Lembur Urang Sunda di Luar Nagreg


Aya sababaraha ciri ngaran Lembur dina Basa Sunda anu teu bisa kapanggih dina Basa séjénna. Jadi lamun ciri éta nyampak dina ngaran hiji lembur, pasti lembur éta téh lemburna urang Sunda. Salasahiji ciri atawa patokan téh nyaéta ngaran lembur urang Sunda mah osok dimimitian ku kecap Ci. Conto gampangna nyaéta lembur Ciburuan. Dina basa atawa wewengkon séjén mah euweuh ngaran lembur anu dimimitian ku kecap Ci, salian ti wewengkon urang Sunda.

Sanajan kitu, dina kanyataanana mah, ngaran lembur anu dimitian ku kecap Ci téh lain ngan ukur aya di tatae Pasundan wungkul, tapi aya ogé ngaran lembur di wewengkon séjén. Kusabab kecap Ci mah jadi ciri lembur urang Sunda, bisa waé najan éta lembur téh ayana di luar tatar Pasundan, jadi lemburna urang Sunda.

Patung marmer katut cai mancur Cibeles

Hayang apal? Ieu diantarana:

  1. Ciudad. Ngaran aslina mah Ciudad Deportiva anu mangrupakeun ngaran hiji wewengkon di dayeuh Madrid. Aslina ieu wewengkon téh nyaéta tempat latihanana tim maén bal Real Madrid, anu ngahaja diwangun taun 1963. Salian ti paranti latihan tukang maén bal Real Madrid, aya ogé tempat paranti renang, rohangan rékréasi ditambah ku tempat cicingna pamaén basket tim Real Madrid. Ngan ieu tempat téh jadi robah ti mimiti taun 2000-an. Anu tungtungna mah ieu tempat téh dijual ku tim Real Madrid ka pamaréntah dayeuh Madrid pikeun diwangun tempat umum jeung wangunan bisnis. Tempat latihan tim Real Madrid pindah tempat ka wewengkon anu dingaranan Ciudad Real Madrid.
  2. Cibeles. Ngaran aslina mah nyaéta Cibeles Plaza atawa Plaza de Cibeles. Ieu tempat téh mangrupakeun tempat ngadegna patung marmer katut cai mancur titinggal jaman baheula, anu jadi simbulna dayeuh Madrid. Cai mancur ieu jadi bagéan ti dayeuh Madrid anu kaasup wewengkon Paseo de Recoletos. Cai mancur ieu dingaranan Cybele atawa Ceres. Nya ceuk urang Sunda mah meureunan jadi Cibeles.
  3. Cikago. Ieu lembur atawa dayeuh téh lain singketan tina Cileunyi Kaléreun Got, tapi manrupakeun ngaran hiji dayeuh anu aya di nagri Amrik. Di dayeuh ieu aya tim bal baskét anu lumayan kawentar sajagat nyaéta Chicago Bull.

(Gambar diropea meunang nginjeum ti http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cibeles_con_Palacio_de_Linares_closeup.jpg)

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Robih )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Robih )

Connecting to %s