Nganjang ka Gunung Gadung


Saur Pa Udin (nu jaga di Gunung Palasari), salian ti di Gunung Palasari, wangunan titinggal Walanda téh aya deui di Gunung Gadung. Perenahna, aya di béh ditueun Kampung Toga. Jalanna ngaliwatan Kampung Toga. Di dituna tepangan waé Pa Ana.

Ti alun-alun muru ka Gunung Puyuh diteruskeun ka Kampung Toga, mapay jalan anu baheula kaliwatan mangsa balik Napak Tilas SMA Negeri 1 Cimalaka ti Curug Sindulang, anjog ogé ka wewengkon Desa Sukajaya. Méngkol ka kénca kusabab aya gapura anu tulisanana nuduhkeun Gunung Gadung. Sanggeus tatanya, nepi ka tungtung lembur Gunung Gadung. Mapay jalan gedé anjog ka sisi lapang méngbal anu leutik. Di sisi kéncaeun lapang aya jalan mudun. Sahandapeun lapang di sisi katuhu jalan mudun téh geningan aya wangunan dinu gawir. Wangunan anu tohaga kacida. Kandel témbokna kira-kira saméter satengah. Di hareupna aya pantoan. Lega rohangan di jerona kira-kira 2,5 x 3 méteran. Landeuheunana aya deui wangunan anu sarupa ngan leuwih gedé. Di gigireunana disambung ku témbokan anu manjang, terus melengkung nyieun wangunan satengah buleudan. Hanjakal handapna geus kasaeur ku taneuh.

Perenahna wewengkon Gunung Gadung di Sumedang
Perenahna wewengkon Gunung Gadung di Sumedang

Saméméh mulang, aya obrolan jeung urang lembur Gunung Gadung. Ngaran éta tempat téh cenah Pasirlaja. Di dinya aya dua wangunan titinggal Walanda baheula. Asalna mah jalan ka dinya téh alus, da ngaranna ogé jalan militér Walanda anu nyambungna ti wewengkon Parigi. Salian ti di Pasirlaja, aya deui wangunan titinggal Walanda anu perenahna di Pasirkolécér jeung Gunung Gadung. Pasirkolécér mah saméméh ka lembur Gunung Gadung, méngkol ka katuhu. Sedengkeun Gunung Gadung ayana di deukeuteun lembur Darmaga. Jadi di wewengkon lembur Gunung Gadung téh aya tilu tempat anu dipaké ku tangtara Walanda pikeun ngawangun wangunan militér: di Pasirlaja, Pasirkolécér jeung Gunung Gadung.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s