Dadasar Sumedang jadi Puseur Budaya Sunda


Hayang apal ogé naon sababna Sumedang bet dijadikeun Puseur Budaya Sunda. Da sigana henteu ujug-ujug jeung ojol-ojol dijadikeun kitu lamun taya sabab-musababna. Sanggeus nyungsi ngaliwatan Google, kapanggih ogé alesan Sumedang dijadikeun Puseur Budaya Sunda. Dina tulisan anu dipedalkeun ku Budaya Sunda kalawan dijudulan Sumedang Puseur Budaya Sunda, dijelaskeun dadasarna. Cenah aya opat alesan anu nyababkeun Sumedang dijadikeun Puseur Budaya Sunda.

Sumedang Puseur Budaya Sunda
Sumedang Puseur Budaya Sunda
  1. Kusabab makuta Binokasi anu mangrupakeun makuta titinggal Karajaan Sunda aya di Sumedang, perenahna di Musium Geusan Ulun. Sanggeus Karajaan Sunda runtag, éta makuta Binokasih téh diwariskeun ka Karajaan Sumedanglarang anu nuduhkeun yén Sumedanglarang téh jadi karajaan anu nuluykeun tapak lacak Karajaan Sunda. Nepikeun ka ayeuna éta makuta Binokasi téh aya di Sumedang.
  2. Sumedang mangrupakeun hiji wewengkon anu masih kénéh maké Basa Sunda dina obrolan sapopoéna, boh di padésaanana boh di dayeuhna. Barudak anu sarakola ogé masih kénéh loba anu maraké Basa Sunda dina sapopoéna. Hal ieu cenah béda reujeung wewengkon séjén anu aya di Tatar Sunda.
  3. Sumedang miboga kabudayaan anu loba jeung rupa-rupa. Kabudayaan dina wangunan upacara-upacara adat tradisional, aya anu dina wangunan kasenian, jeung anu séjénna.
  4. Di Sumedang loba mucunghul ahli atawa tokoh budaya Sunda saperti Alm. Saleh Danasasmita, Prof. Saini Kosim, Alm. Makmur Danasasmita, Alm. Rd. Angga Kusumadinata, jeung anu séjénna. Tokoh entragan anyarna anu mileuleuheungkeun kana Budaya Sunda ogé lumayan loba.

(Gambar meunang nginjeum ti insancoba.blogspot.com)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s