Chip Grafis: Pertarungan ATI vs nVidia (Bagian 2)


[Melanjutkan tulisan sebelumnya]

GeForce3 vs Radeon 8500

Awal tahun 2001, nVidia mengeluarkan seri GeForce3 yang dikembangkan berlandaskan pada platform GeForce2 GTS. GeForce3 menjadi tonggak awal era baru dalam industri grafis komputer. Potensi dari fitur yang dibawanya sangat bermanfaat bagi pengembang game, perancang chip dan programmer API. Teknologi tersebut, sebagaimana nVidia menamakannya, adalah nFinite FX engine. Teknologi ini memberikan keleluasaan kepada pengembang game untuk memprogram chip grafis, dan mengijinkan mereka untuk mengimplementasikan fitur spesifika apa saja yang diperlukan. Teknik ini lebih dikenal dengan ‘programmable vertex and pixels shader’. Sebagai tambahan, GeForce3 hanya memiliki sedikit peningkatan kinerja, hanya 30% dari GeForce2 Ultra. Dan untuk mengalahkan ATI, nVidia mempromosikan GeForce3 sebagai chip grafis yang mengimplementasikan standar DirectX 8 (DX 8) secara penuh.

ATI Radeon 8500 vs nVidia GeForce3 (sumber foto: internet)

Untuk mengejar ketinggalan dari nVidia, ATI mengeluarkan Radeon yang baru, Radeon 8500. Dengan pengembangan DX 8 menjadi DX 8.1, GeForce3 keluaran nVidia tidak lagi sesuai dengan standar DX 8.1. Faktor inilah yang dipromosikan ATI, bahwa Radeon 8500 mendukung RX 8.1.

Aktualnya, Radeon 8500 memiliki kinerja 10-20% lebih tinggi dari GeForce3. Sehingga Radeon ini tidak saja memukul GeForce2 GTS tapi juga GeForce3.

nVidia bertahan dengan mengeluarkan GeForce3 Titanium yang sebenarnya tidak lebih dari percobaan perubahan nama. Selain itu juga dilakukan penambahan sejumlah fitur yang dilakukan melalui peningkatan dalam driver sehingga GeForce3 Ti tidak lebih dari GeForce3 yang dioverclock.

[Bersambung]

Mapag Bulan Puasa (3): Parukunan Puasa


=Cim manéh geus siap acan pikeun puasa téh?” Si Omon nanya ka si Acim, bari manéhna gék diuk di gigireun si Acim anu keur diuk dina babangkuan handapeun tangkal jéngkol sisi jalan gedé. Angin anu ngahiliwir nebak kana dangdaunan, kumatak ngeunah nempona jeung ngarasakeunna. Hawana matak ngeunah kana kulit jeung pipikiran, teu panas teuing teu tiis teuing.

Wilujeng mapag Sasih Shaum 1431 H

“Nya enggeus atuh. Apanan ti kamari kénéh ogé. Malahan apanan obor geus réngsé dijieunna.” Témbal si Acim ka si Omon bari ngiser diukna, méré lolongkrang ka si Omon supaya bisa diuk di beulah kencaeunana.

“Lain ieu mah. Geus siap nepikeun kana lelembutanana acan?”

“Eta, manéh mah mani siap jeung lelembutanana sagala.”

“Nya heueuh atuh kudu siap nepikeun ka lelembutanana. Da puasa mah lain ngan ukur raga badagna wungkul lin?” Si Omon mencrong. “Apanan éta téh ceuk Mang Ahmad.”

“Nya siap atuh.” Si Acim ngajamin, “moal saperti puasa anu enggeus-enggeus. Loba anu bolongna.”

“Tah kitu atuh. Kadé ulah poho nya. Éta ucapan téh kudu dicekel pageuh.”

Si Acim ukur unggeuk.

“Ari manéh apal kénéh kana parukananana teu?” Si Omon nanya deui.

“Maksudna? Kana sarat jeung rukunna lain?”

“Heueuh atuh.” Si Omon ngaenyakeun kana ucapan si Acim, “apal kénéh teu?”

“Nya apal atuh. Apanan peuting tadi éta téh diceramahkeun ku Mang Ahmad.”

“Kitu nya? Nu bener…?”

“Bener. Tanyakeun waé ka si Duyeh. Ari manéh kamana kitu?”

“Eta euy, kamari téh kuring kabeneran ulih ka Uwa kuring. Matak kuring teu apal.”

“Ah, tinggaleun atuh nya….”

“Heueuh. Tapi apanan manéh apal lin? Bisa méré béja atuh ka kuring.” Pénta si Omon.

“Nya heug atuh.”

“Ngeunaan naon waé kitu? Loba teu ceramahna?”

“Henteu. Pokona mah da anu aya pakaitna jeung parukunan puasa wungkul.”

Sarat anu ngawajibkeun puasa téh aya sababaraha siki:

  • Jalmana ngagem agama Islam,
  • Geus baleg,
  • Ngabogaan akal,
  • Mampu ngalaksanakeunana,
  • Séhat henteu gering,
  • Henteu keur nyanyabaan anu jauh,
  • Ari rukun puasa
  • Ngabogaan niat pikeun ngalaksanakeun puasa dina waktu peutingna
  • Ninggalkeun naon-naon anu matak ngabatalkeun puasa ti mimiti meletékna srangéngé nepikeun ka surupna panonpoé.

Ari sarat anu matak ngajadikeun puasana sah nyaéta

  • Ngagem agama Islam
  • Ngabogaan akal
  • Henteu eukeur héd atawa nipas,
  • Ngalaksanakeunana dina poéan anu dimeunangkeun pikeun puasa

Ari sunat-sunatna puasa nyaéta:

  • Saur (sahur) heula dina waktuna
  • Mandeurikeun ngalaksanakeun saur
  • Ninggalkeun ucapan anu teu merenah
  • Gagancangan buka lamun geus waktuna
  • Ngaheulakeun buka ku ngadahar anu amis-amis
  • Maca doa waktu buka puasa
  • Kaluar tina agama Islam

Perkara anu matak ngabatalkeun puasa:

  • Ngasupkeun naon waé kana sagala liliangan anu aya dina awak
  • Utah anu dihaja
  • Sapatemon
  • Kadatangan héd atawa nipas
  • Ngababarkeun orok
  • Gélo sanajan sakeudeung
  • Mabok atawa kapiuhan sapoé jeput

Basa Inggris nurutan Basa Sunda?


“Yéh, apal kénéh palajaran Basa Inggris teu?” si Acim nanya ka si Duyéh.

“Nya apal atuh saeutik mah.” Témbal si Duyéh.

“Sukur atuh lamun kitu mah. Da jeung pikeun urang Sunda mah, kana Basa Inggris téh kudu pinter.”

“Naha, manéh bet ngomong kitu sagala, Cim?” Si Duyéh panasaran. “Ari manéh kumaha? Geus pinter meureunan ayeuna mah nya…?”

“Nya, kitu waé lah. Keur diajar kénéh kuring ogé. Jadi tacan bisa pisan.” Témbal si Acim.

“Apal teu manéh yén Basa Inggris téh nurutan Basa urang Sunda…?” Pok si Acim deui ka si Duyéh.

“Maksud manéh kumaha?”

“Heueuh, dina Basa Inggris teh aya kecap-kecap meunang nginjeum tina Basa urang.”

“Ah…, teu percaya kuring mah.” Si Duyéh teu percayaeun. Asa piraku, ceuk pikirna.

“Teu percaya nya…?” Si Acim neuteup.

Si Duyéh ukur unggeuk.

“Lamun teu percaya mah, ku kuring dibéré contona atuh nya.” Ceuk si Acim bari ngadeukeutan si Duyéh.

“Sok atuh, lamun heueuh mah aya.” Si Duyéh nangtang.

“Manéh apal teu naon Basa Inggrisna lengkep…?” Si Acim nanya ka si Duyéh bari neuteup.

“Naon nya…?” Si Duyéh kerung, mikir. “Eh, heueuh. Complete lain.”

“Heueuh tah geningan manéh apal kénéh. Jadi Basa Inggrisna lengkep téh apanan kumplit.” Ceuk si Acim bari ngucapkeun complete téh maké logat Sunda.

“Lain kumplit atuh, complete kitu….” Si Duyéh sorana rada naék.

“Da, dibacana mah apanan kumplit, lin…?”

Si Duyéh teu némbalan.

“Salian ti éta aya deui kecap anu séjénna.” Ceuk si Acim deui. “Hayang nyaho teu…?”

“Tapi anu bener nya?” Ceuk si Duyéh hayang anu bener-bener, lain ngan ukur heureuy.

“Lamun Basa Inggrisna tenang naon…?” Ceuk si Acim deui nanya ka si Duyéh.

“Teu apal ah éta mah.” Témbal si Duyéh.

“Piraku teu apal. Da kecap éta mah gampang pisan atuh.”

Si Duyéh teu némbalan.

“Hayang apal? Basa Inggrisna tenang téh kalem.” Ceuk si Acim.

“Aya kitu dina Basa Inggris kecap kalem?” Si Duyéh teu percayaeun.

“Nya aya atuh. Matak kuring nyebut kecap éta téh.”

“Ditulisna kumaha kitu?” Si Duyéh panasaran.

“Ditulisna mah C-A-L-M. Ngan dibacana jadi kalem.” Si Acim ngajéntrékeun.

“Kalem kitu dibacana? Asa piraku. Lain kalem meureunan.”

“Bener ieu mah, dibacana teh kalem.” Si Acim keukeuh.

“Nya kumaha manéh waé lah.” Si Duyéh embung kapapanjangan.

Chip Grafis: Pertarungan ATI vs nVidia (Bagian 1)


Tak bisa dipungkiri lagi bahwa pasaran kartu video atau kartu grafis komputer dikuasai oleh dua perusahaan terbesar yang berasal dari Amerika dan Kanada: nVidia dan ATI (AMD). Dengan tidak mengesampingkan perusahaan sejenis lainnya seperti Intel (yang membuat chip grafis terintegrasi ke dalam chipset), SIS dengan seri Xabre-nya, S3 (yang diintergasikan ke dalam chipset VIA), kedua perusahaan merupakan pemain utama dalam memproduksi chip grafis mulai dari kelas bawah (low end), kelas menengah (mainstream) hingga kelas atas (high-end). Kedua perusahaan ini saling berebut tahta teratas dalam pembuatan dan penjualan chip grafis. Keduanya bersaing untuk menjadi nomor satu di dunia chip grafis.

Sebenarnya, pertarungan kedua perusahaan ini dimulai ketika nVidia mengeluarkan chip grafis seri GeForce sementara ATI mengeluarkan seri Radeon. Setelah itu, kedua perusahaan saling susul menyusul memperkenalkan jajaran chip grafisnya masing-masing, dan keduanya saling mengalahkan. Namun dalam perjalanannya, nVidia mendominasi posisi teratas dalam penjualan chip grafis. Dan karena kekalahannya tersebut, ATI mengalami kerugian yang akhirnya pada tahun 2006 ATI dibeli oleh AMD.

GeForce 256/GeForce2 GTS vs Radeon

Setelah mengeluarkan seri TNT2, nVidia mengeluarkan seri chip grafis dengan nama GeForce256. Di dalam chip grafis ini terdapat hardware yang dapat melakukan perhitungan transformasi dan pencahayaan secara langsung yang dikenal dengan Hardware T&L. Kemampuan ini membuat chip grafis tersebut dikenal dengan nama GPU (Graphical Processing Unit).

ATI Radeon vs nVidia GeForce256 (Sumber foto: internet)

Di pihak lain, ATI tidak mau ketinggalan. Setelah mengeluarkan seri Rage-nya, ATI mengeluarkan seri Radeon pertama yang ditujukan untuk menyaingi GeForce256. ATI mempromosikan Radeon ini dengan menyatakannya mendukung fitur DirectX 7 daripada GeForce256. Dari hasil pengujian, Radeon memiliki kinerja yang sama dengan GeForce256 dalam hal pengujian warna 16-bit. Sementara untuk pengujian warna 32-bit, Radeon meninggalkan GeForce256. Ini berkat adanya teknologi HiperZ dalam chip Radeon.

Setelah ketinggalan oleh ATI, nVidia mengeluarkan seri penerus GeForce256 yaitu seri GeForce2 GTS. Peningkatan yang dilakukan adalah dengan diterapkannya dua texture hingga empat piksel dalam satu pass. Pengujian membuktikan kinerja GeForce2 GTS lebih tinggi 65% daripada Radeon dalam pengujian warna 16-bit. Namun dalam pengujian warna 32-bit, chip ini tidak berkutik  apalagi dalam resolusi gambar yang lebih dari 800×600 piksel. Masalah ini dikarenakan kecepatan memori yang digunakan. Walau demikian, di pasaran chip grafis ini mendominasi dibandingkan Radeon dengan dikeluarkannya GeForce2 MX, Ultra (DDR), Quadro dan GeForce GO. Ditambah lagi dengan dikeluarkannya driver Detonator 3.

[Bersambung]

Antara Target jeung Doa


Ieu mah beubeunangan tina obrolan jeung babaturan. Tina éta obrolan, nya aya hiji hal anu bisa dijadikeun cekelan. Targét téh mangrupakeun hiji doa. Mun dititénan mah da bener ogé yén anu ngaranna targét téh manrupakeun doa pikeun jalma anu ngabogaan targétna. Sakumaha disebutkeun dina tulisan anu ti heula, targét téh mangrupakeun kahayang anu kudu ngawujud. Kusabab targét ieu téh kaasup kana kahayang, anu dicita-citakeun, bisa dijadikeun paménta atawa doa ka Gusti Allah.

Jadi sabenerna mah targét téh sarua jeung doa.

Ngadoa (sumber gambar: http://3.bp.blogspot.com/_RYr8epf7U2I/SddSxhR_T-I/AAAAAAAAAAY/CdvxW9DzN2I/s1600-h/berdoa.gif)

Geus kabiasaan, lamun ngadoa mah tara kagok. Dina harti henteu kagok dina nyieun paménta jeung tara asa-asa. Lamun hiji jalma ngadoa atawa ménta apanan teu kudu mikir heula hayang anu hayang anu téh kudu sakitu atawa sakieu. Ménta mah biasana saloba-lobana. Lamun hayang boga harta, ngadoa téh apanan masing dibéré harta anu loba. Lamun hayang hirup tengtrem téh apanan salilana, ulah diwatesanan ku waktu. Lamun hayang bagja téh apanan bagja dunya rawuh ahérat.

Jeung hiji hal anu kudu jadi cekelan, nyaeta ngadoa téh kudu atawa wajib. Ménta téh éta wajib. Jeung dina ngajalankeun kahirupan, anu ngaranna doa téh kudu dibarengan ku usaha. Lamun boga kahayang, satutasna ngadoa téh kudu dibarengan ku usaha. Da anu ngaranna paménta mah henteu kabéh langsung ditedunan atawa bisa kalaksanakeun lamun henteu maké usaha. Aya perkara anu kudu jadi cukang lantaran doa hiji jalma dicumponan.

Jadi lamun targét geus dianggap doa, dina nyieun targét téh moal hamham jeung bingung deui. Da anu ngaranna paménta mah apanan ulah kagok, ulah hayang saeutik atawa biasa-biasa waé. Ngan tetep dina prak-prakanana kumaha usaha éta jalmana, naha daék ngausahakeunana atawa henteu. Da anu ngaranna paménta atawa doa téa, kudu dibarengan ku usaha. Kitu deui jeung targét, moal bisa laksana lamun henteu diusahakeun.

Tuntungna, dina ngadoa aya anu diijabah aya anu henteu. Dina hal éta mah lain kakawasaan jalma deui. Da perkara ngabulkeun jeung henteuna mah, kumaha usaha jalmana jeung kahayang Gusti Allah. Kitu deui dina targét.