Harepan Sumedang Puseur Budaya Sunda Masing Tinekanan


Mimitina teu pati kataji ku istilah Sumedang Puseur Budaya Sunda téh. Nganggap istilah Sumedang Puseur Budaya Sunda atawa disingket jadi SPBS, hal anu biasa-biasa waé. Paling anu jadi ingetan mah, rarasaan téh bet jadi reueus kusabab Sumedang dijadikeun tempat atawa puseurna kabudayaan sunda. Teu anéh, salaku urang Sumedang anu mikaresep kana budaya Sunda (kabeneran waé dibabarkeun di wewengkon Pasundan), miboga rasa reueus lamun bali geusan ngajadi-na dijadikeun puseur kabudayaan anu aya di wewengkon Pasundan. Rasa reueus dibarung harepan susuganan éta istilah téh bisa nanjeur hususna di Sumedang, bisa ngahangkeutkeun deui kabudayan anu bisa ampir laleungitan tina kahirupan urang Sunda.

Rarasaan teu bisa leuwih ti ngarasa reueus. Da dina ngilu ilubiungna ogé tacan kaimpleng kudu kumaha. Salaku rahayat biasa mah, ngan ukur bisa ngaharepkeun reujeung ngarojong ti kajauhan. Mudah-mudahan éta kahayang reung rarancang téh bisa kalaksanakeun, tur hasilna bisa kaala ku sakabéh rahayat hususna rahayat Sumedang jeung umumna pikeun urang Sunda satatar Pasundan.

Sumedang Puseur Budaya Sunda

Sumedang Puseur Budaya Sunda, dipiharep bisa dijadikeun jalan pikeun nanjeurkeun deui budaya Sunda anu ampir pareum kaséréd kalindih ku jaman. Kabudayaan Sunda bisa dimekarkeun deui, bisa ditanjeurkeun deui kuayana éta rarancang (program).

Lamun nyutat hartina, SPBS téh mangrupakeun hiji kawijakan anu dipaké pikeun jadi cukang lantaran nanjeurkeun budaya Sunda di kabupaten Sumedang anu gunana pikeun mageuhan kabudayaan Jawa Barat jeung Indonésia. Sedengkeun ari tujuanana cenah pikeun nguatkeun jatidiri aparat pamaréntah katut masarakatna turta nguatan daya saing daérah.

Atuh lamun nilik kana tujuanana taya deui salian ti kumaha supaya bisa naékeun harkat darajat urang Sunda dina kahirupanana. Kumaha supaya urang Sunda téh bisa miboga jadi diri anu loyog reujeung budayana.

(Gambar meunang nginjeum http://bappeda.sumedangkab.go.id/)

6 thoughts on “Harepan Sumedang Puseur Budaya Sunda Masing Tinekanan

  1. sok waraas geura lamun urang mirengan lagu-lagu sunda komo lamun urang aya di tempat anu jauh ka lembur sorangan matak sono salam abdi kanggo sadaya urang sumedang dimana bae ayana

    Like

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s