Akibat Gilinding Kahirupan anu Muter, Nokia Dijual ka Microsoft


Ngadéngé ngaran Nokia, ampir kabéhanana moal bireuk deui. Ngaran Nokia geus jadi kacapangan lamun pakait reujeung hénpon. Bener ogé, ngaran Nokia teu bisa leupas tina hénpon, da Nokia mah pausahaan anu kaceluk tukang nyieunan hénpon. Sagala rupa hénpon Nokia, ti mimiti anu murah nepikeun ka anu mahal, aya jeung bisa ditéangan atawa dibeuli. Jeung geus papada apal lamun sagala rupa mérk hénpon kaluaran Nokia mah sarua jeung gampang cara makéna: lamun kudu ganti hénpon téh, teu kudu diajar deui. Terus, pikeun ngaranna ogé, hénpon Nokia mah henteu jauh tina angka anu jumlahna opat siki, ti mimiti angka 1 nepikeun ka angka 9.

Teu anéh lamun kacida pisan lobana jinis hénpon anu dikaluarkeun ku pausahaan Nokia pikeun dijualan di sakuliah dunya. Jeung teu anéh kulobana jinis hénpon anu bisa dipilih luyu reujeung pangabutuh katut pangaresep anu meulina, pausahaan Nokia jadi rajana pausahaan hénpon. Pausahaan séjén kayaning Samsung, Siemen, Ericsson, jeung LG henteu bisa ngéléhkeun pausahaan anu asalna ti nagri Finlandia ieu. Di nagri Indonésia ogé, rupa-rupa hénpon kaluaran Nokia gampang pisan manggihanana. Pikeun sawatara waktu, Nokia jadi jawarana di widang nyieunan katut ngajualan hénpon.

Nyérélékna waktu, mawa robah kana kaayaan. Jaman kadigjayaan Nokia geus kaliwat. Jaman ayeuna, Nokia henteu jadi jawara deui dina widang nyieun/ngajual hénpon. Ayeuna Nokia bisa kaéléhkeun ku pausahaan séjén kayaning Samsung jeung Apple. Éléhna Nokia ku pausahaan séjén lain taya sabab. Loba anu bisa dijadikeun alesan kunaon Nokia bet bisa kaéléhkeun ku pausahaan séjénna.

Salasahiji anu jadi alesanana nyaéta Nokia leuir teuing dina ngigelan jaman. Nalika widang hénpon robah jadi smartphone (hénpon pinter), Nokia henteu buru-buru ngiluan anclub. Nalika Apple ngawanohkeun iPhone dina taun 2007, anu jadi tanda mimiti nanjeurna smartphone anu layarna bisa ditoélan, Nokia mah angger waé ulukutek reujeung hénpon jieunana anu masih kénéh maké kipéd. Nalika iPhone nanjeur, Nokia tacan miboga rarancang pikeun ngigelanana: Nokia masih ngandelkeun smartphone entragan E kalayan sistem operasi Symbian séri 60.

Nokia beuki tinggaleun nalika Google ngaluarkeun sistem operasi Android, kalayan disusul ku lobana pausahaan anu nyieun hénpon pinter anu maraké Android kayaning HTC, Samsung jeung LG. Sanajan ahirna Nokia anclub kana widang hénpon pinter ngaliwatan séri Lumia anu dibekelan sistem operasi Windows Phone, Nokia geus leuir teuing. Nokia ahirna mah tinggaleun ku Samsung jeung Apple. Hénpon pinter entragan Lumia henteu bisa nulungan Nokia pikeun ngudag pausahaan séjénna anu bisa ngéléhkeun inyana. Salian ti éléh di widang hénpon pinter, di widang hénpon biasa anu hargana murah ogé ahirna mah Nokia kaéléhkeun ogé ku pausahaan ti nagri Cina kayaning ZTE jeung Huawei.

Nokia dibeuli ku Microsoft
Nokia dibeuli ku Microsoft

Antukna mah, pausahaan tukang nyieun hénpon Nokia téh dijual ka Microsoft anu ngaluarkeun sistem operasi Windows Phone. Ngan henteu sakabéh pausahaanana anu dijual téh. Ngan ukur bagéan nyieun hénpon katut serpis wungkul. Nokia bakal manco dina widang jaringan selulér, sérpis peta katut pangwangunan téhnologi.

(Gambar meunang nginjeum ti Nokia)

Hirup Lir Gilinding Anu Muter


Anjog ka blogna Kang Acép Aprilyana, nyampak pedalan ngeunaan Roda Dunia. Eusina merenah pisan pikeun bekel hirup utamana lamun keur ngalaman kasusahan atawa keur senang. Dua hal anu papalingpang éta téh apanan osok kapanggih dina kahirupan. Lain ku batur wungkul, dalah ku diri sorangan ogé pasti kaalaman. Duanana pasti kaalaman dina kahirupan ieu. Aya kalana hirup téh karasa susahna, aya kalana ogé hirup téh karasa senangna.

Hirup lir ibarat gilinding
Hirup lir ibarat gilinding

Ku muterna gilinding kahirupan ieu, kaayaan anu kalakonan ku jalma moal angger dina hiji kaayaan. Sakumaha gilinding anu muter, kadang di handap kadang di luhur. Henteu tetep dina hiji kaayaan. Lamun keur di handap pasti hiji waktu mah bakal aya di luhur. Kitu deui lamun keur aya di luhur, hiji waktu mah pasti bakal aya di handap. Lamun diibaratkeun kana rasa mah, di luhur bisa disandingkeun reujeung senang, sedengkeun ari keur di handap bisa diibaratkeun keur nandangan kasusah.

Kumaha atuh nyinghareupan kahirupan anu terus muter téh?

Masih numutkeun éta pedalan, dina ngambah kahirupan anu muter lir gilinding kudu dibarengan ku nikreuhna jalma dina ngalakonan kahirupanana. Lamun kabeneran keur cicing di handap (keur susah), kudu dibarengan ku usaha anu bener. Ulah ngan ukur nungguan pitulung ti batur atawa nungguan pitulung Gusti Alloh wungkul. Kitu deui mangsa keur aya di luhur, anggeur kudu nikreuh usaha supaya bisa aya dina kaayaan anu dipikahayangna.

Pikeun pedalan anu leuwih lengkep mah mangga wae longok ka blog Kang Acép Aprilyana.

(Gambar meunang nginjeum ti MyIlham.com)