Ngabuburit: Mulung Buah Saninten


“Cim kamari manéh ka mana? Ditéangan ku kuring jeung nu séjén.” Ceuk si Omon ka si Acim wanci haneut moyan.

“Kuring mah aya waé di imah. Tibra kuring mah.”

“Ih manéh mah kana saré waé atuh.”

“Naon kitu? Apanan anu puasa mah saréna ogé ibadah. Kitu lain ceuk Mang Ahmad ogé.”

“Heueuh ari lebah dinyana mah. Ari ayeuna manéh arék saré deui…?”

“Ayeuna mah teuing nya. Naon kitu?”

“Urang mulung buah saninten yu?”

“Saninten?” Si Acim mencrong.

Si Omon unggeuk, tandana ngaheueuhkeun.

“Iraha?”

“Ayeuna atuh. Meungpeung acan panas.”

“Saha waé?”

Buah Saninten (sumber foto: http://thesaninten.files.wordpress.com/2009/07/castanopsis-argentea-buah-41.jpg?w=495&h=371)

“Nya lobaan atuh. Kamari ogé ka ditu. Ngan manéh anu teu ngiluan téh. Kamari mah lobaan.” Ceuk si Omon siga anu ngabibita si Acim.

“Hayu atuh. Kuring ka imah heula nya. Engké ku kuring disampeur ka imah manéh.” Ceuk si Acim bari indit ka imahna. Manéhna nyokot heula bedog leutik bogana, teu poho mawa koja pikeun wadah buah saninten beubeunangana. Sanggeus siap, manéhna muru ka imahna si Omon. Nepi ka buruan imah si Omon, di tepas geus aya sababaraha urang babaturanana, aya si Duyéh, si Uju jeung nu séjénna. Malah budak awéwé ogé aya anu miluan. Teu lila maranéhna ngabring muru ka sisi lembur deukeuteun kuburan. Kabeneran di sisi lembur deukeuteun kuburan téh loba tatangkal anu galedé, sababaraha diantarana nya tangkal saninten. Barudak téh mencar muru ka unggal handapeun tangkal saninten. Maranéhna néangan buah saninten anu maruragan kusabab geus kolot atawa kabawa angin. Buah saninten anu katimu teh terus waé dipesékan make péso atawa régang, aya oge anu ditakolan maké batu supaya bencar. Sanggeus dipesék tina kulitna anu dipinuhan ku cucuk, diwadahan bawana séwang-séwangan. Kusabab bulan puasa, éta buah saninten téh teu bisa langung didahar atawa diasaan.

Bookmark and Share

4 thoughts on “Ngabuburit: Mulung Buah Saninten

  1. assalamualaikum,
    sampurasuunnn..
    Nepangkeun abdi margono, salah sawios jurnalis radio ti Lita FM Bandung. Abdi ngaraos katarik kana seratan nu aya di blog ieu. Manawi tiasa kenal langkung caket, abdi teh nuju milari bahan seratan perkawis kaulinan barudak sareng aplikasina di kalangan nom noman jaman kiwari. Diantos walerana di email abdi i_margono@yahoo.com. Nuhun…

    wassalam

    Like

  2. Mang.. hampura pisan nyak
    Nuhun eta foto bermanfaat, Sayangnya saya gak bisa bahasa sunda hihihihi. Bisa sih, tapi yang kasar dan common language. Lah malah pake bahasa langit deh saya. Sayangnya saya belum sempat menyelesaikan tulisan lain tentang saninten. Nantilah jika ada waktu.
    Salam saninten berduri.

    PS. Ampun deh saya gak ngerti. Tapi mungkin memang ditujukan buat orang sunda.
    Angkat topi buat usahanya melestarikan kebudayaan sunda.

    Like

    • Seharusnya aku yang mengucapkan terima kasih, karen bisa berkenan ‘mengijinkan’ untuk meng-kopi (menyalin) foto tentang saninten. Kebetulan pohon saninten di kampung, belum berbuah, jadi aku mencari sumber di internet. Akhirnya ketemu di blog Saudara.
      Terima kasih ya….

      Tulisan lain tentang saninten? Wah masih ada ya…. Kalau sudah ada, tolong beritahu ya. Setidaknya kita bisa sharing

      Like

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Robih )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Robih )

Connecting to %s