jaman baheula anu miboga niléy sajarah bakal dilengkepan ku téhnologi digital. Lamun anu ngadongdong ka ieu musieum hayang nyaho kana sajarah ngeunaan hiji banda, kari nyungsi inpona ngaliwatan monitor anu gedé anu disadiakeun. Musieum ieu ogé bakal dilengkepan ku home theater. Salian ti éta, MPGU ogé bakal dilengkepan ku art shop reujeung outlét husus anu ngajual oléh-oléh ti musieum kayaning paranti gantungan konci mangrupa makuta Binokasih.

Di wewengkon Rancakalong, pikeun nambahan tempat pangjugjugan di Désa Wisata Rancakalong bakal diwangun musieum anyar nyaéta Musieum Antropologi Rancakalong. Musieum ieu diwangun kalawan basajan, anu diperenahkeun di sababaraha imah warga pangeusi Désa Wisata Rancakalong. Di ieu musieum bakal dieusi ku banda mangrupa paparabotan anu osok aya di imah sarta paparabotan anu osok dipaké sapopoé ku masarakat. Paparabotan kayaning Étém, Halu, reujeung paparabotan anu aya di dapur bakal dipidangkeun. Cenah mah nepikeun ka 150 rupa banda anu bakal diancokeunana. Musieum ieu bakal dingaranan ‘Museum Kahirupan Urang Lembur’.

Anu katiluna, nyaéta Musieum “Qolbu” Één Sukaésih di rumah pintar anu dikokolakeun ku Ibu Één Sukaésih di Kampung Batukarut, Désa Cibeureum Wétan, Kacamatan Cimalaka. Rupa-rupa dokumén anu aya patalina reujeung Ibu Één Sukaésih bakal diteundeun di ieu musieum. Ti mimiti potrét, warta di rupa-rupa média nepikeun ka rupa-rupa buku bakal ngalengkepan ieu musieum.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s