Ngopé atawa Dikopé


Inget kana kekecapan anu geus lila henteu kapaké. Ngan dina sababaraha mangsa katukang mah kungsi manggihan ieu kecap téh. Ngan poho deui teuing iraha jeung teuing ti wewengkon mana.

Nalika arék nyieun tulisan anu bener (serieus), naha wujudna tulisan pikeun pedalkeuneun atawa tulisan pedarkeuneun (anu baris dikedalkeun, tulisan cekelan omongan atawa biantara), osok dikotrét heula. Saméméh ngawujud tulisan anu bener, biasana mah osok nyieun heula kokotrétan ngeunaan naon waé eusi tulisanana. Diranggeuy heula kekecapanana saméméh ngawujud tulisan sabeuleugeunjeurna. Lamun aya kekecapan anu kurang merenah, bisa diganti kalawan gampang. Lamun aya kekecapan anu kurang, kari nambahan.

Ngope tulisan
Ngope tulisan

Jadi saméméh ngawujud tulisan anu mundel henteu langsung dijieun din catetan anu asli, tapi ngagunakeun tempat (keretas) pikeun curat-corétna. Supaya henteu loba anu kudu diropéana, henteu loba anu dicorétna. Lamun geus ngawujud tulisan anu alus kakara dipindahkeun kana tempat anu sabenerna. Arék dijadikeun tulisan dina naon waé lamun geus dititénan kalawan bener mah apanan bakal katempo rapihna. Moal loba teuing anu kudu dirobahna.

Atuh tulisan anu dipedalkeun atawa dipedarkeun téh geus ngawujud tulisan anu paripurna. Bakal ngurangan codékana.

(Gambar meunang nginjeum ti genius 4rt)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s