Pasir Laja & Pasir Kolécér téh Di mana?


Nurutkeun inpo anu diancokeun ku loka Informasi Wisata dan Budaya anu medalkeun tulisan kalawan dijudulan Sisa Pertahanan Belanda pada Perang Dunia I di Sumedang, cenah di Sumedang téh aya sababaraha lelewek anu dipaké ku Walanda pikeun dijadikeun tempat nyieun bénténg katut wangunan militér Walanda. Salian ti di gunung Palasari jeung Gunung Kunci, aya kénéh tempat séjénna anu dipaké ku tangtara Walanda dijadikeun tempat ngawangun wangunan militér. Sahanteuna aya tilu tempat deui, nyaéta Pasirlaja, Pasirkolécér katut bénténg Darmaga.

Cenah, wangunan anu aya di tilu lelewek éta téh diwangun dina taun 1915. Kalawan miboga mangpaat anu béda-béda. Bénténg di Pasirkolécér mah aya dua wangunan anu dipaké pikeun neundeun amunisi. Wangunanana dijieun tina beton anu aya tulangan. Ukuranana, wangunan kahiji mah 3 x 2,5 méter, sedengkeun wangunan kadua mah ukuranana 4 x 2,5 méter.

Perenahna Gunung Palasari jeung Gunung Kunci
Perenahna Gunung Palasari jeung Gunung Kunci

Ari di Pasirlaja mah aya tilu wangunan anu dijieun tina beton anu aya tulangan anu kacida wewegna. Bénténg di Pasirlaja ieu dipaké pikeun neundeun sanjata. Salian ti éta, bénténg di Pasirlaja ieu dilengkepan ku rohangan jero taneuh (bunker) anu aya jandélaan anu dipaké pikeun nalingakeun atawa ngawaskeun kaayaan dayeuh Sumedang. Salasahiji rohangan di jero bénténg di ieu tempat miboga ukuran 18 méter pasagi kalawan dilengkepan ku corobong di luhureunana. Rohangan ieu dipaké pikeun cicingna tangtara Walanda.

Bénténg séjénna aya di wewengkon Darmaga. Bénténg ieu mah wangunanana leutik. Fungsina ampir sarua reujeung bénténg di Pasirkolécér.

Jadi aya tilu wewengkon deui anu dipaké tempat ngawangun wangunan bénténg Walanda. Ngan, anu jadi masalah, di mana ayana, di mana perenahna Pasirlaja, Pasirkolécér jeung Darmaga téh?

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s