BandrOS, Tina Kadaharan jadi Sistem Operasi Hénpon


Saha anu teu apal kadaharan anu ngaranna bandros? Pasti geus papada apal. Bandros téh salasahiji jinis kadaharan anu dijieunna tina tipung béas anu dicampur reujeung parud kalapa. Diasakanana saperti surabi maké citakan satengah buleudan tur rada ipis. Ngeunah pisan didaharna nalika haneut kénéh.

Sistem operasi BandrOS dina henpon
Sistem operasi BandrOS dina henpon

Ngaran bandros ieu, nalika dipaké ku LIPI mah lain ngaran kadaharan tapi ngaran perkara anu lian jinis. BandrOS (ngagunakeun hurup O jeung S anu gedé) dipaké ngaran pikeun hiji jinis sistem operasi pikeun hénpon pinter saperti Android atawa iOS. Nurutkeun inpo, ieu sistem operasi téh dijieun ku urang Indonésia (di LIPI) kalawan maké dadasar tina Linux. Sanajan maké dadasar tina Linux, BandrOS béda reujeung sistem operasi hénpon Android. Lamun dipanjangkeun mah BandrOS téh mangrupakeun singketan tina Bandung Raya Operating System. Sistem operasi BandrOS ieu mimiti diwangun dina taun 2010.

Nurutkeun rarancangna mah, BandrOS mangrupakeun gabungan hardware jeung software husus jieunan LIPI. Hardwarena mangrupa parabot keupeul (handset) anu dilengkepan ku kartu SIM dua siki, kamérana 2 MP kalawan dirojong prosésor 1 GHz. Ngan pikeun sawatara waktu ayeuna mah masih kénéh dina rupa software anu bisa diasupkeun kana hénpon Android.

Sakumaha sistem operasi hénpon séjénna, BandrOS ogé nyadiakeun kamampuhan pikeun ngirim talatah reujeung maén gim (kaulinan). Ngan salian ti kamampuhan anu biasa éta, BandrOS ogé dilengkepan ku kamampuhan séjénna anu tacan tangtu aya dina sistem operasi séjén saperti Android. Kamampuhan anu jadi kapinunjulan BandrOS diantarana waé nyaéta bisa dipaké pikeun kaperluan husus saperti ‘peringatan dini bencana’ katut henteu bisa ‘disadap’. Pikeun ngarojong pangabutuh husus séjénna, LIPI bisa nyieun aplikasina diluyukeun reujeung pangabutuh.

(Potret meunang nginjeum ti Merdeka.com)

2 thoughts on “BandrOS, Tina Kadaharan jadi Sistem Operasi Hénpon

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s