Bénténg Titinggal Tangtara Walanda di Gunung Palasari


Gunung Palasari mah pagigir-gigir reujeung Gunung Kunci téh, ngan kahalangan ku jalan gedé anu nyambungkeun dayeuh bandung reujeung Cirebon. Lamun dibandingkeun reujeung Gunung Kunci, Gunung Palasari mah leuwih jangkung reujeung leuwih lega wewengkonna. Sanajan kitu sabenerna mah duanana ogé tacan cukup lamun kudu disebut gunung mah. Leuwih cocogna disebut pasir (gunung leutik). Jangkungna gunung Palasari kira-kira 645 méter tina beungeut cai laut, sedengkeun legana nepikeun ka genep héktaran. Ieu gunung kaasup wewengkon Kelurahan Pasanggaran, anu anggangna kira-kira sakilo méter ti puseur dayeuh Sumedang.

Ayeuna gunung Palasari téh mangrupakeun leuweung anu ditangtayungan (hutan lindung), anu mibanda ngaran Taman Hutan Rakyat (Tahura) kalawan dikokolakeun ku Pemda Sumedang ngaliwatan Dinas Kehutanan dan Perkebunan. Ari saméméhna mah (saméméh taun 2011), wewengkon gunung Palasari téh dikokolakeun ku Kahutanan (Perhutani). Teuing naon alesanana tanggung jawabna ngokolakeunana bet dipindahkeun.

Baheulana, cenah gunung Palasari téh pernah dipaké ku tangtara Walanda pikeun dijadikeun tempat nyumput tangtara. Di mumunggang gunung Palasari diwangun bénténg mangrupa sababaraha hiji wangunan. Nurutkeun inpo ti jumlah wangunan anu diwangun ku tangtara Walanda di mumunggang gunung Palasari téh aya dalapan wangunan. Ieu wangunan téh diwangun kira-kira dina taun 1913 nepikeun ka taun 1917. Wangunanana dijieun tina beton, anu témbokna lumayan kandel. Dalapan wangunan éta diperenahna kalawan ngariung, ngurilingan puncerna gunung Palasari. Kadalapan wangunan éta diperenahkeun henteu pati aranggang. Tina dalapan wangunan ieu aya 27 rohangan kalawan dilengkepan ku panto sasiki séwang. Sababaraha rohangan aya anu dilengkepan ku jandéla leutik di gigireun panto. Unggal rohangan dilengkepan ogé ku liang paranti kaluar asup hawa. Kusabab perenahna gunung Palasari anu teu pati jauh ti tangsi tangtara Walanda anu ayeuna dipaké Markas Kodim 0610, cenah ieu bénténg téh sigana mah dipaké pikeun neundeun mesiu. Salian ti éta, kusabab gunung Palasari mah lumayan jangkung, bisa ogé digunakeun ku tangtara Walanda pikeun pos observasi.

Salasahiji wangunan titinggal Walanda di Gunung Palasari
Salasahiji wangunan titinggal Walanda di Gunung Palasari

Inpo meunang nyutat ti:

  1. Benteng Gunung Palasari Sumedang
  2. Sisa Pertahanan Belanda Pada Perang Dunia I

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s