Jejengkok Paranti Sidéngdang Hareupeun Hawu


Ngajajah mandala wordpress, jog anjog ka loka J.O.U.R.N.E.Y sebuah catatan kehidupan anu medalkeun tulisan kalawan dijudulan Hawu, Jojodog, Songsong... Jadi inget kana jejengkok. Di lembur mah jojodog téh remen disebut ku kecap jejengkok. Sarua waé maksudna mah, pon kitu deui wangunanana. Jejengkok atawa jojodog téh bisa disebutkeun tempat diuk siga korsi ngan wangunana siga méja pendék. Ku bakating pendékna biasana mah diuk téh siga anu keur cingogo. Jangkungna éta jejengkok téh biasana mah sajeungkal. Sedengkeun panjangna tara panjang teuing, kira-kira dua jeungkal katut legana kurang-leuwih sajeungkal ogé. Tapi sabenerna mah euweuh ukuran anu pasti ngeunaan wangunan jejengkok. Ukuranana mah kumaha kahayang anu nyieunna.

Jejengkok biasana mah kapanggih tara jauh ti dapur. Da gunana pikeun diuk jalma anu keur di dapur, utamana keur ngasur-ngasur seuneu (ngasurkeun suluh maksudna mah). Bisa ogé pikeun tempat diuk jalma anu keur siduru, ngokolakeun asakan dina hawu saperti ngangeun. Keur leutik mah, utamana lamun keur kaayaan tiris, kacida resepna lamun diuk dina jejengkok di hareupeun hawu teh. Siduru bari ngadéangkeun leungeun kana hawu, ngeunah pisan karasana. Hanjakal ku kolot téh osok dicaram, utamana ku pun nini. Paribasa téh ulah loba teuing siduru bisa gancang péot. Urat leungeun gampang katempo raranteng sakumaha kaayaan urat jalma anu geus kolot. Kapaksa waé siduruna ngan sakeudeung.

Jejengkok di hareupeun hawu

Jejengkok, salian dipaké di dapur deukeuteun hawu, bisa ogé dipaké pikeun diuk nalika digawé di buruan atawa di tengah imah jeung tempat séjénna. Naha keur ngarompés cikur di buruan atawwa sosompang, naha keur dicukur buuk, naha keur ngopak, bisa diuk dina jejengkok. Lamun keur embung panas kusabab hawa ti hawu anu ngahéab, bisa ogé dihalangan maké jejengkok anu digolérkeun (didéngdékeun).

7 thoughts on “Jejengkok Paranti Sidéngdang Hareupeun Hawu

  1. Janten emut, upami maleman boboran, eta bari calik payuneun hawu teh coel deui coel deui kana bumbu semur ati maung nu nuju dipasak. Bari ngasurkeun suluh, nyandak sangu weh sapisin mah🙂 Meni ngalimed najan calik dina ujung jojodog oge, hehe

    Like

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s