Linux dina Basa Sunda…? Cobaan Waé Gethux Siga Ruyuk 1.0


Geningan ana goréhél téh manggihan ogé warta ngeunaan sistem operasi kompiuter anu maké Basa Sunda. Warta ti tatar belah kidul, perenah ti daérah Tasikmalaya, aya hiji desa anu ngahangkeutkeun nyieun program paranti ngagunakeun kompiuter (sistem operasi) dina Basa Sunda. Ieu gerakan téh dingaranan MGOS, atawa Mandalamekar Go Open Source. Sakumaha ngaranna, gerakan ieu ayana di Mandalamekar anu mangrupakeun hiji désa anu ayana di wewengkon kacamatan Jatiwaras Kabupatén Tasikmalaya. Dina ieu gerakan, pamaréntah desa Mandalamekar ngahaja nyieun sistem operasi anu dasarna tina Linux anu ditarjamahkeun kana Basa Sunda.

Kunaon atuh bet maké dasar Linux?

Linux Basa Sunda

Linux mah cenah geus kajamin amanna (aman dina neundeun data), moal gampang kaserang ku pireus (virus) anu bisa ngaruksak data. Salian ti éta ogé pikeun ngarojong program pamaréntah dina widang téhnologi. Terus di sisi séjénna bisa ngurangan béaya anu kudu dikaluarkeun pikeun ngayakeun sistem operasi reujeung program kompiuter séjénna (Linux mah apanan haratis, teu kudu meuli).
Linux anu dipolahkeun ieu téh dingaranan Gethux Siga Ruyuk 1.0. Ngeunaan ngaranna, Gethux téh asalna tina kecap Get jeung Tux anu hartina ngahontal kamerdikaan. Sedengkeun ari kecap Siga Ruyuk nuduhkeun kana pérsina, nyaéta pérsi (versi) Ruyuk (ruyuk téh sabangsaning jujukutan anu tumuwuh di tegalan). Lamun dihijikeun mah cenah, éta ngaran téh miboga harti ngahontal kamerdikaan pikeun urang lembur atawa pasisian.

Pikeun mikanyaho warta anu leuwih jéntré ngalogok loka Mandalamekar ngeunaan MGOS.

(Gambar meunang nginjeum ti http://mandalamekar.or.id/content/images/1310931133-m.jpg)

6 thoughts on “Linux dina Basa Sunda…? Cobaan Waé Gethux Siga Ruyuk 1.0

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Robih )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Robih )

Connecting to %s