Hawa di Batawi téh Geningan Panas


Inget kana pangajaran Fisika ngeunaan kaayaan hawa anu panas jeung tiis. Kaayaan hawa anu panas atawa tiis kacida pakaitna reujeung lobana hawa anu ngumpul di sabudeureunana. Panas anu asalna tina panonpoe (nalika pabeubeurang), bakal diserep ku hawa anu ngarapung. Leuwih loba jumlah hawana leuwih loba panas anu ngumpul. Antukna hawana bakal leuwih panas tibatan patempatan anu jumlah hawana leuwih saeutik.

Dayeuh Jakarta
Dayeuh Batawi (Jakarta)

Jumlah hawa anu aya di hiji patempatan kacida gumantungna kana gedé jeung leutikna ‘gaya gravitasi’ di éta patempatan. Sakumaha perkara séjén anu miboga ‘massa’, hawa dibeungbeuratan ku ‘massa’-na sorangan. Antukna hawa téh osok katarik ka handap. Anu tadina di luhur bisa turun ka handap. Kusabab katarik ka handap, hawa di luhur leuwih saeutik tibatan di handap. Hawa téh loba ngumpul di patempatan anu leuwih handap. Jadi lamun dibandingkeun mah hawa di tempat anu handap bakal leuwih loba tibatan patempatan anu luhur. Jumlah hawa di sisi basisir atawa di sagara bakal leuwih loba tibatan hawa anu aya di gunung.

Kusabab hawa di tempat anu handap atawa basisir mah leuwih loba tibatan di pagunungan, antukna hawana leuwih panas tibatan hawa anu aya di gunung. Hal ieu sigana mah anu nyababkeun di wewengkon Batawi kaayaan hawana leuwih panas tibatan kaayaan hawa di Bandung. Di Batawi mah pabeubeurang téh mani panas, sanajan keur aya di jero imah ogé. Komo deui lamun aya di luar nalika panon poé méntéréng.

2 thoughts on “Hawa di Batawi téh Geningan Panas

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s