Kaayaan Dayeuh Sumedang Baheula jeung Ayeuna


Nurutkeun sajarah mah, dayeuh Sumedang baheula téh bisa dijadikeun salasahiji conto dayeuh baheula nu aya di wewengkon Jawa Barat. Puseur dayeuh Sumedang baheula diwengku ku alun-alun kalawan dikurilingan ku masigit, kantor puseur pamaréntahan katut panjara. Ieu kaayaan téh anggeur, henteu robah nepikeun ka ayeuna. Alun-alun di tengah-tengah dayeuh di kurilingan ku masigit ageung, kantor pamaréntahan (kantor Bupati katut gedong DPRD), jeung panjara. Samemeh pindah ka wewengkon Karapyak Kelurahan Situ Kacamatan Sumedang Utara, kantor pamaréntahan (Bupati Sumedang) ayana di belah kiduleun alun-alun, satempat reujeung musium Prabu Geusan Ulun. Bupati téh ngantorna di Gedong Nagara anu mangrupakeun titinggal pamaréntahan Pangéran Sugih anu diwangun dina taun 1850. Sanggeus kantor Bupati pindah ka Induk Pusat Pemerintahan (IPP) Kabupatén Sumedang di Kelurahan Situ, gedung titinggalna (Gedong Nagara) baris dikokolakeun ku Yayasan Pangéran Sumedang anu salila ieu ngokolakeun (miara) musium Prabu Geusan Ulun katut sakabéh wakaf Pangéran Aria Soeria.

Kaayaan kantor Bupati dina taun 1880
Kaayaan kantor Bupati dina taun 1880
Kaayaan kantor Bupati  dina taun 2011-an
Kaayaan kantor Bupati dina taun 2013

Dina taun 1902 di tengah alun-alun diwangun monumén anu disebut Monumén Lingga. Ieu monumén téh diwangun ku pamaréntahan Walanda anu tujuanana pikeun pangéling-ngéling kana yasana Pangéran Suriatmaja dina ngahangkeutkeun pangwangunan Sumedang. Nepikeun ka ayeuna ieu monumén Lingga téh tetep ngadeg tur dipaké jadi lambang Kabupatén Sumedang. Di belah kulon alun-alun, angger ngadeg masigit ageung. Ari panjara angger aya di belah wétaneunana.

 
 

(Potrét meunang nginjeum ti internét)

One thought on “Kaayaan Dayeuh Sumedang Baheula jeung Ayeuna

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s