Basa mah Teu Meuli


Lamun meuli mah pasti kudu mayar. Lamun mayar kudu ku duit.  Jadi lamun basa henteu meuli, hartina teu kudu kaluar duit. Kusabab basa mah henteu meuli, hartina lamun urang hayang ngaluarkeun basa teu kudu ngaluarkeun duit.

Basa di dieu mah nyaéta babasaan atawa kekecapan anu kaluar ti hiji jalma. Hartina arék kukumaha ogé, kecap anu dikedalkeun ku hiji jalma, moal kudu ngaluarkeun duit.

Basa di dieu mah condong kana basa anu alus. Basa anu loyog jeung kaayaan. Basa anu cocog dikedalkeunana reujeung matak ngeunah ngadéngé atawa narimana boh pikeun jalma anu diajak ngobrol pon kitu deui ku anu ngucapkeunana.

Ngobrol

Sanajan basa mah teu kudu meuli, tapi dina kanyataanana, loba jalma anu kacida beuratna pikeun ngedalkeun kekecapan anu loyog jeung kaayaan. Asa susah lamun kudu ngucapkeun kekecapan anu alus, anu cocog jeung kaayaan.

Komo dina hal Basa Sunda mah. Da sigana paribasa ‘Basa mah henteu meuli’ ayana dina Basa Sunda anu bakal kaharti ku urang Sunda. Jadi, ieu téh mangrupakeun hiji cekelan pikeun urang Sunda ngeunaan basa anu digunakeunana. Da urang luar Sunda mah moal ngartikeun kana kecap ‘Basa mah teu meuli’.

Hayu atuh urang gunakeun Basa Sunda dina kahirupan urang, hususna lamun ngobrol antara urang Sunda jeung urang Sunda deui. Kumaha atuh lamun teu bisa atawa bingung kénéh kumaha ngagunakeun basa Sunda téh? Da cenah basa Sunda mah ngabogaan undak-usuk basa anu bisa jadi bakal nyusahkeun anu teu apal kana undak usuk basana. Nya sahanteuna atuh dina obrolan téh lamun teu bisa basa Sunda anu lemes, ngagunakeun kekecapan anu kaasup basa loma. Ulah nepikeun ka ngagunakeun basa anu kasar, komo garihal mah.

(Gambar meunang nginjeum ti: http://images.clipartof.com/small/63179-Royalty-Free-RF-Clipart-Illustration-Of-Black-And-White-Human-Factor-Men-Talking.jpg)

Momobilan tina Dahan Kawung


Nyieun momobilan tina dahan kawung mah lumayan gampang. Modalna mah biasana ngan ukur péso anu seukeut atawa bedog leutik. Di lembur mah da anu ngaranna tangkal kawung téh loba, teu kudu jauh neangan. Di jarian atawa di sisi lembur ogé loba. Dahan kawung téh diteukteuk, teu kudu panjang teuing. Panjangna kira-kira sasiku ogé cukup pikeun nyieun hiji momobilan. Ari gedéna dahan kawung, gumantung kana kahayang nyieun momobilan anu sagedé kumaha. Atawa bisa ogé gumantung kana dahan kawung anu aya. Arék gedé atawa leutik teu jadi masalah. Ngan anu alus mah nya dahan kawungna anu gedé.

Dahan kawung meunang neukteuk téh, dipesék tina kulit anu teuasna. Sanggeus kitu, teukteuk bagi dua. Sapotong pikeun nyieun awak momobilanana, nyaéta mobil treuk. Sedengkeun anu sapotong deui mah pikeun nyieun gilindingna. Ukuran potonganana teu kudu sarua, da gilindingna mah teu kudu kandel-kandel teuing. Popotongan pikeun nyieun awak momobilan dijieun kotak saperti tihang atawa balok. Sanggeus kitu terus diropéa supaya ngawujud sarua jeung mobil treuk. Huluna, dirautan maké péso atawa bedog supaya mangrupa hulu mobil treuk. Saterusna bagéan tukangna, dijieun bak mobil treuk ku jalan disempog atawa diturih. Pikeun nutupan bagéan tukangna, sakumaha mobil treuk nyaan, osok maké tabeng. Sanggeus mangrupa awak mobil treuk, satuluyna mah kari nyieun gilindingna.

Gambar momobilan tina dahan kawung

Dahan kawung anu sapotong deui, dirautan deui supaya jad buleud. Ukuranana mah leuwih alusna téh dileutikan, supaya ukuran buleudna teu sagedé awak mobilna. Jadi dahan kawung pikeun nyieun gilindingna, kurang leuwih satengahna tina ukuran awak momobilan. Sanggeus ngawujud jadi buleud, terus diteukteukan kandelna kira-kira satengah sénti mah. Neukteukna jadi opat, sakumaha gilinding mobil. Saterusna, tinggal nyieun as-na. As gilinding bisa dijieun tina régang tatangkalan atawa tina awi meunang ngarautan.
Pikeun neundeun as dina awak momobilan, bagéan handapeun awak momobilan téh dicowak, anu gedéna cowak saukuran jeung as anu tadi. Pikeun pamageuh as dina cowak, bisa ditutupan ku panyésaan dahan kawung anu dipaseuk atawa dipaku maké paseuk meunang nyieun tina awi. Geus kitu mah ngajanggélék waé jadi momobilan tina dahan kawung. Anu panungtungan mah, tinggal ditalian dina hulu momobilan pikeun narik éta momobilan. Kitu ogé lamun dina ngulinkeunana ku cara ditarik atawa dikenyang maké tali. Lamun ngaulinkeunana ku jalan didodorong mah teu kudu ditalian.