Alimpaido, Minangka Olimpiade Pikeun Barudak


Alimpaido mangrupakeun hiji kagiatan atawa acara anu dilumangsungkeun ku Dinas Pariwisata & Kebudayaan (Disparbud) Jawa Barat. Dina ieu acara téh dipintonkeun jeung dipatandangkeun rupa-rupa kaulinan barudak baheula anu geus jarang diparaké jeung henteu dipikawanoh deui ku barudak ayeuna. Ari acarana biasana mah mangrupa pestival.

Ari dadasar dilumangsungkeun ieu acara téh kusabab kaulinan barudak baheula hususna di Jawa Barat geus ampir leungit di masarakat. Barudak ayeuna geus henteu apal deui kana rupa-rupa kaulinan barudak baheula, anu dipaké arulin ku karuhunna (kolot-kolotna) baheula. Kusabab kitu, kuayana ieu acara dipiharep supaya rupa-rupa kaulinan barudak baheula téh bisa dikali deui jeung diwanohkeun deui ka barudak supaya éta kaulinan barudak henteu nepikeun ka leungit taya tapakna.

Alimpaido téh cenah mah kecap anu meunang nyokot tina kecap Olimpiade. Ngan éta kecap téh disalénggorkeun jadi alimpaido. Ari kecap alimpaido, lamun dibéjérbéaskeun deui mah mangrupakeun kecap rangkepan tina kecap alim jeung kecap paido. Alim hartina embung, sedengkeun paido hartina dibohongan. Jadi kecap alimpaido bisa miboga harti embung dibohongan. Leuwih jembarna éta kecap téh bisa dihartikeun embung linyok bohong. Hal ieu téh luyu reujeung niléy-niléy anu dipiboga ku kaulinan barudak baheula anu ngawengku kana niléy-niléy budaya anu alus jeung kamotékaran dina kahirupan.

 

Atuh ahirna mah, kuayana alimpaido ieu kahayang jeung harepan supaya rupa-rupa kaulinan barudak bisa dihirupkeun deui bisa kahontal. Kaulinan barudak moal nepikeun ka leungit tina kahirupan.

Alimpaido geus jadi program pikeun Diparbud Jawa Barat. Ieu acara dimimitian taun 2009 anu dilumangsungkeun di dayeuh Bandung. Acara alimpaido satuluyna mah ngider ka unggal Kabupaten di Jawa Barat.

(Gambar meunang nginjeum ti http://www.disparbud.jabarprov.go.id/)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s