Peré Sakola – Mantuan Kolot di Kebon


Peré téh biasana mah osok bareng reujeung ngala pepelakan. Lamun keur tatanén cikur, dina waktu peré téh osok kaparengan keur ngala cikur. Nya kaayaan kitu téh taya deui anu bisa dipigawé. Tibatan cicing di imah, isuk-isuk nepikeun ka beurang mah ngilu ka kebon. Nya sakadar ulin di kebon lamun henteu babantu digawé ogé. Lamun henteu panén cikur, aya kalana usum panén cabé atawa jahé.

Budak keur mantuan panen tatanen

Sanajan ari diniatan mah pikeun ulin, ari geus ka kebon mah nya mantuan waé sagawé-gawéna. Leuwih jauhna, biasana mah osok bener-bener mantuan digawé kusabab osok dibibita bakal meunang buruh. Buruhna téh kumaha beubeunanganana. Lamun beubeunanganana loba, buruhna ogé bakal leuwih loba deui tibatan reujeung beubeunanganana saeutik. Gawé téh beuki pogot waé, beubeunangan henteu dihijikeun reujeung beubeunangan kolot. Beubeunangan diwadahan dina wadah anu misah, supaya kaciri sakumaha beubeunanganana. Nepi ka lembur téh langsung dikilo sabaraha kilo beuratna. Éta beubeunangan téh dihargaan kiloan. Lamun dina waktu sakilona lima puluh rupiah, atuh beubeunanganana bakal dikalikeun reujeung lima puluh. Sakitu buruhna téh. Najan saeutik, henteu jadi masalah da osok ditambahan. Jadi najan saeutik bisa jadi gedé sanggeus ditambahan mah. Nu penting mah apanan bisa mantuan gawé kolot najan diniatan hayang meunang buruh.

Ieu téh minangka diajar pikeun digawé. Da lamun geus gedé digawé di lembur mah henteu jauh ti kitu. Digawé téh apanan lamun henteu magawé sorangan di kebon sorangan, bisa ogé babantu atawa kuli ka batur. Naha arék kuli macul (nyambut) kebon, atawa kuli panén tatanén di kebon tatangga.

(Gambar meunang nginjeum ti http://wasteorganic4healthy.wordpress.com/)

One thought on “Peré Sakola – Mantuan Kolot di Kebon

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s