Samagaha, Nalika Panonpoé Dilegleg Bulan


Kakara apal yén dina poé ayeuna (naha da isukan cenah anu benerna mah) téh cenah aya samagaha. Sanajan ka wewengkon kuring mah hanteu kaliwatan, tapi sahanteuna kudu apal ogé yén poé ayeuna téh aya kajadian samagaha. Da jarang kaparengan manggihan anu ngaranna samagaha téh.

Samagaha téh hiji kaayaan nalika cicingna panonpoé kahalangan ku bulan. Jadi bumi (alam dunya)-bulan-panonpoé aya dina kaayaan ngajajar kalawan lempeng. Kusabab panonpoé téh cicingna kahalang ku bulan, atuh cahya panonpoé ogé kahalangan ku bulan. Antukna kaayaan di alam dunya téh jadi poék da henteu katojo ku cahya panonpoé téa.

Samagaha cingcin

Dina kahirupan, kecap samagaha biasa dipaké pikeun nuduhkeun kaayaan diri atawa haté jalma anu poék mongkléng. Anu tadina biasa caang, jadi poék. Éta téh samagaha ngaranna. Poékna haté jalma bisa ku naon waé sababna. Naha arék ku jalan leungitna kabungah, dipegatkeun ku bébéné atawa beubeureuh, ditinggalkeun ku kolot atawa anu jadi pananggeuhan, jeung réa-réa deui.

Kitu deui reujeung samagaha panonpoé. Anu biasana mah beurang téh caang ku moncorongna cahya panonpoé, dina waktu kaayaan samagaha mah jadi poék taya cahya. Poékna beurang nalika samagaha, gumantung kana kaayaan samagahana. Aya samagaha pinuh, samagaha sabagéan, jeung samagaha cingcin. Dina samagaha pinuh mah, cahya panonpoé kahalangan sakabéhna ku bulan. Samagaha sabagéan mah ngan ukur sabagéan wungkul anu kahalanganana. Sedengkeun samagaha cingcin mah ngan ukur kahalangan tengahna wungkul, ari sisi-sisina mah henteu kalangan (panonpoé katempona siga cingcin).

Tah, samagaha dina poé ayeuna mah, 29 Jumadil Ahir/20 Mei, cenah samagaha cingcin.

(Gambar meunang nginjeum ti http://www.isdaryanto.com/)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s